Hlavní obsah

Jak si vyrobit originální malovanou vázu

Právo, Miroslava Kubišová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Často drobné detaily dodají ten pravý šmrnc našemu bydlení. Ukážeme vám, jak si můžete snadno vytvořit z obyčejné skleněné vázy originální kousek díky speciálním barvám na sklo.

Foto: Miroslava Kubišová, Právo

Zajímavou vázičku si vyrobíte snadno a rychle.

Článek

Průhledné, lazurní barvy se prodávají v mnoha krásných odstínech a vyrábějí se na vodní i syntetické bázi.

Postup
1. Inspirací pro malbu na skleněné váze nám může být vázaná kytice. Okruží z průhledného tylu, tvořící rozmanité sklady a záhyby, namalujeme k hornímu okraji vázy. Dekoraci bychom mohli též umístit k podstavci vázy nebo ji spirálovitě vinout směrem nahoru. Možností je mnoho.
2. Malbu na skle si raději předkreslíme lihovým fixem. V místech, kde se linky protínají či spojují, linii vynecháme nebo ji setřeme vlhkou houbičkou. Přemalba by neměla vadit samotnému malování na skle. 3
3. Vázu podložíme utěrkou, aby se nehýbala, a tubou s konturovou barvou pro malbu na sklo vytáhneme obrysové linie. Linku malujeme kousek od náčrtu tak, abychom fix nepřekrývali. Fix pod linkou by totiž zůstal černý a nevhodně by ji zbarvoval z vnitřní strany skla.
4. Barvami určenými pro výplně pak začneme malovat plochu. Těmito čirými až jiskřivými barvami krásně znázorníme průhledné sklady drapérie. Barvu dotahujeme od linky až k hornímu okraji vázy. Vymalujeme však jen místa mezi jednotlivými sklady.
5. Pozorně si prohlédneme, jak vypadá okruží kytice ve skutečnosti a pokusíme se je vystihnout i na skle. První vrstva malby bude nejtenčí a nejprůzračnější. Postupným vrstvením barev na sebe změníme jejich odstíny i sytost, jako je tomu u malování akvarelem.
6. Po částečném zaschnutí prvního nánosu, jakmile povrch barvy ztuhne, můžeme pokračovat. Nyní vyplníme mezery mezi sklady, přičemž barvu přetahujeme přes okraje základní barevné vrstvy. Dvojitý nános lazurní barvy je intenzivnější a vytváří iluzi naskládané látky.
7. Celkový efekt drapérie s poskládanými záhyby zvýšíme, jestliže do některých míst naneseme ještě za mokra tmavší odstín, odpovídající celkové teplé či studené barevnosti. Naši žlutou barvu jsme takto lazurovali červenou.
8. Některá místa můžeme i pozlatit či postříbřit tzv. glitry. Na ještě nezaschlou barevnou plochu jemně nasypeme trochu glitrů. Třpytivé kousky se přilepí a po zaschnutí pevně drží. Tuto dekoraci lze bez obav realizovat na syntetické nevypalovací barvě na sklo.
9. V případě, že jsme pro malování použili barvy pro malbu na sklo ve vodní bázi, musíme celou malbu na závěr zafixovat. Po dokonalém zaschnutí barev, asi za 24 hodin, namalovanou vázu vypálíme v elektrické troubě podle přiložených pokynů na lahvičce.

Fotografie: Miroslava Kubišová, Právo

Rady & tipy

  • Barvy pro malbu na sklo - lahvičky s barvami pro výplně (asi za 60 Kč/ks) i tuby s hustou barvou pro malování obrysů (asi 100 Kč/ks) koupíme ve výtvarných potřebách. Zde dostaneme také glitry (sadu za 69 Kč).
  • Nemáme-li v blízkosti bydliště prodejnu výtvarných potřeb, stačí ve vyhledávači na internetu napsat heslo barvy na sklo - prostřednictvím e-shopu si vše potřebné lze objednat.
  • Použijeme-li syntetické barvy na sklo, štětec po použití hned vyčistíme v ředidle (petrolejové esenci, kterou též obdržíme ve výše uvedených prodejnách).

Reklama

Související témata:

Související články

Triky s nafukovacími barvami na textil

Nafukovacími barvami se dá malovat na papír, dřevo, vlnu, tkaniny. Obrázek po úplném zaschnutí zahřejeme fénem či žehličkou z rubu. Barvy se teplem nafouknou...

Jak si vyrobit vkusný sáček na sušené houby

Také máte z letošních houbařských žní hodně nasušených hub? Aby byly skladované na suchém a větraném místě, hodí se k tomu plátěný sáček. Máme pro vás tip, jak...

Výběr článků

Načítám