Hlavní obsah

Totální rekonstrukce panelákového bytu

Mladí manželé šli podobnou cestou, jako nespočet jiných začínajících párů. Při hledání bytu a posouzení finančních možností se rozhodli pro koupi staršího panelákového bytu, který si podle vlastních představ zrekonstruují.

Článek

Na okraji výstavného a zeleného krajského města se jim podařilo najít bydlení v lokalitě, v níž nechybí žádná občanská vybavenost, a přímo na zástavbu navazuje rozsáhlý lesopark.

Jednalo se o klasický panelákový byt 2+1 se samostatnou kuchyní, dvěma pokoji a příslušenstvím o celkové výměře 69 m2. Příslušenství bylo původní – umakartové jádro, nevyhovující sanita, také kuchyně už neodpovídala současným požadavkům na bydlení. „Byly tu původní instalace, staré zařizovací předměty i zničené podlahy z PVC,“ upřesňuje majitelka, s čím vším se rozhodli pustit do křížku.

Bourání a stavění

Nejprve se likvidovalo umakartové jádro, za své vzala i příčka, která tvořila boční stěnu pro spíž v kuchyni. Následovala demolice všech původních vestavěných zařizovacích předmětů včetně kompletního vybavení kuchyně a staré kuchyňské sestavy.

Zaujalo nás
Koupelna
V koupelně (ale i na WC) byly realizovány podhledy se zapuštěnými svítidly. Denní světlo přivádí z kuchyně do koupelny prosklený otvor, vyříznutý v horní části příčky.
Barvy
V celé rekonstruované části bytu je položena jednotná podlahová krytina – linoleum, jeho výrazné barevné tóny dotvářejí interiér. Stejnou roli mají i vhodně volené barevné tóny pro výmalbu stěn.
Vlastní výroba nábytku
Postel do ložnice s čelem, které přechází do nápaditě vyřešených odkládacích ploch - funkčních nočních stolků, by mohla závidět i profesionální nábytkářská firma

Pak přišla na řadu stará elekroinstalace, kterou řemeslníci odstranili stejně jako instalace zdravotní. No, a ve finiši byly strženy všechny stávající podlahové krytiny.  „Demoliční práce jsme provedli svépomocí, na stavební úpravy jsme si našli stavební firmu,“ vysvětluje majitelka.

Podhledy, obklady a podlahy

Úprav nebylo zrovna málo. V bytě s poněkud posunutými dispozicemi se dávaly nové sádrokartonové příčky, dělaly se podhledy, obklady, podlahy. Dodavatelská firma provedla kompletní rozvody nové elektroinstalace. Před položením nové krytiny bylo nutné vyrovnat podlahy stěrkou.

Po dokončení všech těchto prací stavební firma byt začistila: položila linoleum a laminátovou podlahu, provedla nové keramické obklady, nátěr stěn v koupelně, i výmalbu nových příček. Celkově rekonstrukce trvala asi čtyři měsíce.

Štětec nedržel žádný amatér

Proměna bytu působí velmi citlivě. Velmi silný pocit při pohledu na něj je: Pár jednoduchých tahů štětcem. Ale ten štětec nedržel žádný amatér... ! Paní domu vzápětí tento dojem potvrzuje: „Celá rekonstrukce našeho nového bydlení včetně návrhu výsledného řešení vznikla za podpory a spolupráce s mými rodiči, kteří jsou architekty. Na neposledním místě byla i snaha o minimalizaci finančních nákladů při zachování našich představ o funkčním a příjemném bydlení.“

Vyšla na maximum. Jednoduchost interiéru, umocněná dobře volenými barvami, působí velice příjemně, ale v žádném případě ne lacině.

Zvětšená koupelna

Navrženo a realizováno bylo přesunutí kuchyňské linky, které dovolilo celkem výrazně zvětšit koupelnu. Rozpůlením prostoru za jednou příčkou vznikl uvnitř koupelny i výklenek na pračku a z druhé strany je zase výklenek pro vestavěnou skříň v předsíni.

„Jsem moc ráda,“ říká majitelka, „že koupelna je příjemně prosvětlena denním světlem z nadsvětlíku v příčce mezi koupelnou a kuchyní, což byl nápad mého manžela Honzy.“

Keramické obklady v koupelně jsou pouze tam, kde se opravdu hodně cáká – v nezbytných místech za vanou a umyvadlem. Všude jinde použili manželé netradiční a málo obvyklý omyvatelný nátěr v sytém červeném odstínu.

Linoleum ve výrazných odstínech

Pro nový vzhled podlah vybrali noví obyvatelé dva materiály. Jedním je  přírodní linoleum Tarket Sommer ve výrazných odstínech, které je položeno v celé provozní části bytu: v předsíni, kuchyni, koupelně a na WC. V obývacím pokoji a ložnici se rozhodli pro položení laminátové plovoucí podlahy ve světlém odstínu.

Kuchyňská sestava ze studia

Pro výběr kuchyňské sestavy si zašli manželé do sektorového studia, a sestavili si tu svůj vlastní návrh. Zkombinovali bílá dvířka u skříněk s antracitovou pracovní deskou, do ní zvolili zapuštěnou sklokeramickou varnou desku. Spolu s kovem a světlým obkladem v lehce zeleném tónu vznikl příjemný celek.

Nábytek také svépomocí

Překvapivě značná část různých kousků nového nábytku, vlastně je to většina, je vyrobena svépomocí. Kdo byl ten šikovný? Mladá žena ochotně vysvětluje: „Postel v ložnici i s nočními stolky navrhl a vyrobil můj otec spolu s mým manželem. Z „dílny“ mého otce pochází zase osvětlení v obývacím pokoji.“

Tím ale výčet nekončí. Ze spolupráce tchána a zetě vznikl i pracovní kout v ložnici, společně udělali také vestavěnou skříň v předsíni. Postupně si toto vybavení „na míru“ manželé už sami doplňují. V obchodním domě s nábytkem koupili šatní skříně s prosklenými posuvnými dveřmi, jídelní stůl a židle, ale i koberec v obýváku.

Proměnou prošel i dům

Nedávno prošel kompletní rekonstrukcí i celý dům, takže se opravený a upravený  byt i jeho obyvatelé mohou cítit dobře. Dům má teď zateplenou fasádu, vyměněná okna, nový výtah, balkony.

Se stavem věcí je spokojený i spolubydlící andulák jménem Oliver, který vše ze svého stanoviště na okně pozorně sledoval. A možná i komentoval, protože se za pár let soužití s lidmi naučil i pár vět.

 Autor: Vladimíra Storchová, časopis PANEL PLUS

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám