Hlavní obsah

Jak správně pečovat o zahradní nábytek, aby dlouho vydržel

Právo, Gisela Růžičková

Aby nám dělal zahradní nábytek radost i v dalších letech, měli bychom jej správně uložit na zimu. Po sezóně je samozřejmostí ho náležitě očistit, i když je většinou vyroben z bezúdržbových materiálů. Jak na to?

Článek

Hliníkový a kovový nábytek stačí omýt vodou a nechat volně oschnout.

Náročnější údržbu nevyžaduje ani plastový nábytek a nábytek vyplétaný syntetickými výplety. I u nich si vystačíme s teplou vodou, houbičkou a neagresivním čisticím přípravkem.

Nábytek z teakového dřeva časem mění svůj vzhled - získává stříbrošedou patinu a na povrchu dřeva se vytvářejí malé vroubky. Komu tento specifický přírodní vzhled teaku vyhovuje, vystačí si při údržbě s teplou vodou, jemným mýdlem a jemným kartáčem. Jestli chceme zachovat původní vzhled teakového nábytku, dřevo jemně obrousíme a napustíme teakovým olejem, který nábytek oživí charakteristickou hnědou barvou a zlepší jeho pružnost i odolnost.

Všechny typy zahradního nábytku je lepší uskladnit na kryté a suché místo, snad s výjimkou kovového nábytku se speciální antikorozní povrchovou úpravou.

Např. celokovový nábytek ošetřený patentovanou ochrannou vrstvou Thermosint® ochrání nábytek spolehlivě před veškerými povětrnostními vlivy. Tento proces povrchové úpravy se skládá ze tří kroků: železofosfátový základní nátěr slouží jako ochrana proti korozi, následuje vrstva základního laku pro lepší přilnavost a pak už jen konečná úprava, která dodává ocelovému nábytku absolutní odolnost vůči korozi a dělá z něj prakticky doživotní záležitost. Ani v tomto případě nesmíme zapomenout na komponenty! Sychravé podzimní a mrazivé zimní počasí může poškodit např. dřevěné područky nebo jiné komponenty vyrobené z materiálů citlivějších na přírodní podmínky.

Potřebujeme-li uspořit místo, budou se hodit stohovatelné nebo sklápěcí židle a křesla. Nabídka zahradního nábytku je v tomto ohledu velice pestrá. Při skladování pak židle zaberou minimum místa.

K nábytku patří podušky, které dáme hlavně do sucha. Osvědčila se např. truhla na podušky.

V domě se zimní zahradou využijeme zahradní nábytek i mimo sezónu.

Vyrobeno ve spolupráci se společností Kettler

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám