Hlavní obsah

Rekonstrukce koupelny v panelovém bytě

Koupelny v panelových bytech jsou navzdory svým minimálním rozměrům nejuniverzálnějšími hygienickými místnostmi vůbec. Slouží jako pohotovostní koupelna při vstupu do bytu, rodinná koupelna pro hygienu všech členů domácnosti, fungují jako prádelna, slouží i hostům.

Článek

Z těchto důvodů je zapotřebí při jejich rekonstrukci učinit mnoho ústupků a kompromisů. V zájmu většího a kvalitnějšího prostoru je nutné vzdát se například samostatného WC nebo vany, případně najít jiné místo pro pračku. Nedá se však jednoznačně říci, které řešení je nejlepší, protože to závisí na individualitě a různých specifických potřebách jednotlivých členů domácnosti.

Než se pustíte do bourání

Řešení koupelny je často rozhodnutím na desítky let, případně v některých případech na celý život. Zatímco styl ložnice nebo obývacího pokoje můžete změnit v několika hodinách, změna image koupelny se neobejde bez poměrně pracných stavebních zásahů.

Dříve, než se pustíte do bourání a následně do výběru nových zařizovacích prvků, je třeba si dobře promyslet, co vlastně od své koupelny požadujete. Při zařizování koupelny je dobré myslet na budoucnost. Při výběru nebo umisťování nábytku, sprchového koutu nebo umyvadla je dobré představit si sebe za deset nebo dvacet let a zamyslet se, zda vana, případně jiný zařizovací prvek koupelny, vám bude plně vyhovovat i po letech.

Při zařizování koupelny by tedy neměly hrát roli jen módní trendy. Je velmi důležité, aby každá koupelna byla nejen krásná na pohled, ale i pohodlná a především vyhovovala všem požadavkům na ni kladeným.

Kdy nastane den D?

Mladí manželé již nebyli spokojeni se stávajícím stavem své koupelny. Koupelna sice nebyla již umakartová, ale původní majitelka ji bohužel špatně dispozičně vyřešila. Gabriele a Martinovi se nemohli smířit například s nedokonalým spárováním, sprchovým koutem, který už měl své odslouženo, ale především toužili po vaně, která se pro ně stala v připravované rekonstrukci alfou a omegou.

První rekonstrukce koupelny byla, z jejich hlediska, provedena naprosto nelogicky. Ale než nastal den D, uběhlo hodně času. Dlouho se paní Gabriela se svým manželem radila, jak zdárně vyřešit rekonstrukci koupelny, aby plně vyhovovala jejich požadavkům.

Elegantní a harmonický

Cestu za novou koupelnou začali Gabriela a Martin v koupelnových studiích. Základní průzkum trhu jim měl poskytnout orientaci jak v nabídce, tak i v cenách, které postupně zapracovávali do celkové sumy, kterou chtěli na rekonstrukci koupelny věnovat.

“Vůbec nejtěžší na přípravě rekonstrukce koupelny, alespoň pro nás, byl výběr obkladů a dlažby,” podotýká paní Gabriela a pokračuje: “Studovali jsme katalogy, obcházeli jsme vzorkovny.  Původně jsme našli zalíbení v oranžových  obkladech a dlažbě.. Nakonec jsme se v jedné prodejně rozhodli pro velmi jemný obklad Kioto.”  “Ten se nám zdál elegantní a harmonický. Zvolili jsme jasmínový obklad o velikosti 25 x 33 cm s kokosovými dekory a listelami,” doplňuje Martin.

Vizualizace nejsou k zahození

“Využili jsme také služeb jedné bytové návrhářky, která nám zpracovala vizualizace celé koupelny s možnostmi uspořádání vany, pračky, WC i zařizovacích předmětů. K tomu nám ještě další firma připravila několik variant umístění vany i dalších zařizovacích předmětů a nakonec po dlouhých diskuzích jsme vybrali designovou vanu ve tvaru osmičky 180 x 80 cm. Posléze se sice ukázalo, že obkládání vany bude náročnější, ale firma si s tím zdárně poradila.

Nakonec jsme vybrali vítěznou variantu, kde se počítalo s umístěním vany v pravé části nové koupelny. Byly nám také doporučeny instalační přizdívky, které se dají využít na odkládání věcí. V rekonstruovaném prostoru jsme také chtěli koupelnovou skříňku, kterou jsme nakonec vybrali v obchodním domě. Ocenili jsme její praktičnost i výhodný rozměr,” dodává paní Gabriela.

Záleží na výběru firmy

V okamžiku, kdy se ve vašem bytě objeví řemeslníci, máte značný díl cesty k úspěšné rekonstrukci již za sebou. V některých případech můžeme dokonce hovořit o rozhodující fázi. Kvalita a efekt výsledku se odvíjí od správné volby realizační firmy. S tím měli Gabriela a Martin celkem dost zkušeností z dílčích rekonstrukcí v dalších částech bytu. Na začátku dokonce uvažovali o rekonstrukci svépomocí, ale brzy tento nápad zavrhli a rozhodli se najmout si renomovanou stavební firmu.

Vybírali ze tří firem, které zůstaly v jejich užším výběru. Nakonec se rozhodli využít služeb společnosti, která se rekonstrukcemi bytových jader a koupelen zabývá již několik let. “Nerozhodla ani tak cena celé rekonstrukce, ale především zájem a kvalitní a seriózní přístup stavební firmy,” říká Martin.

Bylo to opravdu perfektní

Společnost našli na internetu, a také se o jejích zdařilých rekonstrukcích dozvěděli v časopise PANEL PLUS. V průběhu několika dní byl připraven projekt. Stavební práce začaly přesně v termínu a na stavbu chodili stále stejní pracovníci.

„Překvapil mě i pořádek, který při práci průběžně udržovali. Bylo to opravdu perfektní,“ nešetří chválou paní Gabriela. K tomu ještě přidává věc při běžných rekonstrukcích v bytech spíše výjimečnou – každý den dostávala k podpisu stavební deník, který je obvyklý spíše na velkých stavbách.

Projektový manažer Martin Klíma chodil průběžně kontrolovat odvedenou práci. „V naší firmě považuji všechna tato pravidla za naprostou samozřejmost,“ vysvětluje Robert Nauš, majitel firmy.

Příprava je velmi důležitá

„Nejde o to klientovi všechno slíbit a odkývat, jak to vídáme u řady firem, které se tak snaží neztratit zakázku. Důležité je případně vysvětlit, proč něco nemůže být tak, jak by si klient přál,“ poznamenává Robert Nauš.

A pokračuje: „Pak je nutné nabídnout takové řešení, které bude nejlépe vyhovovat jeho požadavkům, a přitom vyhoví i po stránce technických a technologických možností. Připravili jsme i detailní plán spárořezu obkladů a dlažby s tím, jakým způsobem budou obkladačské práce probíhat. Dále se naplánovalo detailní rozmístění sanity, zrcadel a podobně, aby nedošlo k případné prostorové kolizi. Tyto podklady usnadňují práci montážníkům a hlavně i klienti vědí, jak bude co vycházet a že to, co je navržené, není nesmysl. Takto připravené podklady před samotným započetím realizace jsou naším standardem zaručujícím hladký a bezproblémový průběh každé rekonstrukce.“

Splněné představy

Ačkoliv má společnost širší záběr, má za sebou řadu realizací právě v rámci rekonstrukcí bytů a bytových jader.

„V panelových domech bývá výměna jádra velmi často spojována i s rekonstrukcí předsíně, případně sousedící kuchyně, která mívá s původním jádrem společnou stěnu. Pokud je to možné, vyplatí se upravit stávající dispozici tak, aby koupelna mohla získat více prostoru – záleží ovšem na zákazníkovi, jakou koupelnu si představuje a co všechno od ní očekává,“ vysvětluje Robert Nauš.

Foto a vizualizace: Kateřina Mlejnková a archiv redakce

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám