Hlavní obsah

Jak vyzrát na plíseň, nezvaného podzimního hosta

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I když barevný, podzim symbolizuje sychravé počasí, vlhko a také přeje plísním. Vyskytují se nejen na chalupách, ale i v městských bytech a v novostavbách s plastovými okny. Ta těsní tak dokonale, že spolu s izolací zdí neumožní cirkulaci vzduchu. V bytě se pak sráží vlhkost, která plísním nadmíru svědčí.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Plíseň na zdi

Článek

Když se k nedostatečnému větrání přidají ještě roztoče v kobercích a v peřinách, mohou se u citlivějších členů domácnosti objevit dýchací potíže, pálení očí, slzení a rýma, které signalizují alergii. Když plíseň odstraníme důkladně a včas, ušetříme nejen peníze, ale i své zdraví.

V opačném případě zvýšíme riziko možných poškození. Tato mikroskopická houba přežívá v nepříznivých podmínkách tak dobře, že je zcela nezávislá. K nejčastějším příčinám patří zatékání dešťové vody či sanitárních instalací, vzlínání zemní vlhkosti nebo kondenzace vnitřní vlhkosti.

Kontrola je nutná

Důkladně zkontrolujeme stěny, zejména ve sklepě a v koupelně. V případě, že jsou na venkovních či vnitřních zdech domu vlhká místa, trhliny nebo nabobtnalá omítka a je cítit ostrý nebo zemitý zápach, signalizuje to provlhnutí, plíseň nebo dokonce výskyt hub. Pak se o nutnosti a způsobu sanace provlhlé místnosti poradíme s odborníkem.

Zjistíme příčinu

Jestli se podaří zjistit, o jaký druh vlhkosti jde a jaká je přesná příčina vzniku plísní, pak je můžeme relativně snadno zlikvidovat. Někdy stačí jen dobře větrat, což platí především u koupelen a kuchyní. Větrání a proudění vzduchu vysušuje i odstraňuje spory plísní z vnitřního prostředí domů. Proto jsou nejlepší prevencí čistota a zvýšená hygiena osobní, objektů i okolí.

Ne lokálním zákrokům

Lokální zákroky napadených ploch nebývají úspěšné. Před vyklízením prostor neodnášíme dřevěné předměty, mohli bychom přenést houby do jiných částí bytu. V případě, že potřebujeme odstranit z prostoru nedřevěné předměty, aplikujme nejprve dezinfekční zákrok prostředkem s fungicidním účinkem.

Plísně nikdy neodstraňujeme za sucha! Seškrabáváním se spory rozšíří na další místa. Po vyklizení opět prostor vydezinfikujeme, důsledně vyvětráme a zajistíme stálou cirkulaci a výměnu vzduchu.

Odstraníme ze zdí všechny omítky, znovu provedeme celoplošnou dezinfekci a pak použijeme barvy na stěny s fungicidním účinkem.

Pomoc i prevence

Při odstraňování vlhkosti dáme přednost účinné pomoci i prevenci. Zaměříme se na protiplísňové, antibakteriální a algicidní přípravky určené k hubení plísní a řas. Působí hloubkově a mají jak likvidační, tak i preventivní účinky. Neobsahují anorganicky vázaný chlór, který způsobuje nežádoucí zasolování a následně další zvyšování vlhkosti podkladu. Jsou bez zápachu a nemají bělicí účinky.

K dispozici jsou i sněhobílé malířské barvy do interiéru s výrazným protiplísňovým účinkem. Vytvářejí vysoce kryjící, paropropustné nátěrové filmy, které lze podle potřeby tónovat běžnými tónovacími malířskými barvami. Zaschlé nátěry jsou otěruvzdorné a zaručují preventivní ochranu proti napadení houbami a plísněmi.

Reklama

Související články

Plísně vyvolají spíše alergii než smrt

Plísně v bytě zabily podle médií americkou herečku Brittany Murphy a pár měsíců na to i jejího manžela, scenáristu Simona Monjacka. Jsou ale skutečně tak...

Výběr článků

Načítám