Hlavní obsah

Triky s nafukovacími barvami na textil

Právo, Miroslava Kubišová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nafukovacími barvami se dá malovat na papír, dřevo, vlnu, tkaniny. Obrázek po úplném zaschnutí zahřejeme fénem či žehličkou z rubu. Barvy se teplem nafouknou a rozzáří se. Zkusme dětem namalovat na tričko veselý obrázek.

Foto: Miroslava Kubišová, Právo

S nafukovacími barvami na textil dokáže každá maminka i tatínek zázraky.

Článek

Zkusme dětem namalovat na tričko veselý obrázek.

Postup
1. Na papír nakreslíme motiv (třeba veselou housenku, koníka, sluníčko). Zdařilý obrázek zkopírujeme na tričko. Nakreslené linie propícháme silnou jehlou, obrázek upevníme na dané místo a vzniklými otvory protlačíme značicí barvy (např. fantomovou mizicí tužkou).
2. Mizicí tužka na textil vyznačí kresbu a po čase nebo při styku s vodou sama zmizí. Tužkou s nafukovací barvou začneme tenkou aplikační špičkou malovat obrázek.
3. Nafukovacími barvami lze malovat i přes šablony. Šablonu položíme na tričko a do vnitřního prostoru vytlačíme část barvy. Měkkým štětcem barvu rozetřeme a natíráme ji i přes okraj šablony směrem dovnitř. Tak vyplníme celou plochu, která má být pokryta. Po částečném zaschnutí lze ještě aplikační špičkou tuby obrázek doplnit drobnými detaily.
4. Sluníčko ze spirály si můžeme lehce naznačit mizicí tužkou, pak začneme malovat kotouč, přičemž střídáme různé barvy. Obvod nakonec dozdobíme krátkými paprsky v různých barvách.
5. Barva zasychá po dobu 3 až 12 hodin podle použitého množství. Po úplném zaschnutí necháme na obrázek působit teplo, aby se zvětšil a nafoukl. Pomocí fénu na vlasy obrázek vysoušíme tak dlouho, dokud se úplně a rovnoměrně nezvětší.
6. Barvy můžeme nafouknout i pomocí žehličky. Žehličku přiložíme na rubovou stranu zdobené plochy a přežehlíme ji po dobu 10 až 30 sekund při teplotě 150 °C. Tričko pak pereme a žehlíme naruby, ozdobenou plochou dovnitř, abychom obrázek nepoškodili.

FOTOGRAFIE: Miroslava Kubišová, Právo

Rady a tipy

  • sada 6 nafukovacích barev je ve výtvarných potřebách za 66 Kč
  • ve výtvarných potřebách též koupíme různé šablony (20 až 35 Kč)
  • mizicí (fantomová) tužka na textil vyjde na 76 Kč

Reklama

Související témata:

Související články

Vyrobte si originální přání pro maminku

Dáváte každoročně (v březnu nebo v květnu) své mamince bonboniéru, kytičku a případně dárek vložíte do bílé obálky? Bílým obálkám už dávno odzvonilo!

Výběr článků

Načítám