Hlavní obsah

Jak si vyrobit voňavé polštářky na spaní i do prádla

Právo, Miroslava Kubišová

Malými voňavými polštářky provoníme ložnici, skříně, zásuvky s prádlem, šatníky. Polštářek z ušlechtilých tkanin můžeme ozdobit různými stužkami, šňůrkami, korálky, střapci a žinylkou.

Foto: Miroslava Kubišová, Právo

Ručně vyrobené polštářky s vůní koření

Článek

Skládá se z několika vrstev - spodní vyplněné peřím či vatou a horní průhledné části povlaku, kam vložíme voňavé koření.

Jakmile polštářek natřepeme, krásně zavoní. A jaké koření použijeme? Sladce vonící hřebíček, svitky skořice, badyán, levanduli, fenykl, muškátový květ, kardamonové lusky nebo usušené listy citronového, pomerančového či růžového muškátu.

1. K ušití malých, voňavých polštářků můžeme použít různé luxusní látky, které máme doma. Hodí se k tomu odstřižky krajky, taftu, sametu, organdu, saténu a všelijaké stužky, šňůrky, korálky, střapce.
2. Pro malý polštářek si připravíme střih ve tvaru srdíčka, např. v šířce 22 cm a výšce 12 cm. Srdíčko vystřihneme dvakrát ze saténu a jedenkrát z průhledného organdu. Obvod ozdobíme dutinkou z taftu.
3. Pro ozdobnou dutinku ustřihneme pruh látky 10 cm široký, v délce podle obvodu, k němuž přidáme dvakrát 20 cm navíc. Pruh sešijeme do kruhu, podélně přeložíme a nadrhneme jehlou. Nadrhnutý okraj vložíme dovnitř srdíčka, mezi satén a organd se saténem, obrácenými líci k sobě.
4. Okraje dílů k sobě nastehujeme a prošijeme na šicím stroji. Vynecháme přitom kousek nesešitý, abychom polštářek mohli obrátit do líce. Jestliže jsme srdíčka dobře složili na sebe, tj. lícem k sobě a uprostřed s organdem, vzniknou po obrácení tři kapsy.
5. Vrchní kapsa je průhledná a pod ní jsou dvě saténové vrstvy. Otvor, kterým jsme srdíčko obraceli, ještě nezašíváme. Polštářek ze dvou saténových vrstev vycpeme peřím či vatou. Pak vyplníme průhlednou organdovou kapsu hřebíčkem a vše zapošijeme.
6. Ušlechtilý materiál snese větší zdobnost. Obvod voňavého srdíčka můžeme ještě přikrášlit korálky, šňůrkou či stužkou, kterou ručně přišijeme k polštářku. Jakmile polštářek natřepeme, krásně zavoní.
7. Čtvercový polštářek ušijeme ze sametu, saténu a krajky. Základní střih polštářku tvoří papír formátu A4, který šikmo přeložíme kratší stranou k druhé hraně a vystřihneme vzniklý čtverec. Střih přiložíme k pruhu sametu 10 cm širokého a obě úhlopříčky čtverce protáhneme a zakreslíme křídou na látku.
8. Vystřihneme 8 dílů sametového lemu a dvojice položíme líci na sebe. Vždy v jednom rohu je k sobě přišpendlíme, nastehujeme a přišijeme. Volné rohy pak přiložíme ke druhé dvojici a ušijeme horní a spodní rám. Oba rámy položíme líci na sebe a po vnějším obvodu je přišijeme k sobě a obrátíme.
9. Ze saténu vystřihneme dva čtverce a jeden čtverec z krajky. Krajku položíme na satén a k okraji přišijeme sametový rám. Pak přes samet položíme druhý satén a po obvodu jej nastehujeme a přišijeme k polštářku. Opět vynecháme kousek nesešitý pro obrácení do líce a vycpání.
10. Rohy polštářku můžeme ozdobit střapci. Na kousek kartonu navineme bavlnku nebo vlnu. Pod jednou hranou podvlékneme přízi, svážeme ji a pod druhou hranou vlnu prostřihneme. Pod ohybem střapec ovážeme přízí a jeho délku srovnáme zastřižením.
11. Obvod polštářku můžeme ještě zdůraznit lesklou stužkou. Stuhu začneme našívat v růžku. Nenápadně ji přichytíme malými stehy vedenými v okraji stužky. Potom polštářek vycpeme náplní a listy citronového muškátu nebo levandulí.
FOTO: Miroslava Kubišová, Právo

RADY & tipy

Polštářky do skříní a zásuvek mohou být zcela malé, k jejich ušití použijeme různé odstřižky látek, které doma najdeme.

Krásnou látkou lze i volně pošít ramínko, které naplníme voňavým kořením. Takováto ramínka prádlo provoní a zároveň odradí i případné moly.

Reklama

Související témata:

Související články

Vyrobte si vtipný domeček na sáčkový čaj

Pijete rádi čaj? A vyhovuje vám ten sáčkový? V tom případě si můžete udělat zásobník na čajové sáčky v podobě dřevěného domečku. Polotovary na domečky se dají...

Jak navrátit zašlému dřevu znovu lesk

Dřevo je oblíbený materiál, který nás vrací k přírodě, ke starým hodnotám. Je teplé na omak, dokáže prostor zútulnit, zpříjemnit. Jeho životnost prodloužíme...

Mozaika s trojrozměrným efektem, jak na ni

Malovaná mozaika je další možností tvorby mnohabarevné kostičkové skládačky. Namalovaným kaménkům dodá skutečný vzhled trojrozměrně působící 3D lak.

Výběr článků

Načítám