Hlavní obsah

Jak si vyrobit krabičku na suvenýry z dovolené

Právo, Miroslava Kubišová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na dovolené často sbíráme různé drobnosti jako vzpomínku na prosluněné dny a chvíle strávené v pohodě u vody.

Foto: Miroslava Kubišová, Právo

Krabička na suvenýry může být hezkou dekorací.

Článek

Tyto suvenýry, třeba zajímavé a krásné mušličky nebo vyhlazené oblázky, však zasluhují, abychom je také uložili do hezké, přímo stylové krabičky.

1. Spodní díl obyčejné dřevěné nebo papírové krabičky nejdřív natřeme bílou akrylovou barvou či Balakrylem. Potom nátěr doplníme bílými plastickými motivy ve tvaru mořských hvězdic, kormidla apod.
2. K výrobě plastického odlitku potřebujeme kvalitní alabastrovou sádru. Pro dva medailónky postačí zcela malé množství, asi tři lžíce sádry, které nasypeme do misky se dvěma lžícemi vody. Po nasáknutí vše rozmícháme do hladké konzistence.
3.Sádru připravujeme v poměru 1,5 dílu sádry na 1 díl vody. Silikonovou formičku vypláchneme studenou vodou a nalijeme do ní sádru. Potom zatřeseme stolem, abychom srovnali její hladinu.
4. Odlitek necháme tuhnout asi 30 minut až dvě hodiny, dokud sádra bude hřát. Pak formičku vyklopíme a hned, ještě za mokra, začistíme nožíkem přesahující části. Plastickou dekoraci necháme nejméně do druhého dne dobře vyschnout.
5. Proschlý medailónek připomínající třeba kormidelní kolo nebo nějakou lodní ozdobu přilepíme tavnou pistolí k boku spodního dílu. Hadříkem namočeným do metalické akrylové barvy pak lehce přetřeme výstupky a zvýrazníme je třpytivou patinou.
6. Víčko ozdobíme ubrouskovou technikou. Z ubrousku vystřihneme část, obdélník či čtverec s hlavním motivem, třeba několik majáků i s okolní krajinou. Z jiné části ubrousku vystřihneme pouze samotný maják, který chceme zdůraznit, a obkreslíme jej tužkou na víko.
7. Obkreslený detail zvýrazníme bílou podmalbou tak, že obrys uvnitř vymalujeme bílou akrylovou barvou. Po uschnutí natřeme víko lepidlem pro ubrouskovou techniku a nalepíme na něj čtverec poslední vrstvy ubrousku s potiskem.
8. Místo pro bílou podmalbu si můžeme též předem upřesnit. Výstřižek podložíme pod ubrousek na to správné místo a srovnáme jej proti světlu. Pak obě části na sobě přiložíme k víku, motiv přidržíme a sundáme vrchní část. Správně umístěný detail obkreslíme a vybílíme.
9. Po nalepení ubrousku detaily s podmalbou, třeba v našem případě majáky, krásně vyniknou. Chcemeli majáky ještě víc zdůraznit, necháme vše dobře uschnout, a potom jim dodáme hloubky 3D lakem.
10. 3D lak nanášíme přímo aplikační špičkou tuby, čímž vytváříme silnou vrstvu. Po nanesení je hustá vrstva laku mléčně bílá. Druhý až třetí den však lak zprůhlední, dodá vybraným objektům živost a plastický vzhled.
FOTO: Miroslava Kubišová, Právo

RADY& tipy

  • Krabička je ve výtvarných potřebách asi za 82 Kč. K práci však můžeme použít jakoukoli krabičku z papírového kartonu.
  • Ve výtvarných potřebách je k dostání ubrousek s potiskem (5Kč/kus), lepidlo pro ubrouskovou techniku (58 Kč), 3D lak (120 Kč) i akrylové barvy.

Reklama

Související články

Studna potřebuje pravidelnou údržbu

Mít na zahradě u domu či chaty studnu je určitě výhoda. Voda z ní je vždy čerstvá a navíc i zadarmo. Tohle však bude platit jen v případě, že se o studnu...

Výběr článků

Načítám