Hlavní obsah

Rozveselte dětský pokoj obrázky malovanými přímo na stěnu

Právo, Gisela Růžičková

Zvířátka nalepená na stěnách dětského pokoje obvykle vydrží do chvíle, než náš potomek zjistí, že se dají odlepit. Záleží na technice, kterou jsme zvolili, ale i ta nejodolnější nakonec podlehne. Výsledkem jsou nevzhledná místa na stěně, někdy i odloupaná malba. Řešením je motivy na stěnu namalovat. Jak na to?

Článek

Nejdříve vybereme obrázek, který chceme na stěnu přenést. Ideální jsou schematické kresby třeba z omalovánek. My jsme se nechali inspirovat mořským světem a pohádkou Hledá se Nemo.

  • Ještě před samotným vytvářením obrázku vymalujeme protilehlé stěny pokoje modrou barvou. Na stěnu použijeme barvu s vysokou otěruvzdorností a výbornou kryvostí, např. Remal Color.
  • Na vybarvení motivu zvolíme tónovací pasty Remakol v praktickém malém kelímku.

Postup práce

Vybraný motiv si zvětšíme do požadovaného rozměru (velikost A1 a A0). Připravíme si ostrý hřebíček, galanterní kolečko (tzv. rádlo) nebo jehlu v dřívku a propícháme šablonu na měkké podložce (deka, koberec). Přiložíme na zeď v místě, kde chceme mít obrázek, a jemnou lepicí páskou připevníme.

Do kousku starého bavlněného trička nebo jiné řídké tkaniny nastrouháme křídu, případně jinou práškovou hmotu. Zmačkáme do uzlíčku a tupujeme (jemně přitlačujeme) přes dírky, které jsme předtím v šabloně vytvořili. Poté šablonu odstraníme.

Na stěně tak zůstanou obrysové body zvoleného motivu. Body spojíme tužkou nebo rovnou štětcem a začneme vybarvovat. Jako první použijeme barvu, která je v motivu dominantní. Šablonu schováme a použijeme na další barvy, v našem případě pruhy na rybičce.

Po vybarvení červenou přiložíme šablonu znovu a přeneseme obrysy bílých pruhů. Pak do šablony vyznačíme dělicí prvky, detaily obrázku, a ty potom jenom dobarvíme. Po dobu, co barva schne, si můžeme připravit děrováním další šablonu.

Variantou, která je časově náročnější, je přenesení celého obrysu výsledného obrázku na stěnu a pak postupné vybarvování jednotlivých ploch, a to tak, aby další barva v těsném sousedství byla nanesena tehdy, až když první doschne.

Máme-li doma projektor, lze s jeho pomocí obrázky z počítače přenést na stěnu. Další možností jsou samodržicí šablony. V tomto případě jsme ale omezeni nabídkou trhu.

Rady& tipy
Na co dáme pozor: Na soudržnost povrchu. V případě, že je spodní vrstva stěny natřena hlinkovou nebo klihovou barvou a naneseme na ni disperzní barvu bez předchozí přípravy (škrábání, penetrace, stěrka), sloupne se. To platí i pro vinylovou barvu, která se snadno otírá.
Při tupování skrz dírky šablony ohlídáme, aby se příliš velké množství směsi z uzlíčku (křídy) nedostalo na stěnu. Barvicí složka by se mohla vpít do malířské barvy.
Při vybarvování větších ploch pozor na množství a konzistenci barvy – snadno stéká. Raději natíráme opakovaně malé množství. ? Vyzkoušíme soudržnost lepicí pásky při aplikaci šablony, spíš vybereme pásku s menší přilnavostí, aby se neodloupla malba.
Volíme menší štětce a válečky, existují i speciální válečky, které při aplikaci nevytlačují tolik barvy.
Vždy si necháme zbytky všech barev na opravy.

Co potřebujeme

  • Remal Color nebo Remal Plus
  • Remakol tónovací pasty ve všech barvách, které výsledný motiv obsahuje
  • šablonu nebo projektor
  • malé štětečky a válečky (na větší plochy)

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám