Hlavní obsah

Kombinací tapet a malování lze snadno měnit vzhled interiéru

Právo, Sylva Svobodová

Vzájemné kombinování hedvábně matných odstínů, spojení dvou technik (malování - tapetování) v jednu nebo kreativní dekorování stěn pomocí hlíny: to jsou tipy pro letošní jarní malování na stěny.

Článek

Kombinace dvou technik

Malování a tapetování jsou dvě nejběžnější techniky, jak vylepšit a dokonale změnit vzhled stěn v interiéru. Obě techniky můžeme navíc vzájemně kombinovat. Na trhu je totiž speciální sklovláknitá tapeta, kterou lze po nalepení na zeď kolorovat jakýmkoli odstínem ze vzorníku.

Tapeta dokonale skryje popraskanou či poničenou stěnu, s ní je renovace rychlá a levná.

Sklovláknitá tapeta je utkaná z bezalkalické skleněné příze a má spoustu užitečných vlastností. Především je to vysoká odolnost proti mechanickému poškození a otěru (ideální na chodby, frekventované místnosti nebo do dětského pokoje). Zvyšuje požární odolnost interiéru, je omyvatelná, paropropustná, vhodná i pro alergiky, tepelně a zvukově izoluje.

Lze ji použít (lepí se speciálním disperzním lepidlem) na zeď, beton, sádrokarton, dřevotřísku. Před vlastní aplikací však musíme věnovat pozornost přípravě podkladu (nesmí být mastný, prašný, špinavý). Rovněž je nutné podklad natřít penetračním nátěrem, který sjednotí rozdílnou savost.

Sklovláknité bílé tapety jsou vhodné do moderního interiéru i na chalupu. V nabídce je deset vzorů plastické tapety, včetně jedné hladké varianty. Na povrch tapet je vhodné aplikovat omyvatelné nátěry v matu či pololesku, vybírat můžeme z tisíce odstínů.

Sklovláknité tapety lze zhruba desetkrát přetřít novým nátěrem, takže barvu do bytu můžeme změnit každé jaro.

Tip na hliněnou stěnu

Hlína je velmi starý stavební materiál se skvělými vlastnostmi: rychle pohlcuje vlhkost a podle potřeby ji zase vydává zpět do okolí (relativní vzdušná vlhkost v místnosti je pak 45-55 %). V hlíně jsou minerály, které vážou škodlivé látky i zápach, umí ukládat teplo a zlepšuje klima v obytných místnostech. Jílové dekorativní omítky ProCrea jsou tedy dobrým nápadem pro kreativní úpravu stěn, navíc si můžeme vybírat z 38 přírodních barev se třemi stupni sytosti. Lze hravě kombinovat klidné pískové odstíny a barvy země s harmonickou modrou a zelenou, vyzkoušet kontrasty červené a žluté s klasickou šedou nebo bílou. Povrch můžeme uhladit, nechat ho drsný, strukturovaný, obtisknout do něho přírodniny apod.

Jílová dekorativní omítka se nanáší v tloušťce 2-4 mm, důležitá je správná příprava podkladu (suchý, čistý, pevný, savý, zbavený prachu a mastnot). Při vysychání nesmí být omítka vystavena průvanu, aby v ní nevznikly trhlinky. Svrchní vrstva vysychá zhruba 24 hodin.

Novinky v barvách

Každý rok jsou trendy jiné barvy. Letos mají přednost barvy hedvábně matných odstínů, ale důležité je, že je lze vzájemně kombinovat. Jarním tipem tohoto roku je žlutá a okrová, která ladí k lipově zelené či jasně trávově zelené barvě. Chybu neuděláme, ani když sáhneme po barvě nugát, bílé kávě (připomíná našlehané italské cappuccino), světlé šampaň, čajové růži či toskánské levanduli.

Kdo má rád sytější odstíny, vybere si odstín s názvem královský rubín či tmavý šafrán, švestkovou modř. Nejdůležitější ale je, aby se nám barva líbila a cítili jsme se v ní dobře. Stejně tak volíme jenom kvalitní nátěr: vysoce kryvý, paropropustný a omyvatelný.

Výzva pro mladé - kreativní malování
Pigmentování: technika, vytvářející na stěně barevné efekty. Natřeme stěnu základní barvou, přes ni naneseme nepravidelnými tahy štětce druhou barvu tak, aby spodní barva místy prosvítala. K pigmentování lze použít emulzní barvu smíchanou s lazurou na vodní bázi.
Žilkování: tenká vrstva průsvitné barvy (tónovací lazury) se nanáší přes světlejší základní nátěr a vytváří efekt - žilkování. Při aplikaci nátěru musíme dodržet stejnoměrný tlak po celou dobu tahů štětcem. Lépe se pracuje ve dvojici: jeden nanese lazuru, druhý hned provede svislý tah tvořící žilky.
Tupování: jemná malířská technika. Provádí se nanesením tónované lazury na základní vinylový lesklý nátěr, jehož vlhký povrch se poťukává velkým plochým tupovacím štětcem s krátkými štětinami. Podle vyvinutého tlaku se vytáhnou tečky lazury. Variantou je použití mořské houby a vytváření rozmanitých efektů na stěně.
Zdobení textilií: patinovaného efektu dosáhneme díky textilii. Postup je jednoduchý: naneseme tónovanou lazuru na základní nátěr a přikládáním čisté zmačkané látky na povrch malby vytvoříme nepravidelnou strukturu. Je dobré vědět, že přírodní vlákna vsakují více barev než umělá.

Rady a tipy

Pomůcky pro malování

Štětce: koupit lze rozmanité tvary a velikosti. Za nejkvalitnější se považují štětce z přírodních štětin, pro vodou ředitelné nátěry jsou obvykle vhodnější z moderních syntetických vláken.

Válečky: ideální na nanášení velké otevřené plochy. Vyrábějí se z ovčí kůže (kvalitní) nebo syntetických materiálů. Prodávají se s šířkou od 2,5 cm do 45 cm, takže na každou práci lze zvolit vhodnou velikost.

Polštářky: konkurují válečkům. Polštářky jsou ploché, pravoúhlého tvaru. Barvu můžeme nanášet velmi rovnoměrně a jedním tahem.

Stříkací pistole: vhodné pro rychlé nanášení barev na velké plochy, ale musíme počítat se značným znečištěním okolí (nutno vše pečlivě zakrýt!). Proto jsou používány spíše pro průmyslové prostory.

Reklama

Související témata:

Související články

Moderní tapety hýří barvami

Tapety jsou znovu v módě. Skvěle vypadají jak na celé ploše stěn, tak v kombinaci s malbou. Moderní tapety přitom hýří neotřelými barvami, zajímavými...

Výběr článků

Načítám