Hlavní obsah

Bezpečné okapy a střechy pomohou zabránit škodám hlavně v zimě

Právo, Sylva Svobodová

Protisněhové střešní tašky a různé tyčové zábrany zadrží sníh na střeše. Bezpečno je potom nejen pro chodce, ale pomůže to i okapům. Ty se jinak pod sněhem prohýbají, ničí a vinou zmrzlého ledu mohou i popraskat.

Článek

Letošní sněhová nadílka byla opravdu bohatá. I ve městech jsme si užili přívaly sněhu, které se střídaly s oblevou, což prověřilo kvalitu mnoha střech. Propadlých krytin a zničených okapů bylo dost a je škoda, že majitelé svůj dům před zimou preventivně neochránili. I když nejdůležitější je už samotné řešení střechy, její spád a výběr vhodné střešní krytiny.

Protisněhové střešní prvky

Nečekaný skluz sněhu ze střechy pojistíme speciální protisněhovou taškou, která tvoří s betonovým zachytávacím prstencem jeden homogenní celobetonový prvek. Oproti dosud využívaným hákům taška přirozeně zapadne do střešní krytiny. Díky stejnému materiálu nevznikají na střeše žádné šmouhy, jinak časté u plechových zachytávačů. Střešní plášť je zcela uzavřený, při montáži nedochází k průniku skrze střechu.

  • Pokrytí a počet protisněhových tašek se řídí podle sklonu střechy a také oblasti, ve které bydlíme. Nejvíce tašek potřebujeme v místech s nejvyšším počtem srážek a velkým střešním sklonem. Cena protisněhové tašky je 57,60 Kč/kus. 
  • Další možností je protisněhová zábrana. Jde obvykle o pozinkovaný plech s barevnou povrchovou úpravou, který se montuje přímo do střešní krytiny. Cena protisněhové zábrany je zhruba 60 Kč/kus.
  • Využít lze i tzv. sněholam, který se skládá z nosných tašek opatřených závěsným hákem, mříží sněholamu a ze spojovacích svorek. Doporučuje se především do oblastí, kde lze očekávat mnoho sněhu, dále nad frekventované vstupy a komunikace. Nosná taška sněholamu i mříž jsou vyrobené z pozinkované oceli. Nosnou taškou musí být každá třetí taška v řadě, nosné tašky se přitom nesmějí umisťovat v první řadě tašek u okapu. Sněholam by měl být průběžný. Sněholamová taška z kovu stojí 880 Kč/kus, mříž sněholamu 672 Kč/kus.

Okapy v zimě trpí

Při tání a sněhové nadílce jsou nejvíce poškozeny okapy. Jestliže máme zabránit deformacím podokapního žlabu, je důležité jednat dříve, než napadne sníh (ideálně již v průběhu realizace stavby). Nechceme-li, aby sníh sjížděl ze střechy kvůli bezpečí chodců nebo z důvodů poničení žlabu, pomůžeme si některým typem sněhových zábran.

  • Oblíbené jsou trubkové, které se podle sněhové oblasti, sklonu střechy a délky krovu rozmístí v jedné a více řadách po obvodu střechy. Kompletní systém 2 tyčových protisněhových zábran na 6 m vyjde na 6958 Kč v případě řady Protectline, nebo na 4252 Kč z řady Safety.
  • Led v okapu se nevytvoří díky speciálnímu rozmrazovacímu systému: sada na cca 12 m žlabů, dráty, čidla 220 V a zabudované čidlo stojí kolem 2500 Kč.
  • Pokud nám sjíždějící sníh nevadí a potřebujeme jen zabránit poničení podokapních žlabů, lze použít systém zpevňovacích háčků, které celý okap zpevní. Další možností je zapuštění okapového systému pod úroveň dráhy sjíždějícího sněhu, což bohužel nelze vždy provést. Okap můžeme na zimu i demontovat. Jestliže o tom uvažujeme, volíme okapový systém stavebnicového systému, který není problém opět snadno sestavit.

V tuhé zimě je možné, že dojde vlivem rozpínajícího se ledu i k prasknutí svodové roury. Je to většinou v místě, kde je spojená (tzv. falc). Řešením je preventivně osadit svodové roury falcem směrem od fasády tak, aby při následném tání sněhu nedocházelo k zatékání na fasádu v místě porušeného svodu.

Pokrytí a počet protisněhových tašek se řídí podle sklonu a dané klimatické oblasti jasně stanovenou normou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám