Hlavní obsah

Vyrobte si šikovný mašinkový kapsář na dětské drobnosti

Právo, Miroslava Kubišová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kapsář pro děti v podobě parní lokomotivy s vagóny jim usnadní neoblíbené uklízení hraček. Úklid věcí do kapes, vláčku ujíždějícího barevnou krajinou, se pak může stát součástí jejich hry.

Foto: Miroslava Kubišová, Právo

Šikovný kapsář na dětské drobnosti

Článek
Jak postupovat:
1. Kapsář zpestří a oživí stěny dětského pokoje. Podle prostoru, který máme k dispozici, zvolíme velikost kapsáře. Základní plochu tvoří zelená krajina se zvlněným horizontem na pozadí stromů. Vše vystřihneme za silnějšího kretonu nebo plátna a oba díly našpendlíme a nastehujeme k sobě.
2. Vyzkoušíme si též velikost kapes - vagónů, které vystřihneme z látky odlišného vzoru či barvy. K sešití podkladu použijeme obnitkovací steh. Zahneme okraj našívaného dílu, jehlu vypíchneme do lícové strany a uděláme krátký steh, kolmý k okraji dílu. Na rubové straně vedeme stehy diagonálně.
3. Zvolíme přitom co nejméně nápadnou barvu nitě a při šití nit příliš neutahujeme. Našívaný díl bychom též mohli u zahnutého okraje přistehovat a přišít na šicím stroji. Ruční šití je sice pomalejší, ale je nenápadné a snáze při něm vyrovnáme nerovnosti.
4. Nemáme-li k ušití kapes silnou látku, použijeme tenčí bavlněnou látku s vhodným vzorem, kterou zpevníme zažehlovací výztuží. Z netkaného zažehlovacího textilu vystřihneme obdélník o velikosti vagónku a přiložíme jej tavnou stranou k rubu látky. Mírně zahřátou žehličkou pak látku přežehlíme a vyztužíme.
5. Horní okraj kapsy dvakrát zahneme do rubu a přišpendlíme na podklad. Boční a spodní stranu zahneme dovnitř a vagón přišijeme. Kolečka můžeme vystřihnout zubatými nůžkami z červené látky. Loukotě zdůrazníme černými trojúhelníčky z látky a pak je přilepíme lepidlem pro lepení textilu (Art Potch).
6. Některé části vláčku zvýrazníme předním stehem. Do jehly navlékneme vyšívací přízi a kolečko přišijeme protahováním podkladovou tkaninou v pravidelných vzdálenostech. Tímto vyšívacím stehem zároveň vhodně zdůrazníme i jeho okraje.
7. Pro složitější lokomotivu si pro jistotu připravíme papírový střih. Velikost vláčku by se měla vejít do obdélníku vagónku. Nakreslíme jednoduchou kabinku s prostřiženým oknem, podélný parní válec se špičkou a komín. Nákres opatrně rozstříháme na díly, které umístíme na vybraný kousek textilního vzoru.
8. Střih přišpendlíme a díly vystřihneme s přidáním asi 0,7 cm k okrajům. Části naskládáme na ušitý podklad a vyzkoušíme jejich umístění i s kolečky. Spodní okraj krajiny můžeme vylepšit kopečky vlnité země a ke komínu přidat vlnovku kouře.
9. Jsme-li s umístěním vláčku, kouře i kopečků spokojeni, sundáme střih a vše přišpendlíme. Tam, kde se díly lokomotivy stýkají, podložíme okraj jednoho dílku pod založený okraj sousedního a oba současně přišijeme obnitkovacím stehem nebo na stroji. Kouř nasměrujeme šikmo nahoru.
10. Jednotlivé vagóny spojíme poutkem, které může být užitečné pro zavěšování drobností. Je-li kapsa dostatečně hluboká, můžeme ji zdvojit našitím nižší kapsy. Horní okraj kapsáře zahneme do rubové dutinky a přišijeme. Dutinkou pak protáhneme zavěšovací tyčku, která okraj zároveň vyztuží.
FOTO: Miroslava Kubišová, Právo

Rady a tipy:

• K ušití několikadílného kapsáře postačí čtyři druhy látek v dvojité šíři (150 cm) a v délce 75 cm. (Nám posloužily látky z prodejny Ikea).

• U velikého kapsáře použijeme dostatečně silnou tyčku, aby se po naplnění hračkami neprohýbala.

• Kapsář může mít i více dílů, které vhodně zavěsíme vedle sebe nebo i nad sebou.

Reklama

Související témata:

Související články

Vyrobte si originální obal na láhev

Půjdete-li k přátelům, pak jistě ne s prázdnýma rukama! Láhev dobrého vína se díky originálnímu obalu stane skvělým dárkem pro vaše hostitele. Propukne-li...

Výběr článků

Načítám