Hlavní obsah

Oblékněte ošuntělou koupelnovou skříňku do romantického hávu

Právo, Miroslava Kubišová

Oblékneme-li obyčejnou koupelnovou skříňku do romantického kabátu, vytvoříme rázem zajímavý detail, který v koupelně zazáří.

Foto: Miroslava Kubišová, Právo

Originální koupelnová dvířka

Článek

Co potřebujeme

Lazurní nátěr na dřevo, drobné kachličky, dvě akrylové barvy, praskací lak a případně ještě ubrousek s potiskem.

Pracovní postup:
1. Promyslíme si celkové barevné ladění skříňky a provedeme základní nátěr mořidlem na dřevo - kromě výplně dvířek. Potřebujeme jen malé množství mořidla, můžeme ho nahradit obyčejnou barvou na látku (Duha, Iberia). V horké vodě rozpustíme trochu prášku a skříňku natřeme.
2. Vnitřní výplň dvířek ozdobíme krakelováním, čímž v konečném stavu dosáhneme vzhledu jakoby starého popraskaného lakování. Základní nátěr provedeme tmavější akrylovou barvou, třeba modrou.
3. Po zaschnutí této barvy na celou plochu naneseme krakelovací lak. Lak rozetřeme štětcem a necháme chvíli zavadnout. Mezitím si rozmícháme v misce bílou barvu nebo jakoukoli výrazně světlou, můžeme použít i balakryl.
4. Bílou akrylovou barvu natřeme na ještě mokrý krakelovací lak. Barvu roztíráme jedním směrem, do natřených míst se již nevracíme. Po zaschnutí vrchní vrstva popraská, takže vzniknou tmavé nepravidelné trhliny v bílé ploše.
5. Okraje dvířek zdůrazníme lemováním ze skleněných dlaždiček. Můžeme k tomu použít i trochu větší skleněné mozaikové čtverečky. Čtverečky poskládáme na okraj a vyzkoušíme si rozložení a barevnou skladbu.
6. K přilepení čtverečků lze použít univerzální lepidlo pro lepení skla a dřeva. Přilepíme-li kostičky speciálním lepidlem pro mozaiku, můžeme se čtverečky ještě asi 10 minut po nalepení pohybovat a vyrovnávat mezery.
7. Starobyle vyhlížející nátěr na dvířkách bude ještě zajímavější, pokryjeme-li ho obrázkem z papírového ubrousku. Technikou découpage vytvoříme obraz přerušovaný trhlinami jakoby staré malby. Z potištěného ubrousku vybereme vhodný detail a po obrysu jej vystřihneme.
8. Ubrouskovým potiskem lze zakrýt i celou plochu výplně. Motiv otevřeného okna s výhledem je klasika. Z ubrousku oddělíme poslední vrstvu s potiskem.
9. Lepidlem Art Potch potřeme celou plochu dvířek. Pak odhadneme umístění motivu a od středu k okrajům jej pokládáme na lepidlem potřenou plochu. Ubrousek lehce roztíráme měkkým plochým štětcem namočeným do lepidla.
10. V místech podložených bílou barvou motiv zřetelně vyniká, je jen přerušovaný tmavými trhlinami, čímž dosáhneme věkovitého vzhledu. Po zaschnutí celou skříňku přelakujeme bezbarvým lakem (např. akrylovým).
FOTO: Miroslava Kubišová, Právo

Rady a tipy:

Různobarevné, trochu větší mozaikové čtverečky 2x2 cm až 2,5x2,5 cm koupíme ve výtvarných potřebách (2 až 4 Kč/1 ks). 

V papírnictví, hobby a výtvarných potřebách dostaneme univerzální lepidlo i speciální lepidlo pro mozaiku (za 65 Kč). 

Krakelovací lak (á 69 Kč) koupíme v těchto potřebách také. Zde dostaneme též akrylové barvy. Bílý balakryl koupíme drogerii.

Reklama

Související články

Jak na montáž stahovacích schodů

Do hůře přístupných půdních prostor ukládáme sezónní věci, pro které chodíme občas. Vytahovat a skládat žebřík každého dříve nebo později otráví. Elegantním...

Výběr článků

Načítám