Hlavní obsah

Jak na montáž stahovacích schodů

Právo, Sylva Svobodová

Do hůře přístupných půdních prostor ukládáme sezónní věci, pro které chodíme občas. Vytahovat a skládat žebřík každého dříve nebo později otráví. Elegantním řešením jsou stahovací půdní schody, které nezaberou mnoho místa, snadno se montují a rychle se po nich dostaneme do výšin.

Článek

Praktické jsou celokovové stahovací schody, neboť jsou na rozdíl od dřevěných odolné vůči výkyvům teplot a vydrží nám na věky. Nášlapy jsou pozinkované a lakované, nemusíme je sami povrchově ošetřovat. Víko a rám mají z pohledové strany bílou barvu a hladký povrch, který bezvadně splývá s interiérem.

Možné je i provedení s protipožární úpravou, kde je sendvičová skladba víka vyplněna nehořlavou minerální vatou a vysoce odolnou nehořlavou vložkou Sibral.

Co udělat před montáží

  • Připravit montážní stavební otvor, který odpovídá zvolenému schodišti. Myslíme na to, že nesmíme nijak narušit nosné prvky stropní konstrukce.
  • Zkontrolujeme strop. V místě, kde chceme schody montovat, nesmí být vedení elektřiny, vzduchotechniky.
  • Sledujeme prostor nad stropem, kde budou schody umístěny. Musí být dostatečně vysoký pro výstup (riziko zranění hlavy).
Postup
1 Stahovací schody vybalíme z ochranné fólie, přiložené příslušenství poskládáme vedle sebe a překontrolujeme. Nesmí chybět návod na montáž.
2 K uchycení rámu schodů do stavebního otvoru slouží čtyři kotevní šrouby M 10x100 s maticemi, které nasadíme do nachystaných otvorů ve čtyřech rozích rámu schodů.
3 Dvě osoby vyzvednou schodiště do stavebního otvoru a třetí pomocník je již připraven v horním půdním prostoru. Tam upevní rám schodiště čtyřmi kusy nosníků.
4 Nosníky se položí úhlopříčně přes rohy otvoru a upevní šrouby M10x100 s maticemi.
5 Pečlivě utáhneme všechny čtyři kotevní šrouby.
6 Vyzkoušíme otevírání a zavírání schodů (stahovací tyč je součástí balení). Tyč ukončuje háček, kterým zachytíme očko zámku na víku schodů a tahem k sobě ho odjistíme.
7 Poslední montážní operací je nasazení a přišroubování horního madla na rám schodů. Madlo slouží k jednoduššímu výstupu do horních prostor.
FOTO: archiv firmy J.A.P.

RADY& tipy

  • V případě stahovacích schodů se vždy zajímáme jaké příslušenství zajišťuje jejich bezpečnost.
  • Dřevěné schody jsou méně odolné nejen mechanicky, ale mají i menší rezistenci vůči klimatickým výkyvům (ty jsou v půdních prostorách velké). Po čase se sesychají, praskají.
  • Jednotlivé schodišťové stupně mají mít ergonomicky vytvarované nášlapy, aby se po nich uživatel snadno a bezpečně pohyboval.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak lze zrekonstruovat původní cihlovou klenbu

Staré věci mají svoji duši stejně jako staré domy. Podepsaly se ale na nich roky, často konstrukčně nevyhovují a potřebují kompletní renovaci. Včetně klenutých...

Výběr článků

Načítám