Hlavní obsah

Vyrobte si originální obal na láhev

Právo, Miroslava Kubišová

Půjdete-li k přátelům, pak jistě ne s prázdnýma rukama! Láhev dobrého vína se díky originálnímu obalu stane skvělým dárkem pro vaše hostitele. Propukne-li setkání přímo u vás, stane se pěkně zabalená láhev milým dárkem pro vaše hosty.

Foto: Miroslava Kubišová, Právo

Pokud se chystáte na návštěvu, vlastnoručně vyrobeným obalem na láhev jistě mile potěšíte.

Článek
Krok za krokem
1. Ubrousek s ozdobným motivem rozstřihneme v polovině na dva obdélníky. Jeden pruh nařasíme kolem hrdla láhve potiskem ven a ovážeme ho provázkem. Na hrdlo pak navlékneme papírovou roličku (třeba od toaletního papíru).
2. Příliš vysokou roličku zastřihneme, aby ubrousek uvnitř příliš nezakrývala. Takto zesílené hrdlo obalíme druhou částí ubrousku, který srovnáme do záhybů. Nové hrdlo omotáme odzdola nahoru provázkem.
3. Můžeme přitom použít i několik kousků provázků nad sebou. Uzlíky dodají hrdlu výraznější strukturu. Celou láhev pak zabalíme do kvalitního ozdobného papíru, např. silnější ruční papír s přírodní strukturou a nepravidelnými okraji působí elegantně.
4. Spodní část láhve ještě můžeme omotat jutou nebo jutovým ubrouskem. Jutou asi ve třetině protáhneme provázek a obal utáhneme. Jestliže je tkanina příliš hustá, ovážeme provázek kolem a zajistíme ho uzlíkem nebo mašlí.
5. Láhev červeného vína můžeme zabalit do vínově červeného papíru s ubrouskem potištěným třeba růžemi. Ubrousek přeložíme na úhlopříčku, aby tisk byl viditelný z obou stran. Jeden cíp trojúhelníku přilepíme k lahvi, ovineme ji ubrouskem a stejně přilepíme i druhý cíp.
6. Obdélník ručního papíru formátu A4 položíme nakoso a odhadneme umístění láhve. Horní cíp ručního papíru by měl být posunutý níže než ubrousek, aby okraj ubrousku přečníval o 3 až 4 cm. Cíp vyčnívající přes dno založíme ven a protažením přes okraj stolu jej zaoblíme do tvaru láhve.
7. Láhev s ubrouskem srovnáme na střed nového přebalu, jednu stranu zabalíme a cíp přilepíme k láhvi průhlednou páskou, aby láhev z obalu nevyklouzla. Válec láhve pak obalíme i z druhé strany a vše převážeme jedním či dvěma provázky.
8. Ozdobná trubička na drobné dárky se hodí také pro dopisy, pozvánky a vzkazy. Dárek zabalíme do hedvábného papíru a vsuneme jej do trubičky, svinuté z pevného papíru (ručního). Oba duté konce ucpeme kouskem hedvábného papíru, aby dárek nevypadl.
9. Z hedvábného papíru nastříháme šest čtverců, nejlépe různobarevných. Pro větší tubu ustřihneme čtverec o straně 30 cm, pro kratší trubičku stačí menší čtverce. Čtverce naskládáme na čtvrtiny a ve středu, kde se přehyby kříží, je zatočíme.
10. Zatočené okraje vlepíme lepicí páskou do okraje trubičky, na každou stranu tři. Pak nastříháme 18 kousků různobarevných stužek o 15 cm delších než trubička. Stužky přeložíme, rovnoměrně je rozmístíme a přilepíme po obvodu trubičky. Jejich konce zvlníme hranou nůžek.
Foto: autorka

Rady a tipy

Položíme-li trubičky s dárkem či přáním na prostřený stůl ke každému místu, mile tím překvapíme naše hosty.

Trubičku s překvapením pro účastníky party můžeme též udělat z tvrdého papíru a přebalit ji balicím papírem se vzorem.

Výběr zajímavých ručních papírů i ubrousků s mnoha potisky koupíme ve výtvarných potřebách (ruční papír vyjde zhruba na 16 Kč a ubrousek na 5 Kč).

Juta i provázky jsou k dostání v prodejnách pro kutily.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám