Hlavní obsah

Vyrobte si zlatý vánoční stromeček do květináče

Právo, Miroslava Kubišová

Zbyly vám nějaké ořechy z loňského roku či mandle ve skořápkách? Nevyhazujte je a vyrobte si z nich zlatý vánoční stromeček. K různým ořechům můžeme ještě přidat nasbírané žaludy, modřínové a borové šišky, olšové jehnědy a rozpukané bukvice. Využijeme i prázdné skořápky z ořechů, z nichž vyrobíme hezký vánoční motiv na květináč.

Foto: Miroslava Kubišová, Právo

Zlatá dekorace

Článek
Krok za krokem:
1. Ke zlacení připravíme vlašské ořechy, modřínové a borové šištičky či olšové jehnědy. Zlaticí směs smícháme z tekutého lepidla Klovatina (tzv. arabská guma) a práškového bronzu. Do misky nalijeme lepidlo, nasypeme část zlaticího prášku a zamícháme.
2. Ořech nebo šišku napíchneme na špičku velké jehly (nebo šídla) a štětcem namočeným do zlata je natřeme. Pozlacené kousky pokládáme na lísku a necháme je usušit. Při schnutí je občas obrátíme.
3. Zatím si připravíme květináč. Špičku širokého štětce namočíme do připravené zlaticí směsi a hliněný květináč natřeme kolem dokola jedním směrem. Po rychlém zaschnutí první vrstvy, květináč natřeme ještě jednou.
4. Suchý nátěr opatříme lehkou patinou – zlatý povrch sem a tam poškrábneme železným kartáčkem nebo jehlou. Uvolněný prášek otřeme a patinu zvýrazníme přestříkáním bezbarvým lakem. Tím zároveň zafixujeme i zlatý nátěr před odíráním.
5. Vlašské, lískové, pekanové, para ořechy či mandle lepíme tavnou pistolí na aranžovací kužel směrem odspoda nahoru. Můžeme použít buď polystyrenový kužel nebo kužel z aranžovací pěnové hmoty (Oasis, Florea).
6. Podstavec kužele má mít asi o 3 cm menší průměr než je horní průměr květináče – nalepené oříšky objem stromečku zvětší. Při polepování kuželu ořechy rovnoměrně střídáme a mezery zaplňujeme žaludy, drobnými šiškami, olšovými jehnědami či rozpukanými bukvicemi.
7. V horní části použijeme drobnější ořechy nebo mandle. Na čistý papír nakreslíme hvězdu, s níž ozdobíme květináč, a vnitřní část hvězdy vystřihneme. Obrys pak překreslíme na květináč.
8. Skořápku z několika vlašských nebo lískových ořechů rozťukáme na drobnější úlomky. Univerzálním lepidlem (Herkules) natřeme jeden cíp hvězdy a začneme na něj pokládat jednotlivé střípky. Mozaikou vyplníme celou hvězdu.
9. Ukotvení stromečku v květináči můžeme zajistit aranžovací pěnovou hmotou, kterou vyplníme celý květináč, a do ní pak zapíchneme spojovací klacíky. Chceme-li, aby stromeček pevně stál a nepřevrátil se, uděláme sádrové zakotvení. Do misky s vodou sypeme sádru, až se začnou tvořit bílé čepičky.
10. Do květináče postavíme dvě bambusové tyčky seříznuté do špičky. Klacíky zasypeme kamínky, sádru zamícháme a nalijeme ji na oblázky. Sádru můžeme zalít až k hornímu okraji květináče nebo jen zčásti misku vyplnit a zbytek dosypat žaludy. Po ztuhnutí na tyčky nasadíme stromeček.

Rady a tipy:

Malé svíčky – Jednoduché malé dekorační svíčky na osvětlení zlatého květináče uděláme z maličkých květináčků, do kterých nasypeme písek a na něj postavíme čajové svíčky. Okolí svíček můžeme vyložit suchými plátky citrónů a pomerančů.

Foto: Miroslava Kubišová, Právo

Svíce místo stromečku – Máme-li málo času, vyrobíme jednodušší vánoční dekoraci. Květináč vysypeme do poloviny oblázky a zalijeme sádrou. Do ní pak těsně před zatuhnutím zasuneme válcovou svíčku. Sádrový povrch nakonec překryjeme pozlacenými ořechy, šiškami apod.

Foto: Miroslava Kubišová, Právo

• Polystyrénový kužel o průměru 10 cm je ve výtvarných potřebách za 45 Kč.

• Zlato – práškový bronz koupíme ve výtvarných potřebách. Velké balení 125 g je za 158 Kč.

• Tekuté lepidlo Klovatina a univerzální lepidlo Herkules dostaneme v papírnictví.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám