Hlavní obsah

Vyrobte si vánoční obrázky malované na textil voskovkami

Právo, Miroslava Kubišová

Voskovými pastelkami pro textil vykouzlíme krásné obrázky na látce. Dekorací můžeme ozdobit třeba malé polštářky. Originální vánoční vzor znásobí slavnostní atmosféru Vánoc nebo se stane milým dárkem. Zdobit můžeme trička, plátěné tašky, halenky, šaty, ubrousky, ubrusy, polštářky, kapesníčky, ale i závěsy a záclony.

Foto: Miroslava Kubišová, Právo

Polštářky s vánočním motivem

Článek
Jak postupovat:
1. Látku přepereme. Po vyžehlení ji srovnáme na stole a podle velikosti polštářku vyměříme délku a šířku povlaku. Pruhem látky obalíme polštář, přidáme asi 5 cm po stranách na šev a 15 až 20 cm na zapínání. Povlak sežehlíme do tvaru polštářku, čímž zjistíme rozměr plochy pro umístění malby. Na tenký balicí papír stejného rozměru tužkou nakreslíme motiv kapra. Tvoříme uzavřené tvary. Barevnými pastelkami či fixem kapříka vymalujeme.
2. Kresbu obrátíme rubem k nám a prosvítající čáry obtáhneme měkkou tužkou, abychom vše překopírovali. Na čtvrtky stejného rozměru (např. A3) obkreslujeme jednotlivé části roztříděné podle barev. Rohy čtvrtek vždy umístíme do stejných bodů, které si označíme na návrhu, aby rozfázovaný obraz na sebe navazoval.
3. Získáme tak několik šablon (každou pro jinou barvu) nebo pro menší skupinu barev. Šablony by měly na sebe pasovat. Místa, přes která budeme stírat barvy, vykrojíme ostrým řezáčkem na podložce. Větší tvary vystřihneme nůžkami.
4. Okraje šablon hustě pokreslíme voskovými pastelkami na textil. Pozor na to, aby se vydrobená barva nedostala na spodní stranu šablony a nešpinila textil. Každou novou šablonu podložíme čistým papírem a pokreslené šablony nepokládáme na sebe.
5. Pak první šablonu položíme na srovnanou látku a mizicím fixem na textil označíme všechny rohy. Látku i se šablonou přitiskneme a prstem stíráme barvu přes okraj výřezu. Barva u kraje šablony bude sytější s plynulým přechodem do světlých tónů uprostřed.
6. Do jednoho průřezu šablony lze umístit i více barev. Po jejich setření vzniknou až duhové přechody. Každou barvu stíráme jiným, vždy čistým prstem, takže si ruce často umýváme. Dojde-li k zašpinění látky, místo vyčistíme namydleným hadříkem. Nakonec polštářek ušijeme.
FOTO: Miroslava Kubišová, Právo

Rady a tipy:

• Barvy po dokončení vytvoří obrázek podle předlohy. Záleží na správném pokládání šablon na sebe při stírání. Růžky první šablony označíme mizicím fixem přímo na látce a do stejného místa dáváme i další šablony.

• Motiv zafixujeme zažehlením barvy přes žehlicí či pečicí papír po dobu pěti minut.

• Voskové pastelky na textil koupíme ve výtvarných potřebách za 105 Kč/15 barev.

• Malujeme-li přímo barvami na látku, podložíme ji žehlicím papírem či kartonem (v případě trička vložíme dovnitř).

• Uděláme-li při malování chybu, látku znovu vypereme a postup zopakujeme. Barvy drží jen po přežehlení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám