Hlavní obsah

Yoko zve na návštěvu domu Lennonova dětství

Právo, Vladimír Plesník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tetu Mimi zná každý skutečný fanoušek Beatles. Dům na ulici Menlove Ave v liverpoolské čtvrti Woolton, kde s ní od svých pěti do 23 let žil po rozvodu rodičů John Lennon, nechává od října nahlédnout do dětství legendárního Brouka.

Foto: Profimedia.cz

Dům, v němž žil John Lennon od pěti do 23 let.

Článek

Budova se nachází nedaleko dětského domova zvaného Strawberry Fields, který později pronikl do názvu jednoho z nejproslulejších hitů. V domě napsal Lennon i jiné písničky, například She loves you. Často před ním sedával, hrál na kytaru, zkoušel tu nejprve se svou první skupinou The Qurryman, později s Beatles.

Když v roce 2001 zemřel ve věku 88 let vlastník budovy, jeho syn Rod Burkey ji nabídl ve dražbě na internetu. „Byl bych raději, kdyby vilu koupil někdo s vazbami na Beatles,“ svěřil se tehdy televizi SKY NEWS. Ačkoli cena zůstala na přání prodejce obchodním tajemstvím, odborníci odhadovali hodnotu nemovitosti, postavené ve třicátých letech minulého století, na přinejmenším 150 tisíc liber (4, 3 mil. korun).

Foto: Profimedia.cz

Obývací pokoj

Burkeyovi se přání splnilo. V březnu 2003 dům koupila Yoko Ono, vdova po Lennonovi, aby ho později darovala nadaci Národní fond, která ho zpřístupnila veřejnosti. Po cihlách, jež zbyly po vybourání části stěny, se na internetových dražbách jen zaprášilo.

Nechybí dokonce ani otisk zubů

Pro nadaci představuje dům nevšední objekt, protože spravuje převážně staré hrady, zámky a další šlechtické usedlosti. Fiona Reyholdsová, ředitelka nadace, se svěřila: „Je to skvělé, že můžeme lidem představit místo, kde to všechno začalo“.

„Dům se může pochlubit opravdu výjimečnou atmosférou“, upozornila Yoko Ono. Jako první si ho prohlédli žáci školy, kam chodil i malý Lennon – Dovedale County Primary School.

Foto: Profimedia.cz

Pohled do koupelny

Od letošního října se Lennonovi ctitelé snaží nenechat si ujít zvláštní výstavu, kterou v domě připravila Yoko Ono. Nechybí v ní mimo jiné čtyři obrazy, které Brouk maloval, otisky jeho mléčných zubů nebo kopie prvního osobního průkazu.

Reklama

Související témata:

Související články

Vatikán "odpouští" Lennonovi

Vatikánský list L'Osservatore Romano odpustil posmrtně Johnu Lennonovi jeho slova o tom, že Beatles jsou populárnější než Ježíš. Našel pochopení pro to,...

Výběr článků

Načítám