Hlavní obsah

Jak si vyrobit okrasný plstěný příklop na čajový servis

Právo, Miroslava Kubišová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za chladných zimních dnů plných plískanic nás šálek horkého čaje příjemně zahřeje. Aby čaj vydržel dlouho teplý a brzy nevychladl, můžeme konvici i hrneček zakrýt plstěným příklopem. Ušijeme jej snadno za jeden večer.

Foto: Miroslava Kubištová, Právo

Plstěný příklop na čajový servis

Článek
Pracovní postup:
1. Konvici volně obalíme hedvábným papírem, přičemž ucho a hubici necháme vyčnívat ven. Po vyměření obvodu papír sejmeme a přeložením na čtvrtiny ho rozdělíme na čtyři díly. Připravený střih nasuneme zpět na konvici a sešpendlením vyznačíme zaoblený vršek.
2. Podobně připravíme i střih na hrnečky. Podle špendlíků zakreslíme tužkou horní zaoblenou linii u víčka konvice a díly vystřihneme. Poklop na konvici se skládá ze čtyř stejných dílů, sbíhajících se nahoře do špičky, který podélně sešijeme, pouze u hubice a ouška necháme rozparky.
3. Čtyřdílné řešení nám umožní střídání barev. Vystřihneme 2 díly ze žluté plsti a 2 díly z plsti bílé. Na plst položíme střih, na několika místech jej přišpendlíme a kousek od okraje nůžkami tvar vystřihneme.
4. Plochu dílů zpestříme aplikacemi - citronky. Na střih si nakreslíme celý nebo přepůlený citron, tvar vystřihneme a přišpendlíme na plst. Podle obrysu pak citronek vystřihneme. Drobnější dílky přepůleného citronu bude snadnější stříhat zároveň s přišpendleným nákresem.
5. Aplikace vzoru přilepíme na jednotlivé díly univerzálním lepidlem, vhodným pro lepení textilu (např. chemoprenem). Část, kterou chceme přilepit, lehce potřeme u okrajů zadní strany lepidlem a přitiskneme na určené místo.
6. Dílky lze také zastřihnout zubatými nůžkami, což vytvoří pěknou dekoraci. Tak můžeme upravit třeba jen volné okraje u dna a rozparků, nebo díly sešijeme s větší záložkou, kterou nakonec odstřihneme zubatými nůžkami. Při šití necháme šev obrácený do líce.
7. Aby se barvy střídaly, sešpendlíme vždy bílý a žlutý díl k sobě, aplikací k nám, a sešíváme. Linku šití zvýrazníme barevnou bavlnkou a šijeme ozdobným předním stehem. Začátek šití zapošijeme do rubu a na špičku jehly střídavě nabíráme plst v drobných stezích.
8. Nejdřív sešijeme vždy dva různobarevné díly k sobě tak, aby v konečné podobě vyšla střídající se šachovnice. Obě půlky pak přišijeme k sobě, přičemž vynecháme rozparek u hubice, otevřený až ke dnu, což nám usnadní navlékání. Ucho necháme vyčnívat rozparkem částečně nesešitého švu. Špičku ušijeme naposledy, zároveň s vloženým ouškem pro snadný úchop.
9. Dílky pro poklop na hrnečky jsou zhotoveny podobně jako u konvice, jen jsou menší a nižší. Můžeme je ozdobit také stejnými aplikacemi, korespondujícími s ozdobami na konvici. Po přilepení obrázků sešijeme díly k sobě zelenou bavlnkou.
10. Do špičky nakonec vložíme zelené ouško a vše zakončíme jejím sešitím. Zelenou plstí, kterou jsme dosud používali na lístečky a ouška, můžeme zpestřit i žluto-bílou kombinaci dílů. Zeleno-bílé dílky hezky doplní a prostřídá žluté a bílé řešení konvice s hrnečky.
FOTO: Miroslava Kubišová, Právo

Rady a tipy:

• Plst v různých barvách koupíme v prodejnách pro kutily (rozměr 20x30 cm za 15 Kč).

• Univerzální lepidlo Chemopren vyjde cca na 64 Kč. Při nalepování aplikací lepidlem neplýtváme, aby nedošlo k nevhodnému prosakování.

Reklama

Související témata:

Související články

Vyrobte si hravý záznamník nákupů

Záznamník nákupů je užitečný pomocník v domácnosti - hlavně pro děti. Na piktogramech různých základních potravin hned poznáme, co chybí a co máme nakoupit.

Výběr článků

Načítám