Hlavní obsah

Jak si vyrobit originální drátovanou mísu na ovoce

Právo, Miroslava Kubištová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vzdušná nádoba na ovoce je vyrobená z obyčejného levného pozinkovaného vázacího drátu. Vypadá ještě lépe, když dodáme stříbřitě lesklému materiálu patinu času. Jak na to?

Foto: Miroslava Kubištová, Právo

Drátěná mísa na ovoce

Článek
Pracovní postup
1. Papír přeložíme na polovinu a namalujeme poloviční tvar mísy, který překopírujeme i na druhou půlku papíru. Ze silnějšího vázacího drátu o průměru 1,2 až 1,8 mm uštípneme 4 dlouhé kusy, které vytvarujeme podle předlohy.
2. Přeložením papíru na půlku a pak na čtvrtinu a osminu získáme pravidelné rozdělení kruhu na osminy. Podle velikosti osminové výseče dráty v polovině dna ohneme do tvaru písmene V. Ke každému drátu si ještě nachystáme vždy jeden tenký drátek 0,5 mm silný, asi o 30 cm delší.
3. Nyní máme čtyři v polovině ohnutá žebra, z nichž každé má vedle sebe vždy ještě jeden tenký drátek. Všechny dráty k sobě uprostřed svážeme novým kouskem tenkého drátku. Nejdřív svážeme dvě žebra k sobě i s drátky a pak přidáme druhou polovinu.
4. Vznikne tak základní kříž dna s osmi žebry vybíhajícími nahoru. Pro uchycení horního obvodu budoucí mísy si připravíme pomocný kříž ze silného drátu, který bude při práci držet tvar nádoby. Kruh uzavřeme očky, jež k sobě spojíme.
5. Základní kříž dna přilepíme papírovou páskou k lepence a u spojených žeber opravíme jejich případné pokroucení. Nachystáme si velikost, rozevření mísy a k horní části přichytíme pomocný kruh otočením základních drátů kolem kruhu.
6. Vzniklou kostru budoucí mísy obrátíme dnem nahoru a začneme drátovat. K základnímu kříži připojíme očkem začátek velmi dlouhého silného drátu a vytváříme z něj spirálovitou stěnu. Při každém překřížení žebra spirálu přivážeme křížovým omotáním tenkým drátkem.
7. Tímto drátem vyplníme nejen dno, ale i stěny mísy, přičemž každé překřížení žebra vždy zpevníme omotáním ze slabších doprovodných drátků. Dojde-li nám jejich délka, nastavíme je přikroucením dalšího drátku. Zakroucený konec ozdobně stočíme do kroužku.
8. Jakmile se dostaneme k hornímu obvodu, můžeme sundat pomocný kruh, tvar mísy již udrží výplet. Dlouhé dráty nad okrajem uštípneme a tenké drátky zakončíme větším omotáním. Spirálově vedený drát zachytíme očkem za nejbližší žebro.
9. Nakonec utvoříme nový ukončovací kruh z dvojitého do sebe zatočeného silného drátu. Vytvoříme potřebnou velikost horního obvodu a přichytneme jej očky vzniklými na koncích svislých drátů. Kruh uzavřeme ozdobnou spirálou provlečenou očkem.
10. Chceme-li získat tmavý a matný povrch drátů jakoby potažený patinou, celou mísu zatavíme. Připravíme velký hrnec s vodou, mísu po částech žíháme nad ohněm, přičemž rozžhavené dráty vždy ponoříme do vody. Tímto kalením dráty zčernají a získají patinu.
FOTO: Miroslava Kubištová, Právo

Pomůcky k výrobě:

  • K práci potřebujeme pouze tenký a silný vázací drát, kleště na štípání a kulaté kleště na ohýbání drátů.
  • V řemeslnických či zahradnických potřebách koupíme tenký 0,5 mm silný vázací drátek (asi za 38 Kč/kus) a silný pozinkovaný vázací drát o průměru 1,2 až 1,8 mm (za 112 Kč/50 m).
  • K přilepení kříže použijeme krycí papírovou lepicí pásku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám