Hlavní obsah

Vyrobte si z obyčejného podnosu stylový originál

Právo, Miroslava Kubišová

Jednoduchou výtvarnou technikou můžeme z obyčejného podnosu vytvořit stylový originál. Stačí nám k tomu twistartové rozmotané provázky, případně ještě papírový ubrousek s květinovým motivem a lepidlo pro ubrouskovou techniku (dekupáž).

Foto: Miroslava Kubišová, Právo

Twistartový provázek je velmi pružný a pevný a po rozvinutí z něj získáme skvělý materiál k renovaci povrchu starého dřevěného předmětu.

Článek
Pracovní postup:
1. Twistart je odolný proti vodě. Jeho barvy jsou trvanlivé a nerozpouštějí se ani lepidlem. K obnově tácu lze použít jednoduchý nebo čtyřsvazkový provázek, třeba i ve dvou odstínech téže barvy. Provázek rozmotáme a přiložíme na tác.
2. Odhadneme, kolik kousků budeme potřebovat k zakrytí celého podnosu. Provázky pak ustřihneme a rozvineme. Abychom zakryli přechody mezi jednotlivými proužky, potřeme každý v okraji vodou a odtrhneme mokrou část od suché.
3. Před lepením celý proužek namočíme do vody a jemně vyždímáme. Pak na něj štětcem naneseme lepidlo pro ubrouskovou techniku na obou stranách a můžeme začít s nalepováním. Proužky lepíme jeden za druhým po celé ploše podnosu a plochým štětcem vyhlazujeme bubliny.
4. Rozmotané provázky klademe ve spojích vždy 0,5 cm přes sebe. Můžeme přitom střídat různobarevné proužky, nebo naopak vytvoříme jednobarevnou plochu. Otrhané okraje zajistí měkké přechody, takže místa spojů jsou neznatelná.
5. Proužky polepíme rovněž venkovní i vnitřní hrany. V rozích přebytečný okraj zarýhneme a podle rýhy jemně odtrhneme. V místě spoje - v rozích, přelepíme nejdřív růžek až na druhou stranu, pak jej překryjeme páskou z druhé strany.
6. Protože je twistart měkký, pružný a pevný, lze jej přetáhnout a tvarovat i přes okrouhlé držátko podnosu. Z venkovní strany papír odtrhneme a celou zadní plošku přelepíme dalším proužkem. Po uschnutí zalepený otvor v držátku vyřízneme.
7. Po dokonalém zaschnutí nalepených proužků celý tác přebrousíme jemným smirkovým papírem.
8. Po srovnání nerovností tác očistíme a ozdobíme ubrouskovou technikou. Z ubrousku vystřihneme třeba kytičku fialek a oddělíme třetí, tenkou svrchní vrstvu ubrousku s potiskem.
9. Vyzkoušíme si umístění motivu a místo potřeme lepidlem na ubrouskovou techniku. Vystřiženou kytičku přiložíme k ploše a štětcem na ní lepidlo lehce roztíráme do roviny. Nakonec celý obrázek ještě potřeme tímto lepidlem, které je zároveň i lakem.
10. Doplňkový motiv necháme zaschnout. Obrázkem lehce prosvítá žíhaný podklad, což přidá na zajímavosti. Celý tác ještě přelakujeme. K lakování použijeme akrylový lak ve spreji.

Rady a tipy

Provázky twistart v mnoha barvách, jednoduché nebo spletené ze čtyř provázků koupíme ve výtvarných potřebách (40 Kč/m).

Dřevěné podnosy pro zdobení jsou k dostání např. ve výtvarných potřebách v několika velikostech (asi za 145-165 Kč). Lepidlo pro ubrouskovou techniku zde koupíme také (kelímek 150 ml za 138 Kč).

Reklama

Související témata:

Související články

Vyrobte si praktický stojan na nože

Při výrobě praktického stojánku na nože spotřebujeme různé odřezky dřeva, které bychom jinak vyhodili. Pouze vyhledáme několik stejně silných a širokých...

Výběr článků

Načítám