Hlavní obsah

Rekonstrukci s pomocí sádrokartonu zvládne každý domácí kutil

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Největší předností sádrokartonu je rychlost montáže. Zkušený kutil zvládne za víkend změnit interiér k nepoznání a vytvořit z otevřeného půdního prostoru pokoje pro jednotlivé členy rodiny.

Článek

Sádrokarton se používá hojně v novostavbách, jeho přednosti chválí i ti, kteří potřebují zrekonstruovat byt v podkroví nebo lépe uspořádat vnitřní členění staršího domku.

Materiál je to skutečně praktický: má nízkou hmotnost, snadno se transportuje a skladuje. Je hygienicky nezávadný, nehořlavý (požární odolnost konstrukce s běžnou deskou je od patnáct minut a podle skladby a použitých desek může dosáhnout až 120 minut).

Ani velkého hluku se bát nemusíme. Řádění dětí ve vedlejším pokoji ztlumí konstrukce se speciálními sádrokartonovými deskami s neprůzvučností až 65 dB, konstrukce s běžnou deskou mají vzduchovou neprůzvučnost od 41 dB.

Práce se sádrokartonem je příjemná. Jsme v čistém prostředí. Nemusíme odvážet suť jako v případě klasického bourání zdi a stavění nové. Vše probíhá takzvanou suchou cestou – při výstavbě vůbec nepotřebujeme vodu.

Co všechno umí

Sádrokarton se nejčastěji montuje do nosné ocelové konstrukce z tenkostěnného pozinkovaného plechu (stěny profilu mají tloušťku 0,6 mm). Kromě nenosných příček a dělicích stěn se využívá i jako podhled. To je lehká sádrokartonová konstrukce zavěšená pod nosný strop.

Slouží k zakrytí nevzhledného nebo ke snížení zbytečně vysokého stropu a také ke zvýšení jeho požární odolnosti. Má ale i funkci estetickou. Efektní jsou třeba podhledové římsy se zabudovaným bodovým osvětlením, nebo rozmanitě tvarované obloukové příčky.

Sádrokarton se používá i jako takzvaná předsazená stěna. Ve vzniklém dutém prostoru se pak vedou instalace (elektro, voda, odpady). Tímto způsobem se výrazně zlepšují i tepelně izolační a akustické vlastnosti samotné stěny. Může sloužit také v podobě suché omítky (speciálním lepidlem se na stěnu nalepí celé desky). Jednoduchou a rychlou cestou tak lze upravit poškozené stěny.

  • Sádrovláknité desky, které jsou mechanicky mnohem odolnější než sádrokartonové, se používají jako stavební deskový materiál pro suché plovoucí podlahy. Podlahy se provádějí jak na betonový podklad, tak i na dřevěné trámové stropy. Podlahy ze sádrovláknitých desek Rigidur mají vysokou tvrdost a pevnost povrchu. Vydrží vysoké bodové zatížení, aniž by byly nutné dodatečné úpravy povrchu. Suché podlahy jsou ihned pochůzné. Po vytvrzení lepidla (po 24 hodinách), lze podlahy uzavřít podlahovými krytinami (kobercem, plovoucí podlahou, dlažbou). Přinášejí značné zrychlení stavebních kroků při výstavbě.

Typy sádrokartonu

Jednotlivé druhy sádrokartonu se vzájemně liší přísadami do sádrového jádra a druhem kartonu.

  • Běžná stavební sádrokartonová deska se hodí do všech prostor s běžnou vzdušnou vlhkostí. Vzhled: lícový šedý karton, modrý popis na hraně desky. Prodává se v rozměrech: tloušťka 12,5 mm, 9,5 mm, 15 mm, šířka 1200 mm, 600 mm, délka od 2000 mm do 3000 mm.
  • Do koupelny, kde je zvýšená vlhkost vzduchu, patří impregnovaná deska odolná proti plísním a houbám. Poznáme ji snadno podle zeleného lícového kartonu a modrého popisu. Rozměr: tloušťka 12,5 mm, šířka 1200 mm, 1250 mm, délka od 2000 mm do 3000 mm.
  • Ke stavbě požárně odolných konstrukcí se používá deska protipožární s růžovým lícovým kartonem a červeným popisem. Rozměry: tloušťka 12,5 mm, 15 mm, šířka 1200 mm, 1250 mm, délka od 2000 mm do 3000 mm.
  • Mechanicky mnohem odolnější desky v systému suché výstavby jsou sádrovláknité desky (např. Rigidur). Jsou to vysoce pevné, nosné konstrukční desky, již z výroby impregnované, a tedy vhodné i do prostor se zvýšenou vzdušnou vlhkostí (koupelny, kuchyně). Jsou hygienicky nezávadné a nehořlavé. Desky Rigidur mají rozměr 1000x1500 mm v tloušťce 12,5 mm. 

Sádrokarton lze malovat, tapetovat i obložit

Sádrokartonové stěny nejsou nosné, ale lze na ně bez problému zavěsit dekorativní předměty (obrazy, poličky) i nábytkové skříňky. Pro vzniklé hladké stěny můžeme zvolit všechny běžné povrchové úpravy: barvu stěny pro malování můžeme vybrat podle svého přání, ale pro nanášení je nejlepší použít váleček nebo ji nastříkat.

Můžeme se rozhodnout i pro tapetování v módních dekorech. Na sádrokarton lze nalepit i obkladačky. Velikost dlaždic může mít všechny běžné rozměry. Před použitím velkoformátových obkladů necháme konstrukci posoudit odborníkem.

Délka šroubů pro připevnění desek opláštění je dána následujícími zásadami:

Dřevěná podkonstrukce: hloubka zašroubování šroubu do dřevěného prvku musí být větší nebo rovna celkové tloušťce opláštění, minimálně však 25 mm.

Kovová podkonstrukce: hloubka zašroubování šroubu skrz kovový profil musí být nejméně 10 mm.

Vzdálenost upevňovacího prostředku od okraje desek musí činit:

  • U hran opláštěných kartonem nejméně 10 mm.
  • U řezaných hran nejméně 15 mm. Největší vzájemná vzdálenost upevňovacích šroubů na profilu nebo latí je pro příčky a předsazené stěny 250 mm, pro podhledy a šikmé plochy 170 mm.

Názvosloví

Sádrokartonové desky - stavební desky se sádrovým jádrem, které jsou oblepeny kartonovým pláštěm.

Sádrovláknité desky Rigidur - stavební desky vyráběné ze sádry, papírových vláken a minerálních přísad. Jsou lisované pod velkým tlakem. Na povrchu desky není kartonový plášť. Konstrukce se sádrovláknitými deskami se vyznačují vysokou pevností a stabilitou.

Suchá výstavba - druh stavební technologie. Při tomto způsobu stavby se nepoužívají mokré procesy (například pro sádrokartonové konstrukce).

Suché podlahy - podlahy vytvářené suchou cestou (tj. bez mokrých procesů) ze sádrokartonových nebo sádrovláknitých desek.

Příčky a dělicí stěny - nenosné, samonosné, interiérové konstrukce určené ke členění interiéru na jednotlivé místnosti.

Předsazené stěny - lehké stěny postavené před stávající (nosnou) stěnu. Používají se k estetickému vylepšení stávajících povrchů, zvýšení hodnot tepelně izolačních vlastností a neprůzvučnosti stěn, případně pro vytvoření meziprostoru pro vedení instalací.

Konstrukční profily - ocelové tenkostěnné pozinkované profily určené pro montáž stavebních systémů suché výstavby (třeba sádrokartonu).

Připraveno ve spolupráci s firmou Rigips, Knauf

Praktické rady:

1. Pro správnou montáž a výsledek je třeba dodržet předepsané vzdálenosti roztečí jednotlivých prvků konstrukce, dilatační spáry, hloubku a rozestupy zapuštěných šroubů.

2. Sádrokartonové konstrukce montujeme až po dokončení a vyschnutí všech mokrých stavebních procesů (potěrů a omítek).

3. Desky musí být před montáží minimálně 48 hodin skladovány v prostoru montáže kvůli vyrovnání vlhkosti.

4. Závěrečné tmelení a další povrchové úpravy jsou přípustné jen tehdy, je-li v místnosti teplota nad 5 °C.

5. Při skladování velkého množství sádrokartonového materiálu v domě musíme myslet na únosnost stropních konstrukcí.

6. Když chceme na sádrokarton malovat, použijeme nejlépe disperzní barvy na akrylátové bázi. Optimální je nanášení barvy válečkem. Před úpravou povrch zbavíme prachu a penetrujeme ho, aby barva lépe přilnula k podkladu.

7. Jestliže se chceme do práce se sádrokartonem pustit sami, pomůže nám příručka s podrobným návodem Sádrokarton zvládneme sami, kterou vydala společnost Rigips.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám