Hlavní obsah

Jak si podomácku, a přitom vkusně zarámovat obraz

Právo, Miroslava Kubišová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Často potřebujeme zarámovat obraz, ale protože si sami na tuto práci netroufáme, svěříme ji raději odborníkům. Ale můžeme to zvládnout i sami, když použijeme úzký a jednoduchý rám, který si bez problému uděláme z obyčejné lišty, profilované ve tvaru písmene L.

Foto: Miroslava Kubišová, Právo

Jednoduchý rámeček zvládneme vyrobit i doma.

Článek

Rámování není zase tak těžké, jak by se na první pohled mohlo zdát. Stačí jen trochu šikovnosti a obraz bez problémů oblékneme do dřevěného rámu sami.

Postup
1. Rám uděláme přímo na míru plastiky či obrazu malovaného na desce tvrdého papíru. Na liště v profilu L odměříme a poznačíme délky stran. Uřízneme je a zabrousíme smirkovým papírem.
2. V rozích se budou strany překrývat, takže vodorovné strany položíme přes svislé, a vše vyzkoušíme na obrazu. Pak potřeme lepené plochy herkulem, a spoje stiskneme kolíčky. Rohy přelepíme lepicí páskou, vyrovnáme podle obrazové desky. Lepidlo zaschne za 24 hodin.
3. Když lepidlo zcela zaschne, lepené spoje dobře udrží i zátěž těžkého obrazu či plastiky. Dřív, než do rámu vložíme obraz, připevníme závěsné poutko. Je-li rám velký pro nerovnoměrně rozloženou plastiku, přiťukneme na horní lištu raději poutka dvě.
4. Jestliže jsme pamatovali na správné rozložení stran (zejména velký rám necháme na obraze rovnou zaschnout), budou všechny strany dobře sedět. Do připraveného rámu vložíme obraz a vloženou desku zajistíme na dvou místech nahoře a na dvou místech dole špalíčky, které přišroubujeme zevnitř rámu.
5. Předsazený rám dobře skryje zepředu i z boku menší nerovnosti, třeba zvlněný okraj podkladové desky plastiky, obrazu. Celek pak působí rovnoměrně a nevadí ani zvýšené vodorovné lišty, které pomohou vyrovnávat vnitřní nepravidelnosti.
6. Chceme-li mít povrch rámečku v rovině, provedeme úpravu bočních lišt, abychom je nemuseli šikmo seřezávat. Položíme dlouhé strany přes svislé a zakreslíme tužkou délku zákrytu. Krátké lišty v místě překrytí nařízneme pilkou a tuto polovinu profilu nožem odštípneme.
7. Seříznutím upravíme i ostatní konce krátkých stran a rámeček zkusmo sestavíme. Na lepené spoje naneseme herkules a rám složíme. Po obvodu jej svážeme a stáhneme provázkem. Abychom zachovali pravé úhly, podložíme ho archem čtvrtky a strany vyrovnáme podle přilehlých okrajů.
8. Po zaschnutí lepidla můžeme rámeček ozdobit nátěrem, nebo ponecháme přirozenou barvu dřeva a pouze jej nalakujeme bezbarvým lakem. Chceme-li rám ozdobit krakelováním, jakoby popraskaným lakem, natřeme jej nejdřív tmavší akrylovou barvou.
9. Jakmile první nátěr zaschne, potřeme lakem antika nebo jiným krakelovacím lakem, což je bezbarvá, pomalu schnoucí hmota, na níž následující akrylová vrstva barvy pak vytváří praskliny. Antický lak necháme chvíli zavadnout.
10. Nakonec rámeček natřeme poslední vrstvou světlé akrylové barvy. Po chvíli vzniknou tmavé trhliny na světlé ploše. Barvu nanášíme pouze jedním, maximálně dvěma tahy. Natíráme-li barvu křížem, tedy nejdřív vodorovným tahem, který vzápětí svisle křížíme, vzniknou křížící se trhliny.

 Foto: Miroslava Kubišová

Rady a tipy

  • Lahvičku laku antika koupíme asi za 92 Kč ve výtvarných potřebách. Akrylové barvy v jednotlivých tubách nebo v celých sadách dostaneme také tam (sadu 12 barev koupíme za 480 Kč).
  • Lištu v profilu písmene L, s hranou o šíři 2,5 cm a v délce 2 m, koupíme v hobby a řemeslnických potřebách asi za 85 Kč.
  • Jestliže při krakelování zvolíme světlý podkladový nátěr a na něj po antické vrstvě dáme tmavou barvu, vzniknou světlé trhliny na tmavé ploše.

Reklama

Související témata:

Související články

Malování nemusí být několikadenní dřina

Malování už nemusí zdaleka být několikadenní utrpení. Stačí jen promyslet správný postup a zvolit nejpohodlnější a nejšikovnější pomůcky. Na trhu seženete...

Výběr článků

Načítám