Hlavní obsah

Jak na výměnu bezpečnostního kování dveří

Právo, Jana Nesvadbová

Okolnosti nás občas donutí vyměnit dveřní bezpečnostní kování. Nákup nových klik může proběhnout hladce, ale i tady na nás číhá několik úskalí. Víte, jak na to?

Článek

Než vyrazíme do obchodu, změříme si některé důležité míry na stávajícím kování, abychom je mohli nahradit rozměrově a typově odpovídajícím kusem. Na co se nás prodejce bude vyptávat?

  • Rozteč čili vzdálenost od středu kliky k prostřední dírce vložky. Nejčastěji se prodávají kování s roztečí 72 mm a eventuálně 90 mm, občas se objeví modely s roztečí 92, 88 a 62 mm.
  • Tloušťka dveří, které mají být novým kováním osazené. Tento rozměr je pro jednotlivé modely kování stanoven v podobě intervalu, do něhož bychom se měli vejít. Například to může být 40-55 mm. Vyrábějí se ale samozřejmě kování na širší i užší dveře.

Bezpečnostní rozeta kulatá a koule Maty, cena od 1535 Kč.

FOTO: archiv firmy M

  • Typ vložky. Pro vstupní dveře do bytu či domu jde většinou o cylindrickou. Jestliže ale používáme atypickou, musíme to prodejci sdělit.
  • Rozměry vložky. Někdy se vyplatí koupit kování společně s novou vložkou (některé modely se s nimi prodávají už v setu). V tom případě musíme změřit také velikost vložky. Měříme ji od středového šroubu zámku doleva a doprava. Tyto hodnoty nebývají shodné, protože celý zámek nebývá umístěn v geometrickém středu šířky dveří, ale ve středu jejich falce (laicky řečeno: na jedné straně je vložka delší o šíři toho výstupku, který je patrný ze strany dveří a který překrývá obrubu dveří).

Bezpečnostní kování Nomura štítkové, s madlem, cena od 2963 Kč.

FOTO: archiv firmy M

  • Kování s překrytím vložky. Překrytí vložky zvyšuje výrazně bezpečnost kování. Chceme-li takové kování dokoupit bez nové, odpovídající vložky, musíme si doma přeměřit, zda ta naše původní nebude na vnější straně dveří příliš krátká. Překrytí je zhruba centimetr vysoké, a jestliže by vložka pod ním byla schovaná příliš hluboko, nepodařilo by se nám klíč při odemykání zasunout dostatečně až na doraz a neotevřeli bychom.

Ven, anebo dovnitř

  • Při výběru kování nesmíme opomenout umístění dveří, na něž je osadíme. Vyrábějí se modely vhodné pouze do interiéru, tedy na dveře od bytu v domě, anebo naopak exteriérové varianty vhodné k domovním dveřím. Kování určené do exteriéru je vyrobeno z materiálů a s takovou povrchovou úpravou, aby odolalo povětrnostním vlivům.Vlastní odstín kování - matové, broušené či lesklé provedení - je pak už jen na našem vkusu, eventuálně finančních možnostech. 

Bezpečnostní kování R1 v rozetové variantě. Je k němu nutné používat zadlabací zámek hloubky 80 mm, rozteč 38 mm, s otvory pro dělené štíty o průměru 8 mm. Součástí dodávky je i cylindrická vložka. Cena od 3438 Kč.

FOTO: archiv firmy Rostex

  • Výrobci dveřních kování dnes umožňují vybrat si k bezpečnostnímu kování vstupních dveří také kování pro ostatní dveře v našem bytě ve stejném stylu.

Koule, nebo madlo?

Při výběru nového kování volíme mezi třemi variantami provedení venkovní části kování. Buď můžeme mít ven orientovanou kouli, madlo, nebo kliku.

Štítkové bezpečnostní kování R4 oblé je určeno pro dveře otevírané dovnitř, pravé i levé, o síle 40 až 45 mm. Součástí výrobku je i cylindrická vložka. Cena od 2575 Kč. Štítkové bezpečnostní kování R1 Astra má rozteč 90 mm. Je určené pro vstupní dveře otevírané dovnitř i ven, pravé i levé, o síle 40 až 45 mm. Součástí výrobku je cylindrická vložka se 6 klíči. Cena od 2943 Kč. FOTO: archiv firmy Rostex

Ve většině případů se rozhodujeme především mezi koulí a madlem. Rozdíl mezi nimi tkví v pohodlnosti uchopení při otevírání dveří. Zatímco kouli obemykáme rukou ze všech stran, uchopení madla se blíží uchopení kliky. Muži, kteří mají větší ruku, mají raději madla, protože při uchopení koule si často nepříjemně mačkají prsty v úzkém prostoru mezi ní a obrubou dveří.

Štítkové bezpečnostní kování R1 je určeno pro dveře otevírané dovnitř, pravé i levé o síle 40 až 45 mm. Součástí výrobku je i cylindrická vložka. Cena od 2378 Kč. Štítkové bezpečnostní kování R1 Office je určeno pro vstupní dveře otevírané dovnitř, pravé i levé o síle 40 až 45 mm. Součástí výrobku je i cylindrická vložka. Cena od 3713 Kč.FOTO: archiv firmy Rostex

Bezpečnost je, když…

„Domnívat se, že k zabezpečení domácnosti stačí pouze zakoupení bezpečnostního kování, je nesmysl. Úroveň bezpečnosti kování musí odpovídat úrovni zabezpečení celých dveří. Pokud si člověk, který má ty nejjednodušší, skoro papundeklové dveře, vybírá bezpečnostní kování za tři tisíce, vyhazuje jenom zbytečně peníze. Zloděj se totiž nebude zdržovat překonáváním kování. Mnohem snazší pro něj bude prorazit vlastní dveře,“ vysvětluje Jaroslav Najman z firmy Next.

Aby investice do bezpečnostního kování měla smysl, musí jeho úrovni odpovídat i úroveň zabezpečení celých dveří.

FOTO: archiv firmy Next

„Nezbytnost kvalitních bezpečnostních dveří se projeví i v případě, že by se zloděj chtěl dostávat do bytu právě přes kování. Na kvalitních dveřích, které jsou pevné, je kování přichyceno tak těsně, že se páčidlo ani jiný nástroj pod ně nijak nedostanou.

Bezpečnostní rozeta Entero s madlem Entero, cena od 2963 Kč.

FOTO: archiv firmy M

U obyčejných dveří z měkkého materiálu zloděj zasune páčidlo snadno pod kování, protože ho tam materiál dveří pustí. A když pak zabere, často se mu povede vytrhnout nejen kování, ale i celý zámek ven,“ dodává Jaroslav Najman.

  • Bezpečnostní kování montuje na bezpečnostní dveře technik firmy, která dodává dveře. Je to proto, že na bezpečnostní dveře nám dodavatel vystavuje dokumentaci potřebnou pro uzavření smlouvy s pojišťovnou.
  •  Má-li výrobce dveří ručit i za kvalitní a správně osazené kování, musí je osadit jeho technik.
Testování
Bezpečnost dveřního kování testuje akreditovaná laboratoř. U nás je to společnost Trezor Test „Testuje se podle dvou norem, a to podle ČSN EN 1906 a ENV 1627. Podle první se kování testuje na speciálním zařízení jako samostatný výrobek. Podle druhé pak v praktických zkouškách, tedy po namontování na dveře,“ upřesňuje ing. Petr Koktan ze společnosti Trezor Test.

Pro nákup dveřního kování se vyplatí znát mj. i tyto drobnosti

  • Co je pravá a levá klika -stranová orientace klik se nejsnáze určuje podle umístění šroubů, jimiž jsou připevněny na společný čtyřhran. Pokud je šroub (tzv. zajišťovací červík) ze strany, ať již z vnější, nebo spíš z vnitřní, jde o tzv. pravolevou kliku, kterou je možné (jestliže to dovolí její tvar) montovat na obě strany dveří. Někdy je ale šroub kliky umístěn zespodu. Při nesprávném osazení bude šroub nahoře, což nevypadá hezky.
  • Štítkové kování - jde o kování, které tvoří jeden celek. Segment, obvykle ve tvaru obdélníku, zakrývá pás plochy od kliky až pod klíčovou dírku.
  • Rozetové kování - kování tvořené dvěma kusy: vrchním (klikou) a bezpečnostní rozetou (kováním okolo klíčové dírky).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám