Hlavní obsah

Vyrobte si vázu s osobitým sgrafitovým designem

Právo, Miroslava Kubišová

Hezkých váziček nikdy není dost, a jestliže si je dokážeme sami vyrobit, máme z nich dvojnásobnou radost. Když vázičky nakonec ozdobíme proškrabovanou vrstvou barevné sádry - sgrafitem, může vzniknout i několik barevných variant.

Foto: Miroslava Kubišová, Právo

Sádrové vázy

Článek

Bílou sádru koupíme v drogerii. Balení (1 kg) je asi za 17 Kč. Zde koupíme i tekuté barvy pro tónování malířského nátěru (250ml lahvička vyjde cca na 57 Kč).

Po proschnutí sádry za 10-14 dní nerovnosti ohladíme skelným papírem a oprášíme. Finální povrch lze natřít bezbarvým lakem.

Postup výroby
FOTO: Miroslava Kubišová, Právo1. Pro výrobu vázičky si připravíme jednoduchou a každému dobře dostupnou formu - krabici od mléka. Odstřihneme víko krabice a krabici vypláchneme teplou vodou. Vnitřek krabice chráněný nepropustnou vrstvou se k sádře nepřilepí.
FOTO: Miroslava Kubišová, Právo2. Střed vázy bude z menší skleněné lahvičky od kečupu. Láhev vložíme do připravené krabice od mléka a vyzkoušíme, kolik sádry budeme potřebovat. Uděláme to tak, že mezi stěny naší formy nalijeme vodu a odměříme její množství.
FOTO: Miroslava Kubišová, Právo3. Kolik vody se vejde do krabice, tolik sádry potřebujeme. Pak naplníme lahvičku od kečupu vodou, aby ji sádra příliš nevytlačovala ze středu. Sádrovou kaši připravíme asi ze tří čtvrtin vody a čtvrtiny sádry. Sádru sypeme do vody tak dlouho, dokud se nezačnou tvořit bílé čepičky.
FOTO: Miroslava Kubišová, Právo4. Po chvíli směs zamícháme lžící a rozpustíme případné hrudky. Pak ji pomalu lijeme po stěně do prostoru mezi lahvičkou a krabicí. Láhev naplněná vodou zůstane stát na dně. Když mírně vystoupí nahoru, zatížíme ji sklenicí.
FOTO: Miroslava Kubišová, Právo5. Sádru necháme tuhnout tak dlouho, dokud se bude zahřívat. Jakmile vychladne, vázičku vyjmeme z formy. Papírový obal od mléka jednoduše roztrhneme a vybalíme ještě mokrou, avšak již tuhou sádrovou vázičku.
FOTO: Miroslava Kubišová, Právo6. Sádru necháme tuhnout tak dlouho, dokud se bude zahřívat. Jakmile vychladne, vázičku vyjmeme Připravíme barevnou sádru na ozdobení vázy. Ve vodě rozpustíme malé množství sádry a přidáme do ní ještě barevnou tekutou hlinku pro tónování malířského nátěru nebo temperovou barvu rozmíchanou v trošce vody.
FOTO: Miroslava Kubišová, Právo7. Barevnou sádru nalijeme lžící na tu část vázičky, kterou chceme ozdobit sgrafitem. Barvu lijeme na ještě mokrou vázu nakloněnou tak, aby přebytek odkapával na talíř. Povrch před poléváním případně trochu pokropíme vodou.
FOTO: Miroslava Kubišová, Právo8. Aniž necháme barevnou sádru uschnout, ani příliš ztvrdnout okamžitě pokračujeme v práci a vytvoříme sgrafito. Linorytovými rydly nebo ostrým předmětem vyryjeme do obarvené sádry vzor - třeba čárky, vlnovky, spirály, rostlinné motivy. Při rytí průběžně z rydel otíráme barevné nánosy.
FOTO: Miroslava Kubišová, Právo9. Můžeme rozdělat řídkou sádrovou kaši s barvou pro malířský nátěr, kterou vázičku jen obarvíme. Barvy lze také mezi sebou míchat a vytvářet příbuzné odstíny.
FOTO: Miroslava Kubišová, Právo10. Barevné zdobení se dá na sebe vrstvit. Třeba žlutě polévanou vázu směsí sádry s barvou částečně překryjeme hnědou. Pro tuto poslední vrstvu můžeme použít i akrylovou barvu, kterou dobře rozpustíme v malém množství vody.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám