Hlavní obsah

Vylepšete podlahu - efektní vzory hřebenem

Právo, haš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na barevnou proměnu podlahy, zdi nebo jednobarevné dlažby si můžeme troufnout sami bez profesionálů. Stačí, když omrkneme malířskou techniku, které se říká vytírání.

Foto: archiv Rebo, Právo

Takto vypadá nová podlaha podle vaší fantazie.

Článek

Patří mezi jednodušší techniky a dovolí nám pohrát si s vlastní fantazií. Čerstvý nátěr protáhneme hřebenem, a tak vzniknou pravidelné linky.

Hřebeny jsou k dostání v různých velikostech s různou šířkou zubů, jsou pevné a zároveň ohebné. Chceme-li ušetřit, můžeme si vyrobit vlastní hřeben z tuhého kartonu, z něhož vyřízneme zuby žádaných rozměrů.

Touto technikou dokážeme vytvořit nekonečné množství vzorů.

Než se pustíme do akce, vyplatí se, když si náš umělecký záměr vyzkoušíme nanečisto. Tak pochopíme, kolikrát jsme schopni vzor bez problémů zopakovat.

Podklad musí být dokonale hladký, jinak bude hřeben přeskakovat a celkový vzhled to poškodí.

Tato technika vyniká na kontrastním barevném podkladu. Podkladový nátěr musí být dokonale uschlý. Vlastní vytírání provádíme až do druhého čerstvého nátěru. Pracujeme rychle, protože tuto techniku nemůžeme provádět do vysychající barvy.

K práci potřebujeme:

  • emulzní (latexový) nátěr
  • lepidlo na tapety
  • kbelík na barvu
  • plochý štětec
  • gumový hřeben
1. Ve kbelíku rozmícháme 50 % emulzní (latexové) barvy a 50 % lepidla na tapety. Lepidlo by mělo být spíš řidší. Vertikálními tahy natřeme vybranou plochu.
2. Hřeben držíme kolmo k natíranému povrchu a vedeme ho rovným tahem od shora dolů. Jestliže je tah křivý, stačí pokažené místo znovu přetřít barvou a vzor tažený hřebenem zopakujeme.
3. Můžeme kombinovat vertikální a horizontální tahy.
4. Vlny vytvořené dlouhým pozvolným tahem.
5. Vlnky ve tvaru písmene S.
6. Šachovnicový vzor, který vykreslujeme pravidelným střídáním vertikálních a horizontálních tahů.

Reklama

Související články

Je čas na revizi plynových topidel

Brzy začne topná sezóna, proto je nejvyšší čas na důkladnou kontrolu topidel. Pokud topíme plynem, měl by vše zkontrolovat revizní technik. Předejdeme...

Nová krása starého nábytku

Nejste spokojeni s vizáží vašeho nábytku, chcete nějakou změnu, ale kupovat nábytek nový není váš styl. Co dělat, když třeba postarší knihovna, skříň, stůl...

Jak vyrobit dětem létajícího draka z papíru

Čas usychající bramborové nati a barevných západů slunce byl dříve také časem draků. Ale proč vlastně minulý čas? Udělat si vlastnoručně draka by měl umět...

Výběr článků

Načítám