Hlavní obsah

Jak originálně vyzdobit květináč - zkuste smalt podomácku

Právo, Miroslava Kubišová

Smaltované nádoby, třeba kyblíček, konvičku, můžeme originálně vyzdobit vypalovacími barvami pro malbu na porcelán, sklo, či keramiku přímo doma.

Foto: Miroslava Kubišová, Právo

Smalt po domácku

Článek

Všechny tyto barvy jsou zároveň použitelné i na kov, terakotu, porcelán, keramiku – liší se v délce schnutí (od 4 do 24 hodin) a dobou vypalování (od 30 do 90 minut) podle toho, jaký typ barev použijeme.

Barvy vypalujeme v elektrické troubě při 160 °C, a ozdobíme-li jimi nádobí, lze na něm i vařit a dekorace vydrží.

Krok za krokem
1. Potřebujeme vypalovací barvy na porcelán, sklo či keramiku. Pro malbu tenkých linií si opatříme konturovací tubu obsahující aplikátor, případně upotřebíme i vypalovací fix na porcelán. Přichystáme si také štětec, zakrývací pásku a pro umytí štětců ředidlo S 6006.
2. Plecháček před malbou nejdřív odmastíme umytím v saponátu s teplou vodou a utřeme. Na smaltovaném kbelíčku kónického tvaru vymezíme umístění ornamentu. Práci si usnadníme, když prostor pro malování oblepíme krycí páskou.
3. Měkkou tužkou nebo obyčejným fixem (ne však lihovým) předkreslíme motiv. Můžeme jej znázornit v podobě lichoběžníkové siluety květináče, jehož plochu vyplníme stylizovanými lístečky.
4. Aplikátorem nasazeným přímo na tubě s vypalovací barvou obtáhneme všechny linie. Po počátečním zaschnutí barvy, asi za dvě hodiny, předkreslení fixem setřeme navlhčeným hadříkem či vatičkou.
5. Horní část nad ornamentem (pod okrajem kbelíčku) vyplníme třeba šípkovými růžičkami. Střední část této plochy, asi jednu třetinu, můžeme barevně odlišit a vyzkoušet na ní rytí v barvě. Štětcem namočeným do barvy, kterou jsme protřepali, namalujeme obdélníček.
6. Bílý obdélníček natřený hustou barvou necháme částečně zaschnout a ještě do měkké barvy vyryjeme hřebíčkem obrys květiny – pětilisté okvětní plátky růžičky se středovým pestíkem a tyčinkami. Pro usnadnění hřebík nebo pevný drát zapíchneme do korkové zátky nebo verzatilky.
7. Po stranách ústředního motivu nakreslíme přímo na původní plochu kyblíčku ještě dva kvítky. Bílou barvou lístečky plošně vymalujeme. Případnou chybu hned opravíme setřením jemným ubrouskem nebo vatičkou na špejli.
8. Bílé okvětní lístky lze lavírovat jiným odstínem stejného typu barvy, ale můžeme je ponechat i bílé. Při lavírování namočíme štětec do malého množství barvy, přebytek otřeme na papír a na každý lístek uděláme pár tahů.
9. Máme-li doma vypalovací fix na porcelán, použijeme ho. Hrot fixu zatlačíme kolmo proti podložce, aby se spustila barva. Fixem nakreslíme tyčinky a pestík. Fixem kreslíme na již zaschlou barvu, alespoň za několik hodin po jejím nanesení.
10. Barvy necháme raději 24 hodin zasychat nebo sušení urychlíme fénem. Pak ozdobený kbelíček postavíme do elektrické trouby nastavené na pečení a při teplotě 160 °C po dobu 40 minut (případně podle návodu) necháme vypalovat.
  • Vypalovací barvy na porcelán, sklo či keramiku potřebách v ceně podle výrobce a obsahu asi v lahvičce koupíme ve výtvarných za 50 až 80 Kč/1 kus. Konturovou vypalovací barvu v tubě dostaneme za 99 Kč/1 kus.
  • Vypalovací fix na porcelán vyjde přibližně na 100 Kč/1 kus ve výtvarných potřebách.
  • Štětce umyjeme ředidlem.

Reklama

Související články

Vyrobte si sami: Nosič na nářadí

Máte pár kousků stále potřebného nářadí nebo třeba malířských potřeb a místo, aby byly pěkně pohromadě, padají na vás ze čtyř různých poliček? Vyrobte...

Ozdobte si květináč ještěrkou

K vyzdobení květináče využijeme nové dekorační prostředky, s jejichž pomocí lze i prostorovou plochu květníku pojmout jako reliéfní obraz. S dekoračními...

Výběr článků

Načítám