Hlavní obsah

Úprava mezipokojových dveří v paneláku dokáže s prostorem zázraky

Novinky, www.ceskykutil.cz

Udělat náš byt větší asi nelze, ale můžeme jej třeba opticky zvětšit nebo prosvětlit nenáročnou úpravou vnitřních dveří. Tu zvládneme sami nebo ji přenecháme truhláři. Jsou i specializované firmy které se zabývají repasováním dveří a úpravou jejich povrchů. Potahují je speciální odolnou plastovou fólií.

Článek

Fólie mohou mít dezén dřeva, nebo čisté bílé barvy. Stejně tak u typů prosklení je veliký výběr různých typů členění vnitřních a dělících příček.

1. Tmavě dýhované dveře v panelovém domě, které jsou prosklené ze dvou třetin, nepropouštějí do chodby příliš světla. Dětské roky jeho obyvatele už také pokročily a bez samolepek se obejde.
2. Staré sklo je potřeba odstranit. Špachtlí nebo starším dlátem opatrně odstraníme plastové zasklívací lišty a sklo vyjmeme. Dbáme přitom na bezpečnost a chráníme si zrak a ruce před pořezáním.
3. Proříznutí dveří a zvětšení prosklené plochy dveří provedeme elektrickou kotoučovou pilou. Jako vodítko si připneme svěrkami ke dveřím rovný hranolek podle kterého řez provedeme.
4. Kotoučovou pilou není možno řezat až do rohu, kotouč by prošel na spodní straně dveří dál za roh. Skončíme tedy s řezem asi 5 cm před rohem. Na zbylé doříznutí použijeme přímočarou nebo ruční pilku.
5. Výplň panelákových vnitřních dveří bývá většinou voštinová. To je tvrdý papír jakoby v plástvích. Ten vyplňuje vnitřní plochu dveřního rámu, aby dveře byly odlehčené.
6. Spodní proříznutou část je třeba vyplnit dřevěnými hranolky. K těm pak budou připevněny zasklívací lišty. Aby papírové voštiny nepřekážely, vtlučeme je kladivem do rámu dveří.
7. Hranolky přesně stejné síly jako je vnitřní dřevěný rám dveří si zkrátíme na vhodný rozměr. Natřeme je disperzním nebo polyuretanovým lepidlem a vklepneme do rámu tak, aby s ním lícovaly.
8. Do připraveného rámu budeme vkládat dvě příčky. Rozpočítáme jejich výšky tak, aby všechna tři skla byla stejně velká. Tyto příčky jsou silné jako celé dveře s vrchním dýhovaným pláštěm.
9. Dlouhými vruty se zápustnou hlavou přesně rozpočítané dělící příčky přišroubujeme. Hranolky si však nejprve z obou stran v úhlu předvrtáme, aby se nám při šroubování nehnuly.
10. Dřevěná zasklívací lišta z obou stran přichytí sklo. Musí být tak hluboká, aby vložené sklo nemělo vůli a aby lišta k rámu dveří přesně doléhala. Vše se řídí sílou použitého skla.
11. Dveře připravené pod barvu již mají z jedné strany připevněny zasklívací lišty. Dveře jsou dočista obroušeny jemným smirkovým papírem. Zasklívací lišty řežeme v přesné pokosnici ostrou pilkou.
12. Kvůli prosvětlení předsíně použijeme bílou barvu. Tou přetřeme i kovové zárubně, aby byly s dveřmi shodné. Na dveře nejprve nanášíme základovou vrstvu a po zaschnutí dvě vrstvy vrchní.
13. Před proříznutím dveří a jejich úpravou jsme odstranili dveřní kování a zámek. Po dostatečném zaschnutí posledního nátěru vše opatrně namontujeme zpátky na dveře.
14. I takhle může vypadat výsledek.

Tip

Pro natírání dveří volíme teplejší počasí, které zkracuje dobu schnutí. Natíráme v dobře větrané bezprašné místnosti. Po základovém a prvním vrchním nátěru jemným smirkem můžeme odstranit drobné nečistoty. Před natřením základem je možné poškozená místa dveří opravit tmelem a přebrousit.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám