Hlavní obsah

Vyrobte si veselé větrníky na záhrádku i do dětského pokoje

Novinky, www.ceskykutil.cz

Větrník točící se v záhonu, v truhlíku s květinami na okně nebo jako dárek na narozeninovou oslavu udělá jistě radost malým i velkým. Vyrobit jej není nijak složité, určitě to zvládneme i my.

Článek

Budeme potřebovat: tvrdé barevné kartony a čtvrtky, nůžky, řezák, tužku, kružítko nebo silnou jehlu, lepidlo na papír, silnější drátek, kleště na drát, korálky, dřevěné kulaté vysprávky

Při výrobě různých větrníků je jedno pravidlo společné, větrník připevníme na tyčku tak, že na drátek navlékneme jeden či více korálků, pak dřevěné kolečko. Nemáme-li dřevěné kolečko, můžeme je nahradit několika kolečky kartonu slepenými k sobě.

Teprve pak navlékneme jednotlivé díly nebo ramena větrníku, někdy je korálek i uvnitř větrníku a nakonec zase korálek, za kterým uděláme na drátku očko. Drát musí být dostatečně silný, aby jej větrník neohýbal a nesmí být utažen tak, aby se větrník nemohl točit. Větrníky můžeme vyrobit i z plastových folií, budou odolnější a venku nám déle vydrží.

1. Nejjednodušší větrník vyrobíme tak, že čtverec papíru nastřihneme z rohů téměř k prostředku, v rozích propíchneme dírky a postupně na drátek navlékneme korálek, střed čtverce, korálek, cípy čtverce a zase korálek, za kterým uděláme očko.
2. Dvoubarevný větrník vyrobíme tak, že nastřihneme čtverce dva, větší a menší, položíme středem na sebe a navlékneme stejným způsobem na drátek.
3. Několik různobarevných malých větrníků navlečených střídavě s korálky na dlouhý drát rozveselí každý dětský pokojík.
4. Na větrník prolamovaný vystřihneme pravidelnou hvězdu z papíru, přilepíme na papír odlišné barvy a obstřihneme podle první hvězdy.
5. Pak ostrým řezákem prořízneme a ohneme trojúhelníky v jednotlivých cípech navlékneme spolu s korálky a podložkou na drátek a připevníme na tyčku.
6. Na větrník – slunečnici – si vystřihneme díly podle obrázku, okvětní lístečky ohneme jak je naznačeno a vlepíme prostředek. Na drát navlékneme korálek a podložku buď z dřevěného kolečka nebo slepenou z více papírových, potom květ a opět korálek.
7. Díly listů slepíme vždy po dvou k sobě, konce přilepíme dokola tyčky, pořádně přitiskneme a zajistíme kolíčkem na prádlo než zaschnou.
8. Na cípatý větrník si nejprve vystřihneme jednotlivé díly z různobarevných čtvrtek, přilepíme je na středové kolečko a přes ně opět nalepíme kolečko nebo malou kytičku odlišné barvy.
9. Navlékneme na drát několik korálků - jeden by nestačil k tomu, aby měl větrník dostatečný odstup od tyčky, potom střed větrníku, korálek a cípy větrníku.
10. Konce cípů větrníku lehce potřeme lepidlem, navlékneme ještě malé papírové kolečko a přitiskneme – slepené konce cípů nebudou drhnout o korálek. Nakonec přidáme korálek a na drátu uděláme očko.
11. Hotové větrníky se mohou použít například jako dekorace na zahrádku.

Reklama

Související témata:

Související články

Zrenovujte si starou stoličku

Máte na chalupě starou, dřevěnou a zašlou stoličku? S pomocí barvy, ubrousků a lepidla se vám během chvíle může proměnit před očima v moderní a vkusný doplněk...

Ozdobte si květináče na bylinky

Pažitku, tymián, meduňku, majoránku, rozmarýnu, dobromysl a další koření si můžeme pěstovat doma přímo na okenním parapetu. Když zasadíme bylinky do ozdobných...

Jak si sami zrenovovat váhu

Staré zrezivělé jazýčkové váhy, které už dosloužily, můžeme za jedno odpoledni vrátit do života jako dekoraci, třeba jako pěkný stojánek na květiny. Váhám...

Výběr článků

Načítám