Hlavní obsah

Jak si hravě poradit s generálním úklidem domácnosti

Právo, Bohuslav Hatina

Čas od času se nedá nic dělat a náš dům či byt volá po úklidu. Každoročním rituálem ve většině domácností je jarní, velikonoční nebo předvánoční úklid, označme ho jako generální. Dělávali to tak po staletí i naši předkové a věděli proč. Okna, koberce, skříně, záclony - to vše občas volá po očistné kúře.

Foto: archiv Vileda, Henkel, Elektrolux, Právo

Pomáhat může celá rodina.

Článek

Říká se, že dietní očistná kúra pro naše zdraví je nejlepší právě na jaře, ale v dnešní uspěchané době to možná nestihnete v termínu a na generální úklid dojde, až když je čas.

Dříve to bývala pořádná dřina. Dnes ale máme mnoho pomocníků - vysavače, pračky, sušičky, myčky, napařovací žehličky, sušáky, antistatické prachovky, papírové utěrky, prací prášky a škálu účinných saponátů. Jenom za čisticí prostředky tuzemské domácnosti každoročně utratí 1,8 miliardy korun.

.: Průzkumy potvrdily, že pravidelný jarní úklid provádí více než 2/3 našich domácností. 37 % mužů pomáhá. foto: Právo/Archiv HenkelPodle průzkumu dáváme přednost specializovaným výrobkům na konkrétní účely před univerzálními čisticími přípravky. Průzkum také prokázal, že hospodyňkám při jarní úklidové činnosti pomáhá 37 procent mužů.

Co muži preferují? Luxování a mytí nádobí, i když za odborné asistence elektronických myček a výkonných vysavačů. Totéž lze říci o 10 až 15letých dětech.

Strategie postupu

Jak co nejefektivněji domácnost uklidit? Začít by se mělo nejdříve v místnosti, která je obývána co nejméně, což bývá ložnice. Uklidí se rychle a pořádek v ní vydrží nejdéle.

Potom přijdou na řadu místnosti, jež jsou v bytě nejfrekventovanější. Kuchyně (nejlépe až po vaření a pečení), toaleta a naposledy koupelna. Jde o místnosti, v nichž je udržení optimální čistoty nejsložitější. Koupelna má přijít na řadu jako poslední, protože se zde při úklidu nejvíce pohybujeme.

Úklidové prostředky

Mezi základní pomůcky při úklidu patří gumové rukavice, jež pohltí pot z rukou a současně ošetří pokožku napuštěným heřmánkovým krémem. Nezapomeňme na utěrky, houbičky, drátěnky a prachovky.

Hadry na podlahy je lépe vyměnit za mopy, dnes už i s teleskopickými tyčemi. Ty nejnovější lze ždímat bez námahy, ve speciálních doplňcích kbelíků nebo u mopů se speciálním mechanismem - nebudeme mít špinavé ruce ani bolavá záda.

.: Mezi základní pomůcky úklidu patří gumové rukavice, a to nejen při mytí nádobí.foto: Právo/archiv Vileda

Na trhu existuje mnoho úklidových prostředků. Podle průzkumů patří mezi nejpoužívanější Bref, Savo, Pur, Cilit Bang. Jsou to pomocníci pro celou domácnost - od kuchyně až po toaletu.

Myjeme okna

Mytí oken není příliš populární činností jak pro ženy, tak pro muže. Osvědčené jsou stěrky na okna a také hadříky z mikrovlákna, které nepotřebují žádné saponáty. Stěrky jsou umístěny na teleskopické tyči, a tak pohodlně umyjeme i střešní nebo tzv. francouzská okna.

Více než vysavač

Dnes už nám pomohou při vysávání přístroje, které jsou vyšší generace. Díky elektrokartáči čistí koberce, matrace a čalounění, hloubkově vysávají, naklepávají a umějí i další věci. Čistí a provoní vzduch, umyjí podlahy, parkety, leští dlažbu, poradí si s roztoči a alergeny.

Pracují na principu Čistá voda-rotační separátor a znečištěný špína vzduch Koberce nasají přes vodní K clonu. Jsou dobrým pomocníkem všude. Na našem trhu je dodává společnost Hyla, ale také Miele, která nabízí i inteligentní teleskopické tyče a prodloužené hadice, aby se stroj nemusel přenášet po celém bytě.

Nelze zapomenout ani na centrální vysavače. Revolucí na trhu se staly parní vysavače společnosti Zepter, které umí zatočit s plísněmi a roztoči, zároveň i čistí a žehlí šaty a bytové textilie, křesla, matrace, gauče, postele, radiátory včetně spár mezi dlaždicemi.

.: K mytí oken jsou k dispozici důmyslné stěrky nebo utěrky. foto: Právo/Archiv Vileda

Společnost Electrolux uvedla na trh vysavač Ultra Silencer Green, který je prvním vysavačem na světě vyrobeným z recyklovaného plastu. 55 % plastové kostry nového vysavače Ultra Silencer Green je vyrobeno z recyklovaných materiálů, a proto je přístroj dostupný pouze v černé barvě.

Jde o jeden z nejtišších vysavačů vůbec, který má navíc o 33 % menší spotřebu energie než průměrný vysavač s výkonem 2000 wattů.

Co na to psychologové

Psychologové shodně potvrzují, že jarní úklid a uklízení vůbec působí na nás nejen svou hygienou, ale také terapeuticky. Zkrátka každý, kdo si čistí svoje obydlí, dělá si zároveň i pořádek ve své vlastní duši.

Sedm znaků uklizeného bytu
Čistá toaleta
Umyté nádobí
Uklizené boty
V bytě nesmí být viditelná špína
Jsou připravené čisté ručníky
Koberce jsou vyluxované
Okna umytá

Většímu jarnímu úklidu navíc ještě patří uklízení ve skříních a umývání těžce přístupných ploch.

Reklama

Související články

Tipy pro snadný úklid

Úklid, ať už pravidelný nebo ten velký sezónní, je nutný a prospěšný. K tomu, abychom se zbytečně nedřeli, slouží různé úklidové prostředky a pomocníci....

Předvánoční úklid nemusí být noční můra

V adventním čase mnoho domácností řeší otázku, co s pro někoho nezbytným úklidem. Vymetení prachu a špíny mělo původně symbolický očistný význam, nablýskané...

Výběr článků

Načítám