Hlavní obsah

Postavte dětskou zábranu před dvěře do kuchyně

Novinky, www.ceskykutil.cz

Malé děti, které chvilku zapomeneme hlídat, se často zatoulají do kuchyně, kde právě vaříme, a mohou si způsobit nebezpečné úrazy s celoživotními následky. Nejvíce bývá ošklivých popálenin. Stačí jen zašátrat ručkou na pultě nebo sporáku, kde je rozpálená pánvička nebo fritovací hrnec a neštěstí je hotovo.

Článek

Kuchyní oddělenou od ostatních částí bytu malou brankou předejdeme mnohým úrazům. Za takovouto brankou do kuchyně si dítě může hrát nebo pozorovat co se v kuchyni děje.

Krok za krokem
1. Chodbičku, která je jediným vstupem do kuchyně přepažíme malým plůtkem. Přesně si naměříme vzdálenost stěn od sebe. Měříme raději v několika výškách, mohou se sbíhat.
2. Na výrobu rámu dvířek použijeme pevné bukové dřevo. Nemáme-li jej postačí zakoupit čtyři užší bukové prahy.Ty zakoupíme ve větším železářství nebo v nejbližší dřevoprodejně.
3. Na přesnou šířku a délku si prahy nebo buková prkénka zakrátíme na stolní kotoučové pile. Šířka rámečku dvířek by měla být podle velikosti dvířek mezi 6-8 cm.
4. Připravená prkénka spojíme do rámečku. Použijeme k tomu bukové spojovací kolíčky o průměru 8 mm.Otvory pro ně přesně rozměříme a nejlépe v šablonce, nebo stojanové vrtačce vyvrtáme.
5. V dřevoprodejně nebo baumarktu zakoupíme dřevěné bukové kulatinky /týble/ o průměru 12 mm. Jejích délku volíme s trochu větší rezervou. Na přesný rozměr je zkrátíme později.
6. Pomocí metru a úhelníku přesně rozměříme a označíme vzdálenosti dřevěných kulatinek od sebe. Dítě nesmí mezi dvě šprušle prostrčit hlavičku. Jejich vzdálenost od sebe by měla být 10-12cm.
7. Vrtákem o shodném průměru s dřevěnou kulatinkou pak vyvrtáme do dvou protilehlých příček otvory. Vhodný je plochý vrták, jehož upínací dřík snadno uchytíme do každé vrtačky.
8. Hloubky všech otvorů pro vsazení dřevěné kulatinky musí být stejné. Při vrtání ve stojanové vrtačce si proto nastavíme hloubkový doraz. Po jeho změření můžeme kulatinky přesně zakrátit.
9. Do spodní příčky vlepíme disperzním lepidlem dřevěné kulatinky. Horní na ní pak s naneseným lepidlem překlopíme. K jejímu doražení použijeme gumovou paličku, která materiál nepoškodí.
10. Po zaschnutí první spojené části rámečku připevníme dvě zbylé boční příčky. Po nanesení lepidla je nasadíme na dřevěné spojovací kolíčky a pevně stáhneme truhlářskými svěrkami.
11. Na stěnu, kde mají být dvířka připevníme lištu, která ponese rám dvířek. Pevně ji přivrtáme do stěny na tři hmoždinky, aby držela. Můžeme použít odřezek, který zbyl při zužování prahů
12. Na pevně přišroubovanou lištu pak připevníme celá dvířka. Postačí nám dva kvalitní panty. Malými šroubky se zápustnou hlavou spojíme přes panty dvířka a lištu na stěně.
13. Aby branka sloužila svému účelu je třeba mít možnost ji uzavřít. Vhodná pro nás bude malá petlička se závlačkou. Můžeme však použít i jiný mechanismus, který dítě nepřekoná.
14.Petličku se závlačkou připevníme k rámu dvířek. Protiplech petličky pak na lištu, která je na stěně, kam se dvířka dovírají. Místo petličky však můžeme použít i malý visací zámeček.
15. Dětská zábrana je hotová a dítě je v bezpečí.

Tipy

Délka tyček je vzdálenost mezi protilehlými příčkami. K ní připočteme délku, o kterou budou tyčky zapuštěny v materiálu a odečteme malou rezervu jako vůli pro lepidlo.

Plůtek můžeme opatřit i malou rolničkou. Budeme tak vždy i ve vedlejší místnosti vědět, že se náš malý potomek dobývá do kuchyně.

Povrchová úprava plůtku může být i barevná. Je však třeba myslet na to že dítě přijde s plůtkem intenzivně do kontaktu. Použitá povrchová úprava by neměla být pro děti zdraví škodlivá.

Reklama

Související témata:

Související články

Vyrobte si sami házecího panáka pro děti

Jaro je v plném proudu a děti si Čím dál častěji chodí hrát ven. Pro hezké chvíle na čerstvém vzduchu jim můžete vyrobit veselého prohazovacího panáka,...

Vyrobte si závěsný truhlík na květiny

Mít zkrášlený vchod do domu nebo posezení pod pergolou vodopádu květů a barev umístěných v závěsném truhlíčku potěší jistě každého milovníka květin....

Vyrobte si selskou poličku

V každé chatě nebo chalupě najde místo polička, na kterou můžeme vystavit oblíbené hrnečky, kořenky nebo třeba moždíř či kafemlýnek po babičce. Pokud...

Výběr článků

Načítám