Hlavní obsah

Výměna starého prahu dveřím prospěje

Novinky, www.ceskykutil.cz

Vzít pochopa o práh, jak by řekl při čtení pohádek pan Höger, jde pouze tehdy, pokud nějaký ten opravdický práh vlastníme. Výměna ošklivého prahu v panelovém domě není zas tak náročná, jak by se na první pohled zdálo a dokonce se obejdeme i bez vrtačky.

Článek

Důvod pro výměnu je často nejenom estetický, ale především praktický: práh řádně nedoléhá ke dveřím a neustále pod ním profukuje.

Prahy je možné koupit hotové ve vhodné šířce podle šířky zárubní nebo dveří. Jejich tloušťka se pohybuje mezi 1,5 až 2,5 cm. Nejběžnější hloubky jsou 7-12 cm. Pro svou tvrdost a odolnost je u nás nejběžnější používaná dřevina pro výrobu prahů dřevo dubu a buku.

1. Práh nahrazuje nehezká guma, která netěsní a pouští do bytu průvan a prach. V jejích drážkách se zachytává nečistota. Pomocí kulatého nože gumu nadzdvihneme a postupně ji stáhneme. Většinou je jen nedbale přilepena někdy pouze položena.
2. Po jejím odstranění už známe důvod podfukování pode dveřmi, podkladem je nekvalitní sešlapané smrkové prkénko o špatném rozměru. Podkladové prkénko, protože o skutečný práh se skutečně nejedná, může být připevněno pomocí vrutů a hmoždinek, nastřelovacích hřebíků nebo silou vtlučený mezi zárubně
3. Podle způsobu uchycení se jej snažíme povolit. V našem případě šlo o hřebíky které šly snadno vytáhnout. Pomocí majzlíku prkénko nadzdvihneme a odstraníme. Nový práh bude pouze přilepen. Proto je důležité, aby podklad byl suchý, odmaštěný a zbavený prachu a nečistot.
4. Dvakrát měř a jednou řež. Kvůli přesnému oměření prahu a vybrání pro „falc“ si vyrobíme z tvrdého papíru šablonu širokou stejně jako je samotný práh, potřebný tvar zárubně nebo nerovnost pečlivě změříme a přeneseme na papír. Poté jej nůžkami přesně vystřihneme.
5. Vystřižený papír ještě jednou vyzkoušíme přiložit přesně k zárubni. Pokud vše sedí, obkreslíme vybrání viditelně na samotný práh, ostrou pilkou pak vybrání na obou stranách prahu vyřízneme. V případě potřeby jej také délkově zakrátíme. Pomoci si můžeme i pilkou na kov.
6. Do aplikační pistole vložíme kartuš s montážním lepidlem, odstraníme nanášecí špičku a nožem odřízneme hrdlo na hraně závitu, pro lepší práci si seřízneme nanášecí hrdlo v širším místě. V pravidelných vlnovkách pak montážní lepidlo naneseme přímo na místo budoucího prahu
7. Hotový připravený práh pak do vhodně zavadlého lepidla uložíme. Stejně jako při vyndavání nepáčíme do stran aby se práh nekřížil mezi zárubněmi. Lepení provádíme při zavřených dveřích a práh na ně co nejvíce natiskneme. K zatížení nám mohou posloužit lahve s vodou.
8. Hotový práh je vhodné povrchově upravit, natřeme jej tedy dvěma až třemi nátěry kvalitního laku nebo lazury.

Tip

Práh pokládáme zakulacenou stranou dopředu, je třeba jej dorazit k zavřeným dveřím a možno dodatečně doplnit kartáčkem nebo těsněním.

Reklama

Související témata:

Související články

Vyrobte si sami házecího panáka pro děti

Jaro je v plném proudu a děti si Čím dál častěji chodí hrát ven. Pro hezké chvíle na čerstvém vzduchu jim můžete vyrobit veselého prohazovacího panáka,...

Jak sestavit kuchyňskou linku

Řešíte rekonstrukci kuchyňské linky nebo se chystáte pořídit si novou, lepší, modernější? Máme tu pro vás několik vodítek, které vám při přemýšlení,...

Vyrobte si závěsný truhlík na květiny

Mít zkrášlený vchod do domu nebo posezení pod pergolou vodopádu květů a barev umístěných v závěsném truhlíčku potěší jistě každého milovníka květin....

Výběr článků

Načítám