Hlavní obsah

Vyrobte si doma paravan do obýváku

Novinky, www.ceskykutil.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paravany vždy sloužily v bytech nejen jako zástěny či optický předěl ale i estetický a zajímavý bytový doplněk. V této funkci se s nimi také setkáváme dodnes. Na výrobu našeho paravanu byla použita smrková spárovka o síle 2cm.

Foto: www.ceskykutil.cz, Právo

Výroba paravanu není zdaleka tak složitá - zvládnete ji i doma.

Článek

Díky zúžení nožiček a optickému odlehčení horního oblouku kruhovými otvory působí paravan vzdušně a lehce.

Nářadí

  • Přímočará pilka
  • Ruční pilka
  • Pokosnice
  • Pásová bruska
  • Vykružovací pilka
  • Brusná houbička nebo smirkový papír
  • Úhelník
  • Svěrky
  • Metr
  • Gumová palička
  • Kolíkovací lišta (nemáme-li, musíme velmi přesně rozměřovat otvory na kolíčky)
  • Disperzní lepidlo
  • 4 ks nábytkových pantů
  • Vruty do dřeva na připevnění pantů 24 ks, 3 x 16 mm
  • Lazura nebo bezbarvý lak + štětec

Materiál

  • 2 ks latěk 8 x 2 cm, délka172 cm
  • 12 ks latky 8 x 2 cm, délka 50 cm
  • 1 ks spárovky síly 2 cm, 12 x 66 cm
  • 2 ks dřevěné kulatinky prům. 10 mm, délky 53 cm
  • dřevěná kulatinka na spojovací týble prům. 8 mm, délky 60 cm
  • nebo 8ks dřevěných spojvacích kolíčků –týblů 8 x 70 mm
  • látka na výplň paravanu – cca 170 x 160 cm ( tři kusy 55 cm o délce 160 cm, počítáno s rezervou na švy)

Rám paravanu je vyroben z latěk šíře 8 cm o síle 2 cm. Celková výška paravanu je 185 cm, spodní příčka je 15 cm od země, výška horního oblouku 12 cm .

Šířka látky a vnitřní rozměr jednoho dílu je 50 cm. Látku a povrchovou úpravu paravanu musíme vybírat tak aby ladila s interiérem nebo prostředím, kam půjde.

1. Na odřezek sololitu pomocí tenké dřevěné laťky, kterou prohneme, vyznačíme zaoblení horního dílu paravanu. Pomocí laťky vyznačíme jen polovinu zaoblení, to vyřízneme a přeneseme na druhou část šablony.

2. Podle šablony ze sololitu přesně obkreslíme požadovaný tvar na dřevěné prkénko.Pomocí přímočaré pilky s ostrým plátkem pak zaoblení postupně vyřízneme.

3. Hranu řezu po přímočaré pilce dobrousíme načisto pomocí pásové brusky. Můžeme si k sobě pomocí svěrky spojit všechny tři díly a brousit je najednou, zaoblení pak bude úplně shodné.

4. Určíme si středovou osu horního dílu a na ni vyvrtáme vykružovací pilkou větší otvor. Cca 10 cm po stranách vyvrtáme dva menší otvory. Vrtáme vždy do poloviny, dokončíme z druhé strany.

5. Hrany horních obloukových dílů budoucího paravanu zakulatíme pomocí horní stopkové frézy. Hrany ostatních části, které budeme teprve připravovat, pak upravíme stejně.

6. Konce nohou paravanu zúžíme odříznutím tenkého klínu. Na kratší straně nohy si vyznačíme cca 2 cm, na delší straně cca 10 cm a spojením získáme místo řezu.

7. Rám bude spojen pomocí dřevěných kolíčků o průměru 8 mm, zakoupíme je v metráži a v pokosnici zakrátíme na vhodný rozměr, cca 7 cm. Malá svěrka poslouží jako délkový doraz.

8. Spoje na dřevěné kolíčky vyvrtáme přesně pomocí kolíkovací šablonky. Rozteče jednotlivých otvorů jsou 30 mm. Hloubku vrtání nastavíme prstýnkovým dorazem na vrtáku.

9. Látková výplň paravanu bude napnutá na dřevěné kulatince o průměru 10 mm. Připravíme si šest kusů o délce 53 cm. Na pásové brusce strhneme jejich hrany i hrany spojovacích kolíků.

10. Okraje otvorů v horních dílech paravanu začistíme nejlépe pomocí brusné houbičky s měkkým jádrem.její povrch se přizpůsobí zaoblení otvorů různých velikostí.

11. Celý rám bude slepen pomocí disperzního lepidla na dřevo. Do předvrtaných otvorů vnitřní příčky a nohou naneseme lepidlo a paličkou vklepneme připravené spojovací kolíčky.

12. Lepidlo naneseme i do protilehlých otvorů, díly k sobě pomocí svěrky pevně stáhneme. Přebytečné vyteklé lepidlo otřeme ihned pomocí vlhkého hadříku.

13. Horní díl přiklepneme na vlepené kolíčky pomocí gumové paličky. K rámu jej pak můžeme přitáhnout přes spodní vloženou příčku pomocí popruhového stahováku.

14. Po dostatečném zaschnutí oblouků a všech rámů je můžeme začít spojovat pomocí malých nerozebiratelných pantů. Panty připevňujeme cca 15 cm od horní i spodní hrany rámu.

15. Panty je třeba připevnit tak aby bylo možné paravan skládat do tvaru písmene Z. První a druhý rám sešroubujeme z jedné strany, otočíme a druhý s třetím spojíme z protilehlé strany.

16. Látkové pruhy ustřihneme s přesahy na založení navlékacího tunýlku a začištění okrajů. Aby se látka ani po opakovaném praní netřepila, založíme dvakrát okraje pruhů i okraj tunýlku.

17. Navlékneme látku na tyčky a rozměříme místa, kde bude horní a spodní otvor pro vsazení tyček s látkou, cca 8-10 cm od horní i spodní vnitřní hrany rámu paravanu.

18. Nakonec celý hotový paravan ještě jednou překontrolujeme, v případě potřeby dobrousíme. Takto připravené rámy můžeme natřít bezbarvým lakem nebo barevnou lazurou.

19. Teď už zbývá jen postavit tam, kam se vám hodí.

Tip

Vnitřní látkovou výplň paravanu lze podle potřeby pohodlně vyndat a vyprat, otvory pro tyčky jsou totiž hlubší tak aby bylo možné tyčku z jedné strany zasunout hlouběji.

Snadné manipulaci s tyčkami napomáhá konické zúžení tyček pomocí pásové brusky. Výplň polí paravanu můžeme připevňovat i pomocí stužek našitých na okraje nebo pomocí patentů nebo druků.

Reklama

Související články

Vyrobte si sami - věšák do předsíně

Praktický věšák z pár zbylých smrkových latiček nám pro lezavé dny přijde vhod a využijeme jej jak doma tak na chalupě. Místo kabátů na něj můžeme věšet třeba...

Vyrobte si selskou poličku

V každé chatě nebo chalupě najde místo polička, na kterou můžeme vystavit oblíbené hrnečky, kořenky nebo třeba moždíř či kafemlýnek po babičce. Pokud...

Výběr článků

Načítám