Hlavní obsah

Vyrobte si selskou poličku

Novinky, www.ceskykutil.cz

V každé chatě nebo chalupě najde místo polička, na kterou můžeme vystavit oblíbené hrnečky, kořenky nebo třeba moždíř či kafemlýnek po babičce. Pokud se do vaší chalupy už opravdu nevejde, může se stát třeba hezkým vánočním dárkem, který tak budete mít hotový v předstihu.

Článek

Tvar poličky záleží čistě na naší fantazii a na tom, co na poličku chceme vystavit. Police může být třeba i dvoupatrová, kromě hrnků a drobností se na ni vejdou i malované talíře. Předkreslený tvar poličky vyřízneme přímočarou pilkou s ostrým pilovým plátkem. Pro měkké dřevo, z něhož je polička vyrobena, je vhodnější jemnější pilka s hustším zubem.

Na výrobu budeme potřebovat:

  • Pro ostrá zakřivení používáme tenčí vyřezávací plátek.
  • Kromě spárovky budeme potřebovat i vruty do dřeva 4x50 mm, vrták shodný s průměrem dřevěné kulatinky (tedy 8 nebo 10 mm) a barvu či lazuru na povrchovou vrstvu.
  • Nemáme-li frézu, můžeme hrany materiálu zaoblit rašplí a načisto doupravit jemným pilníkem na dřevo nebo smirkem.

Materiálové náklady i s barvou jsou cca 250 Kč, výrobu poličky zvládneme za jedno odpoledne.

1. Díly na poličku si připravíme ze smrkové nebo borové spárovky nebo širšího prkénka. Vhodná síla prkénka je 18 – 20 mm. Zároveň si připravíme dvě dřevěné kulatinky o průměru 10 mm a délce 80 cm.
2. Korpus poličky si složíme nejprve nanečisto a ověříme si tak přesnost řezání. Budeme potřebovat zádový díl 40 x 60 cm, dva boky 15 x 30 cm a polici 15 x 60 cm. Rozměry poličky si můžeme upravit dle svých potřeb.
3. Na poličku si můžeme připravit střih stejně jako na šaty: pruh papíru stejně velký jako základní díl poličky si přeložíme napůl, nakreslíme obrys půlky výřezu a papír obstřihneme.
4. Po odříznutí první poloviny vlnek použijme odříznutou část jako šablonu. Zrcadlově překreslíme obrys na druhou půlku zad a vyřízneme shodně jako první část. Tak budou obě části shodné.
5. Stejným způsobem vyřežeme i boky poličky. Po vyříznutí prvního boku použijeme tento jako šablonu pro bok druhý. Výška zadního dílu se ke stranám mírně snižuje, proto i boky budou nižší.
6. Po řezu přímočarou pilkou mají díly poličky drobné nerovnosti a mírný otřep, hrany dílů a jejich zaoblení proto dočista obrousíme pomocí pásové brusky nebo ručně pomocí smirkového papíru na kulatince.
7. Elegantní zaoblení hran provedeme pomocí horní frézy. Profilování nejprve vyzkoušíme na odřezku stejně silného materiálu. Frézovaný díl musí být pevně upnutý abychom si nezpůsobili úraz.
8. Z kulatinky si ostrou čepovací pilkou nařežeme 5 kousků asi 7 cm dlouhých, ty budou sloužit pro zavěšení hrníčků pod poličkou. Hrany kolíčků strhneme pomocí smirku na špalíčku nebo na pásové brusce.
9. Podle velikosti poličky a hrníčků, které budeme chtít na kolíčky zavěsit si přesně rozměříme jejich vzájemné vzdálenosti. Místa pro otvory na kolíčky si nejprve označíme ostrou orážecí špičkou.
10. Otvory pro kolíčky si vyvrtáme pod mírným úhlem, tak aby zavěšené hrnky nebo dekorace samovolně nesklouzly. Pro jednoduché určení mírného úhlu nám postačí úklon od pravého úhlu.
11. Pro shodnou hloubku vrtání abychom materiálem neprošli skrz je možné opatřit vrták hloubkovým dorazem. Disperzním lepidlem vlepíme kolíčky do připravených otvorů, přebytečné lepidlo otřeme vlhkým hadříkem.
12. Postranice a poličku sešroubujeme malými vruty. Před sesazením vyvrtáme do boků slepé otvory pro kulatinku tvořící zábradlíčko.Kulatinku do otvorů vlepíme rovněž disperzním lepidlem.
13. Oba dva díly, ze kterých se skládá police, poličku a záda, máme připraveny. Ještě jednou je načisto obrousíme smirkovým papírem o jemnější zrnitosti 120 a více, na zaoblení můžeme použít brusnou molitanovou houbičku.
14. Oba připravené díly poličky zbývá pouze spojit, před tím můžeme poličku dozdobit jedním nebo více otvory nebo výřezy do zadní stěny nebo boků police. Pro výřezy můžeme použít větší vrták nebo vykružovací pilku.
15. Polička se zábradlíčkem je připevněna přes zadní nosnou stěnu, aby spojovací vruty nebyly vidět. Do zadní stěny je zároveň zapuštěn bajonetový závěs, za který bude polička zavěšena na stěnu.
16. Poličku povrchově upravíme barevnou lazurou, která zvýrazní kresbu dřeva. Odstín vybereme tak, aby ladil s ostatním zařízením místnosti. Polici na zeď zavěsíme na hmoždinky.
17. Teď už stačí jen zavěsit na vhodné místo a zaplnit vámi vybranou dekorací.

Reklama

Související články

Vyrobte si sami - věšák do předsíně

Praktický věšák z pár zbylých smrkových latiček nám pro lezavé dny přijde vhod a využijeme jej jak doma tak na chalupě. Místo kabátů na něj můžeme věšet třeba...

Vyšperkujte si papírovou krabičku na tajnosti

Pokud se vám líbí patchwork, ale s jehlou a nití se příliš rádi nemáte, nebo obdivujete jemné intarzie, ale bojíte se do jejich výroby pustit, můžete si zkusit...

Výběr článků

Načítám