Hlavní obsah

Jarní probouzení cibulek

Právo, Adéla Taitlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdo by si nepřál spatřit po dlouhých, šedivých zimních měsících barevné hlavičky květů vykukujících z tající sněhové pokrývky. Naši první známí poslové jara přinášejí veselou zprávu o tom, že je vše v nejlepším pořádku a že se opět můžeme těšit na další rej představení, které nám zahrada každoročně dopřává.

Foto: Adéa Taitlová, Právo

Talovín zimní.

Článek

Na první jarní květy se může těšit ten, kdo si na podzim dal tu práci a uschoval v kypré, v tu dobu ještě vyhřáté půdě poklad v podobě cibulek nejrůznějších druhů sasanek, křehkých ladoniček, zlatých talovínů, sněženek, bledulí a zářivých narcisů a tulipánů.

Barevnou podívanou ve vrcholném létě a na podzim nám předvedou cibule a hlízy vysazené na jaře, např. statné mečíky, exotická dosna indická nebo ozdobné koule česneku obrovského.

Pestrost a všestrannost cibulnatých a hlíznatých rostlin umožňuje vytvářet po celý rok stále nové kvetoucí kreace. Kdekoli v záhonu doprovázejí trvalky, v sadu či parku postupem času tvoří nejhezčí a nejpestřejší koberce, potěší ale i jednoduše zasazené v misce či květináči.

.: Šafrán Sieberův.foto: Právo/Adéla Taitlová

Květy z parapetu

V domácím prostředí je vyšší teplota, tím rostliny přimějeme k rychlejšímu rozevření květů a tak udělají radost o něco dříve, než začnou vykvétat venku na zahrádce. K nejoblíbenějším patří silně vonící hyacinty. Po odkvětu je můžeme uložit do volné přírody, kde mohou pokračovat v přirozeném životním cyklu.

Potěší i na trávníku

Hloubka výsadby závisí vždy na druhu a velikosti cibule a rovněž na vlastnostech půdy. Zlaté pravidlo: hloubka by měla odpovídat dvoj- až trojnásobku výšky dané cibule. Nic však nepokazíme, budou-li o pár centimetrů níže.

Působivé je, když cibulky na plochu trávníku jen tak rozhodíme a zasadíme tam, kam dopadly. Krásně vypadají vysazené v hloučku třeba po pěti. Časem se díky dceřiným cibulkám rozrostou a vytvoří bohaté trsy, které pak můžeme jednoduše rozdělit a přesadit na nové stanoviště.

.: Šafrán jarní - Yellow Mammon (vlevo), Narcis bramboříkovitý (vpravo).foto: Právo/Adéla Taitlová

Nároky na péči

Když opadne poslední okvětní lístek, rostliny potřebují zastřihnout zhruba v jedné třetině nad zemí, aby se předešlo zbytečnému vysílení z uzrávání semen a plodů. Potřebují klid na to, aby mohly tzv. zatáhnout. Okamžitým sestřižením těsně nad zemí by přišly o živiny a energii, kterou se zásobí pro příští sezonu.

Cibulnaté a hlíznaté rostliny se řadí mezi trvalky, které bez větších obtíží přežívají v půdě. Podzemní části vyzvedneme. Nejsou-li poškozené, necháme je oschnout.

Cibulnaté a hlíznaté rostliny se řadí mezi trvalky, které bez větších obtíží přežívají v půdě. Podzemní části vyzvedneme. Nejsou-li poškozené, necháme je oschnout. Po označení jmenovkami je uložíme do lísek na suché a chladné místo, kde přečkají do příštího vysazení.

Jak kupovat cibuloviny

Cibulky by vždy měly na první pohled vypadat zdravě a čerstvě. Vybíráme takové, které jsou na omak tvrdé, ale přesto jakoby elastické, poměrně těžké a čím větší, tím lepší. * Na povrchu nesmí mít žádné rány a hnilobné skvrny. Kvalitním výběrem od počátku zaručíte zdárný výsledek na konci.

Reklama

Související témata:

Související články

Zimní květinová inspirace

V zimní květinové inspiraci oslavíme prostou krásu květin. Vazby by měly být vznešené, elegantní, pro sváteční i všední den. Tentokrát uvážeme kytice sošných...

OBRAZEM: Dostaveníčko s jarem

Od začátku roku se dny pozvolna prodlužují, vše postupně spěje k probouzení přírody a vítání jara, které je spojováno s radostí, optimismem a pestrými barvami....

Výběr článků

Načítám