Hlavní obsah

Ekofarma na ekologickém sídlišti

ZLÍN

S výstavbou dalších nízkoenergetických domů na sídlišti Jižní Chlum na Zlínsku se již nepočítá. Předsedkyně občanského sdružení Zelené bydlení Helena Frkalová chce veškeré síly soustředit na výstavbu ekofarmy.

Článek

 V Chlumu jsou nyní čtyři domy, které jsou částečně kryté zeminou. Do posledního pátého se rodina nastěhuje zřejmě příští rok.

Ekologické domy v Chlumu by kromě ekofarmy mohly mít v budoucnu i vlastní zdroj vody. Podle předsedkyně jde ale o poměrně složitý legislativní proces. 

Investice do stavby ekologicky úsporného domu je přitom údajně stejná jako u klasického rodinného domu. Náklady zvedá především důkladné zateplení, které se u tohoto typu staveb využívá.

Velké úspory

Netradiční výstavba nabízí značné provozní úspory. Podle Frkalové platila před dvěma lety rodina se třemi dětmi v domě o výměře asi 100 metrů čtverečních měsíční zálohu na energii 900 korun. Je to veškerý náklad na chod domu.

Podobný typ bydlení je rozšířený hlavně v zahraničí. V České republice lze na domy částečně skryté pod zemí narazit kromě Chlumu i na Vysočině, u Prahy, u Mladé Boleslavi a na severu Moravy.

Bydlení je přitom srovnatelné s klasickými domy. Problém není ani s nedostatkem světla či čerstvého vzduchu. Rodinné domy mají totiž prý účinný systém ventilace a maximální prosklení čelní stěny. Do místnosti bez oken pak světlo přivádějí světelné tunely.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám