Hlavní obsah

Dřevostavba trochu jinak

Právo, Novinky, Gisela Růžičková

Sen o svérázném domě v idylickém prostředí má kde kdo, ale ne každému se podaří ho uskutečnit. Je zřejmé, že nestačí jen peníze, ale že je potřeba i notná dávka odvahy a touhy po originalitě. Takový dům, promyšlený do všech detailů, nenalistujeme v katalogu, ale nosíme ho v hlavě. Pak jen čekáme na vhodnou příležitost.

Článek

Při vstupu do domu nás napadne, že majitel, Max Keller, ctí světlo, prostor a pohodlí. Dům působí harmonickým dojmem, je vzdušný a prosvětlený. V jeho neotřelém designu se dokonale snoubí funkčnost a praktičnost. Dům poskytuje pohodlí a už na pohled je jiný než ostatní domy. Každý vnější i vnitřní prvek domu je promyšlen a do detailu perfektně řemeslně zpracován.

Okolí domu, postaveného podle vlastního návrhu majitele ve stylu velkých amerických dřevostaveb, čekají zahradnické úpravy. Foto Právo/Milan Malíček

Sám hostitel se po letech praxe netají tím, že se mu vždy vyplatila poctivá práce bez náznaku kompromisu. Účelný a přitom přitažlivý půdorys vytváří přirozené atrium s částečně krytou zimní zahradou, která, byť před dokončením, svádí k odpočinku a relaxaci. Je přístupná z velkoryse prosvětleného prostoru obývací části vysoké devět metrů.

Z domu, který je synonymem přirozenosti, vyzařuje poklidná atmosféra. Lehkost forem a barev vytváří z domu místo pro přirozený společenský život. Příjemný první dojem se znásobí už ve chvíli, kdy otevřeme vstupní dveře. Zádveří s praktickou otevřenou šatnou volně přechází do stylové společenské místnosti s krbem, jenž přímo vybízí svou příjemnou a domácí atmosférou k posezení s přáteli.

Vstupní hala je od samého začátku koncipována tak, aby bylo posezení s přáteli příjemné. Foto Právo/Milan Malíček

Otevřený prostor dává pocit rozlehlosti a volnosti, který podtrhuje příliv slunečních paprsků. Z velkého čtvercového ochozu v prvním podlaží se vstupuje do dalších apartmánů pro hosty se samostatnými koupelnami a kuchyněmi.

Exkluzivně se dřevem

Exkluzivitu představují harmonické detaily ve spojení s kvalitními materiály, k nimž patří kromě dlažby a kamene především masivní dřevo. Nosné sloupy z profilu 80x160 mm jsou zavětrovány OSB deskou o síle 18 mm, tepelnou izolaci tvoří polyuretanová pěna v tloušťce 160 mm. Vnější a vnitřní dřevěný obklad silný 60 mm se dvěma lichoběžníkovými pery a drážkami je klasicky zasrouben.

Konstrukce krovu z masivních, částečně lepených trámů je hoblovaná a v interiéru pohledová. V celém domě je v maximální míře použito dřevo, sádrokarton se omezil pouze na plochy s keramickými obklady. Také střecha je zateplena polyuretanovou pěnou o tloušťce 200 mm a pokryta betonovou střešní krytinou.

Z ochozu v patře jsou vstupy do dalších apartmánů pro hosty. Foto Právo/Milan Malíček

Skladba stěny s použitím 120mm masivního dřeva a 160mm pěny jako tepelné izolace dává domu vynikající vlastnosti nejen v zimním období, ale dostatečně mohutná stěna zabraňuje přehřívání domu v létě. Přestože je dům dobře zaizolovaný, majitel nepodcenil ani vytápění.

Vsadil na vzduchotechniku, s níž měl výborné zkušenosti v předchozím domě. Tento krok považuje do budoucna za finančně výhodný a navíc má v domě celoročně čistý vzduch bez prachu a pylů. Vytápění domu zajišťuje tepelné čerpadlo připojené do tří akumulačních nádrží. Jako doplňkový zdroj slouží krb o výkonu 25 KW s teplovodní vložkou připojený rovněž do akumulačních nádrží.

Průhled do další místnosti je zajímavýmprvkem opakujícím se po celém domě. Foto Právo/ Milan Malíček

Skalka připomíná Alpy

Tak jako si navrhl dům, buduje Max Keller podle vlastního plánu i zahradu. Nejdřív se pustil do skalky obřích rozměrů před domem. Do terénu naváží osmitunové vápencové kameny, na které má speciální bagr s kleštěmi. Protože je manipulace s kameny nebezpečná, dělá si skalku sám.

Rekultivaci zahrady vůbec nepovažuje za práci, ale spíš za aktivní relax. Plánů se zahradou má mnoho. Kromě vodní nádrže plánuje oplocení pozemku, protože turisté se pohybují po jeho majetku bez skrupulí. Kromě bezohledných lidí přijdou na návštěvu také jeleni, srny, zajíci, ale i lišky.

Skalku tvoří osmitunové vápencové kameny mezi něž majitel vysazuje do kvalitní hlíny hlavně jehličnany a trvalky. Foto Právo/ Milan Malíček

A když se k domu blíží divočáci, hostitel má pocit, že se na něj řítí stádo slonů. Mimochodem rozhodnutí o přesunu pracovních aktivit považuje za nejlepší počin svého života. Jen trošku lituje, že není o pár let mladší. Zato je rád, že dům v sobě spojuje pocit bezpečí s uklidňujícím rázem alpské krajiny. A když má zrovna čas, tak se jen tak kochá lesem za zády a dělá mu to dobře.

Technické údaje:

 Charakteristika: celodřevěný dům masivní sloupové konstrukce (těžký skelet)

Zastavěná plocha: 442 m2

Užitná plocha: 661m2

Návrh: Max Keller

Projekt: Projekční kancelář Redis Hrubá stavba: Palis Plzeň, spol. s r. o.

Reklama

Související články

Bydlet jako Jiří z Poděbrad

Čtyři roky trvala rekonstrukce unikátního Domu pánů z Kuštátu a Poděbrad v Řetězové ulici v centru Prahy. Dům, kde pobýval český král Jiří z Poděbrad, bude...

Přestavba tří bytů v jeden

V domě, který se líbil našim hostitelům, se uvolnily tři malometrážní byty. Tato náhoda jim umožnila obývat celé patro menšího činžovního domu, kde se podařilo...

Výběr článků

Načítám