Hlavní obsah

V Mexiku staví nejvyšší budovu Latinské Ameriky

Novinky, rai

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mexiko se chystá na výstavbu nejvyšší budovy v Latinské Americe Torre Bicentenario. Stát bude v Mexico City a překoná doposud nejvyšší stavbu Torre Mayor, která rovněž zdobí mexickou metropoli. Ta je vysoká 225,6 metru a má 55 podlaží. Nová budova Torre Bicentenario s 85 patry bude měřit 984 stop (téměř 300 metrů).

Článek

V prostorách plánované nejvyšší budovy budou kanceláře, restaurace, kongresové centrum. Odhadovaná cena věže je 600 miliónů amerických dolarů (přes 12 miliard korun).

Architektem je Rem Koolhaas, který je od roku 2002 držitelem prestižní Pritzkerovy ceny za architekturu. Navrhoval stavby v Evropě, USA i Asii, mimo jiné například obchody pro módní značku Prada v New Yorku a Los Angeles.

Torre Bicentario by měla být dokončena  v roce 2010, kdy Mexico oslaví dvousté výročí osvobození od španělské nadvlády.

Torre Latinoamericana poskytuje krásný výhled na centrum. Foto: wikimedia.org

Budova má odolat zemětřesení

Budova má být velmi dobře zabezpečena před zemětřesením. Počítá se s inovacemi včetně ukotvení konstrukce hluboko v podzemí, jež je dnes běžné u staveb v místech, kde je vyšší seismická aktivita.

V Mexico City jsou samozřejmě i jiné výškové budovy, známá je například Torre Latinoamericana. Je z ní krásný výhled na centrum. Mrakodrap byl postaven jako sídlo pojišťovny La Latinoamericana Seguros.

Torre Mayor je dosud nejvyšší budovou v Latinské Americe. Foto: www.arquinauta.com

Nejvyšší budovou ve městě je zatím již zmiňovaný mrakodrap Torre Mayor. Jeho výstavba začala roku 1999 a skončila ke konci roku 2003.

Budova je označována za nejodolnější proti zemětřesení; stejně jako mrakodrap U.S. Bank Tower v Los Angeles v Kalifornii má vydržet otřesy o síle až 8,5 stupňů Richterovy stupnice.

Reklama

Výběr článků

Načítám