Hlavní obsah

Budapešť: Odpočinek v Lumináriu

Novinky, rai

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BUDAPEŠŤ

Alain Parkinson je britský umělec, který vymyslel a vytvořil nafukovací prostor "Luminarium". Vyzkoušet si pobyt v prostoru, který připomíná jeskyni, si mohli v plovině srpna návštěvníci Sziget Music Festivalu v Budapešti. Ten se koná na jednom z ostrůvků na Dunaji, který maďarskou metropolí protéká.

Článek

Sziget znamená v maďarštině ostrov a místo konání dalo jméno celému festivalu. Poprvé se konal v roce 1993 a jeho návštěvnost stále roste. Hlavními lákadly bylo letos vystoupení Killers a Chemical Brothers.

Letos si návštěvníci mohli na vlastní kůži vyzkoušet, jaký je odpočinek v Luminariu. Moderní "jeskynní" prostor díky své nafukovací konstrukci poskytoval patřičně měkké poležení či posezení.

Členitost dodávalo Luminariu i osvětlení. Alain Parkinson využil celé škály barev - od červené, přes zelenou, žloutou až po odstíny fialové. Barvy mají na lidský organismus různé účinky - červená prý dodává energii, v chaldnějších tónech (modrá, zelená) se zase dobře relaxuje.

Oblé tvary Luminaria přitahovaly návštěvníky. Foto REUTERS/Lazslo Balogh

Chladivá modrá vybízí k relaxaci. Foto REUTERS/Lazslo Balogh

Hra světel dodává prostoru další rozměr. Foto REUTERS/Lazslo Balogh

Luminarium se na tomto snímku ukazuje ve výtvarné podobě. Foto REUTERS/Lazslo Balogh

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám