Hlavní obsah

Kontroverzní stavba nového mostu v Benátkách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BENÁTKY

Most přes hlavní kanál, který bude zdobit perlu severní Itálie - Benátky, má už konkrétní podobu. Minulý týden byla dopravena na místo jeho 55 metrů dlouhou a 3,7 metru širokou konstrukci. Jde o vůbec první moderní most, který v Benátkách vyroste po 70 letech. Stavba má však řadu odpůrců, kteří se stále ještě nevzdávají.

Článek

Mohutný oblouk přes Canal Grande bude usazený na ocelových podpěrách, má v budoucnu zajistit spojení mezi železniční stanicí a Piazzale Roma, což je konečná stanice autobusů.

Hlavní dominantou mostu mají být skleněné schody. Unikátní stavba dosáhne rozpětí 94 metrů. Autorem návrhu je slavný španělský architekt Santiago Calatrava. Jeho most bude v pořadí čtvrtým mostem přes Canal Grande a do provozu by měl být uvedeno koncem roku.

Most má odpůrce

Projekt ale provází značné rozpory. Nejvážnějším argumentem se zdá ten, který tvrdí, že konstrukce je příliš těžká pro stavbu v podmáčeném terénu. To ale architekt Calatrava odmítá, s tím, že základy budou umístěny v pevném podloží.

Projektanti ale zapomněli například na bezbariérový přístup pro tělesně postižené. Rozpory kolem stavby mostu také posilují zvyšující se náklady. Původně se počítalo s rozpočtem 4 milióny eur, nyní už to je 10 miliónů.

Benátky jsou stále jedním z oblíbených turistických cílů. Malebné město ale každoročně sužují poměrně rozsáhlé záplavy, kvůli nim se ocitá pod vodou například slavné náměstí svatého Marka. Závažným problémem je také to, že město každoročně klesá o několik milimetrů níže k mořské hladině.

Santiago Calatrava

Autor monumentálního  olympijského stadionu vAthénách. Nyní šestapadesátiletý Calatrava získal za své projekty, například za Mořský svět v rodné Valencii či za Muzeum výtvarného umění v americkém Milwaukee, řadu ocenění.

Ta mu otevřela cestu k dalším zajímavým zakázkám jako třeba návrh nového centra městské dopravy pod budoucím komplexem Světového obchodního střediska v New Yorku. Vyhrál také předběžnou mezinárodní soutěž na projekt nejvyšší budovy světa, která by měla vyrůst v Chicagu. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám