Hlavní obsah

Moderní bydlení od architektů z K4

Výstavba bytových domů v Jinočanech u Prahy, v Jihlavě, brněnských Tuřanech či v pražské Vinoři - to jsou stavby, jejichž společným jmenovatelem je architektonická a inženýrská kancelář K4 a.s. Některé jsou teprve ve fázi přípravy stavby, ale už se prodávají, jiné vyrůstají a do dalších se lze rovnou nastěhovat.

Článek

Nové bytové domy postupně vyrostou na západním okraji městské části Praha - Vinoř, v lokalitě Na Dlouhých. Investorem tohoto projektu je společnost Bemett. Soubor bude tvořen hlavně nízkopodlažními viladomy, což napovídá, že v každém z nich bude jen malý počet bytů. Součástí obytného komplexu bude také park, který vznikne na jižním okraji území a nabídne možnost relaxace a odpočinku.

Lokalita nabízí dobrou občanskou vybavenost i rychlé spojení do centra města (autobusy MHD jezdí k metru "C" Prosek a "B" Vysočasnká), ale zároveň klidné bydlení v soukromí a zeleni. Výstavba bytů v Jinočanech v těsném sousedství západní hranice Prahy odstartovala na přelomu května a června loňského roku. Investorem projektu je rovněž společnost Bemett.

"První část představuje bytový dům o čtyřech nadzemních podlažích. V přízemí najdete nebytové prostory pro občanskou vybavenost lokality, a kromě toho také 8 bytových jednotek, některé dokonce s předzahrádkou," popisuje architektka Svatava Kocychová z K4 Architects & Engineers, jejíž tým celý soubor projektoval.

Obytný soubor je zasazen do pozvolného jižního svahu dole zakončeného alejí vzrostlých topolů, které tvoří pomyslnou zelenou hradbu oddělující starou a nově plánovanou zástavbu. Díky tomu v sobě tento projekt spojuje bydlení v klidu a zeleni, přesto však na dosah všem vymoženostem moderní doby.

Staví se i na Vysočině

Boom výstavby bytů ale není jenom v Praze a okolí. Podle návrhu architektonické a projekční kancelář K4 Architects & Engineers se staví například i v Jihlavě Na dolech. Investorem je společnost Bouwfonds. Celý soubor, který se jakoby otáčí za sluncem, se nachází na okraji Jihlavy, mezi místními částmi, Staré hory a Horní Kosov. Výrazným prvkem této lokality je Hellerův rybník.

V první etapě, kde již lidé bydlí, bylo postaveno 120 bytů s podporou státní dotace. Ve druhé etapě, jejíž stavba právě probíhá, vznikne celkem 270 bytových jednotek v 21 bytových domech. Nabídka bytů je velmi rozmanitá: od garsonek 1+KK velikosti 38 m2 až po luxusní 97 m2 veliké byty 3+KK.

Byty budou k nastěhování v srpnu až listopadu letošního roku. Pro stejného investora, firmu Bouwfonds, navrhovala architektonická a projekční kancelář K4 také bytový soubor v Brně - Tuřanech. Ten je již dokončený a zahrnuje 25 rodinných domků a dvoupodlažní bytový dům s 30 bytovými jednotkami.

"Na severní straně bytového domu se nacházejí částečně prosklené vertikální komunikace - schodiště, z nichž jsou po otevřených pavlačích přístupné jednotlivé bytové jednotky," popisuje Aleš Paroulek z K4 Architects & Engineers.

Obytné místnosti včetně lodžií všech bytových jednotek jsou orientovány na jih do klidové zástavby stávajících i budoucích rodinných domů se zahradami. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám