Hlavní obsah

Zdi plné hudby v New Orleans

Novinky, Eva Rajlichová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW ORLEANS

Americký New Orleans má dlohou historii, k níž nerozlučně patří hudba. Jazz, blues a další hudební žánry dotvářely zvláštní atmosféru této perly amerického Jihu. Po ničivých povodních ve městě na Upper 9th Ward vznikla unikátní Hudební vesnička.

Článek

New Orleans leží na jihovýchodě Luisiany, oblévá jej řeka Mississipi a blízko něj je jezero Pontchartain. Blízkost řeky i jezera je pro Orleans osudová, v minulosti mu výhodná poloha u Mississipi přinesla nemalé zisky. Nyní ale představuje spíše hrozbu, i přes důmyslný systém vodních hrází, kanálů a pump jsou záplavy stálým nebezpečím. V roce 2005 New Orleans postihly hurikány Rita a Katrina a voda zaplavila město. 

Město bylo v troskách, a následky této přirodní katastrofy vyhnaly mnoho tamních obyvatel ze svých domovů. Mezi nimi bylo i mnoho hudebníků, kteří přišli o střechu nad hlavou. Organizace Habitat for Humanity se rozhodla postavit pro hudebníky bezdomovce nové domky.

Projekt zaštítil a podpořil věhlasný jazzový klavírista Ellis Marsalis a jeho syn saxofonista Brandford, ale také známý herec, skladatel a zpěvák Harry Connick Jr. Pro muzikanty a jejich rodiny vznikla na Upper 9th Ward kolonie zvaná Musician's Village.

Stojí v ní 80 jednoduchých rodinných domků. I přes unifikovaný vzhled si je nespletete, září totiž různými barvami. V pomyslném centru městečka bude stát také Hudební centrum Ellise Marsalise, které bude sloužit jako místo pro další hudební vzdělávání tamních obyvatel a jejich sousedů. 

Zpěvák Fredy Omar hraje na pináno a zpívá milostnou píseň ve svém domě v v Musician's Village v New Orleans. Foto ČTK/AP

Dan Oestreicher hraje na saxofon před svým domem. Foto ČTK/AP 

Domy s veselým barevným nátěrem stojí ve zbrusu nové Musician's Village v New Orleans. Foto ČTK/AP 

Basák  Michael Harris drží dřevěný kříž který vyrobili dobrovolníci z Habitat for Humanity, kteří hudebníkům pomáhají postavit nové domy. FOTO ČTK /AP

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám