Hlavní obsah

La Défense: Mrakodrapy polidští vinice

PAŘÍŽ

Pod pařížskými mrakodrapy v ultramoderní čtvrti La Défense vznikla vinice. Lidé, kteří zde pracují, tak budou moci za čas poprvé ochutnat víno, které se urodilo přímo pod mrakodrapy. Postarala se o to společnost EPAD, která čtvrť spravuje. Na ploše tisíc metrů čtverečních vysadila 700 sazenic vína, napůl odrůdy Pinot Noir a napůl Chardonnay.

Článek

Společnost chce tímto krokem poněkud zmírnit strohou tvář čtvrti, pověstné architektonickým purismem. Pařížané jsou na jednu stranu na svou Défense hrdí, každoročně ji totiž jezdí obdivovat davy zahraničních návštěvníků. Nicméně po skončení pracovní doby se tato světoznámá část Paříže promění ve vylidněné místo bez života.

Miniaturní vinice je na špici esplanády před Velkou archou, která je symbolem Défense. Zakladatelé jí dali jméno Chantecoq podle pahorku, na kterém byla Défense vystavěna.

Typicky francouzské - místo parku vinice. Foto ČTK/Pavel Zavadil

Počet pařížských vinic se tak zvýšil na pět. Nejznámější z nich je na Montmartru, tady každoročně pořádají barvité vinobraní. V Défense se z prvních hroznů budou moci těšit v roce 2010, a očekává se, že z nich bude na 400 lahví vína. 

Nejznámější stavbou v La Défense je Grande Arche (Velký oblouk). Byl dokončený v roce v roce 1989, symbolicky  k 200. výročí Velké francouzské revoluce. 

La Grande Arche se klene v pařížské La Défense. Foto wikemedia.org

Návštěvníky zaujme svými impozantně strohými liniemi a čistou fasádou ze skla a mramoru. Měří 110 metrů, a návštěvníkům se z panoramatických výtahů od klenbou nabízí působivá vyhlídka na francouzskou metropoli. 

Reklama

Výběr článků

Načítám