Hlavní obsah

Rozvržení kuchyně si zaslouží pozornost

Právo, Novinky, Gisela Růžičková

Už nejde jen o to, aby se nám v kuchyni dobře pracovalo, ale abychom se tu i příjemně cítili. Kvalitu kuchyně ovlivňuje v první řadě dobrá dispozice, ale také přiměřené výšky pracovních ploch a vhodně zvolené spotřebiče. To, jak bude kuchyně vypadat, záleží do značné míry na našem způsobu života.

Článek

Ať už plánujeme koupi nové kuchyně, nebo renovaci té dosavadní, počítejme s faktem, že budeme investovat nemalé finanční prostředky.

Proto si vše pořádně promyslíme, seženeme maximum informací, případně se poradíme s architektem. Taková příprava se vyplatí už proto, abychom neopakovali chyby, kterých jsme se dopustili v předešlé kuchyni. Inspirujme se, ale nekopírujme do detailu kuchyně z katalogů či z kuchyňských studií.

Každý dům i byt má své zvláštnosti a především neoddiskutovatelné rozměry. Omezený prostor často neumožní ani to, aby kuchyně plnila všechny funkce, které od ní očekáváme.

Například varné centrum - sen každé hospodyňky - kromě nadstandardních financí vyžaduje také speciální digestoř, zvláštní přívod vody, odpad i dostatečný prostor na odkládání věcí a chození kolem.

Kuchyň je často spojená i s obývacím koutem. Foto Amica

Možná že jsme v předešlé kuchyni měli sporák v rohu a vedle něj dřez. Posléze jsme zjistili, že to bylo řešení nanejvýš nepraktické. Od té doby si pamatujeme, že mezi varnou plochou a dřezem by mělo být alespoň trochu místa na přípravu jídla a po obou stranách odkládací plochy.

Odborníci se přiklánějí k variantě zvolit místo dlouhé linky praktičtější rohové kuchyně do L nebo kuchyně řešené do tvaru U či G.

Pracovní deska je důležitá

Šetřit nebudeme ani na pracovních deskách. Třícentimetrové dřevotřískové desky potažené fólií dávno vystřídaly minimálně o centimetr silnější MDF desky nebo desky z umělého kamene - Corian, Kerrock či Hi-Macs a další.

V kuchyních, kde více vaříme, zavrhneme nerezové pracovní plochy, které sice vypadají perfektně, ale jsou náročné na údržbu. Některé jsou již opatřeny úpravou proti otisku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám