Hlavní obsah

Voda i okolí bazénu potřebují údržbu

Právo, Novinky, Gisela Růžičková, rai

K bazénu patří starost o kvalitu vody. Základním preparátem pro ošetření je chlór, ale existují i nechemické bazénové přípravky. K dostání je také celá řada dezinfekčních prostředků, které pomohou udržovat čistotu vody.

Článek

Ačkoliv se vodní hladina může zdát na pohled křišťálově průzračná, je vhodné používat kvůli mikroorganismům také dezinfekci. Dezinfekční prostředky umí zlikvidovat nejen choroboplodné zárodky, ale i bakterie, viry, řasy a nižší houby. Některé navíc dokáží také odstraňovat nepříjemné pachy, které ze znečištěné vody vycházejí.

Kvalitu vody ovlivňuje počasí, takže v létě u venkovních bazénů budeme svádět boj s řasami a na podzim s listím. Bazén musíme čistit zejména tehdy, nemáme-li zastřešení. K mechanickým čisticím prostředkům patří sítko a kartáček na likvidaci usazenin po obvodu bazénu. Pravidelně kontrolujeme pH vody a udržujeme ho na stupni 7,2-7,6.

Pozor na bezpečnost

Důležitá je i bezpečnost pohybu kolem bazénu. Okolí by mělo být protiskluzově upraveno dřevěnými rošty nebo keramickými dlaždicemi či betonovou dlažbou.

Bazény si buduje stále více lidí. Foto archiv DůmBydlení

Nemáme-li zastřešení, pořídíme si alespoň plachtu, která zabrání vstupu do vody malým dětem. Poslouží i ochranné hrazení či aquasenzor kombinovaný se sirénou. I přes tato opatření by se děti neměly vyskytovat kolem bazénu bez dozoru a bez nafukovacích křidélek.

Proti proudu a se světlem

Máme-li na zahradě málo místa a nemůžeme si dovolit větší bazén, může být vhodným řešením protiproud. S jeho pomocí si zaplaveme i v bazénku o rozměrech 3,5x2,2 m. Takový bazén můžeme vybavit kombinací protiproudu s perličkou, kterou zabuduje odborná firma do filtrační jednotky.

Plavat můžete i potmě, některé moderní typy v sobě totiž mají již zabudovány i LED diody, které mají vyšší životnost než klasické halogenové svítilny.

Novinkou letošního léta je plochá bezpotrubní filtrační jednotka s LED světlem, tryskami a perličkou. Foto Desjoyaux

Filtrační jednotky po vstupním nastavení jsou schopny plně automatického fungování, filtry lez v některých případech prát v běžné automatické pračce. Jejich součástí může být zařízení pro ohřev vody, tak se maximalizuje možnost využití bazénu pro kondiční plavání či relaxaci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám