Hlavní obsah

Zahradní nábytek vybírejte s citem

Novinky, Eva Rajlichová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teplé počasí doslova svádí k posezení na zahradě či terase. K takovým radovánkám je dobré se patřičně vybavit, bez pohodlného zahradního nábytku to asi nepůjde.

Článek

Ať už jste pyšnými majiteli zahrady či máte u svého bytu či domu terasu či prostorný balkón, asi si rádi posedíte s přáteli nebo v rodinném kruhu pod širým nebem. Nábytek určený pro posezení v přírodě už dávno nemusí být důvěrně známé plastové židle a stolky. Můžete si vybrat z celé řady typů a materiálů. Asi sami nejlépe posoudíte, který model bude vašim potřebám vyhovovat nejlépe.

Materiálů požívaných na venkovní nábytek je celá řada - od dřeva, hliníku, přes nerezovou ocel, dřevo, bambus. Nezavrhujte ani plast, i z něj se totiž dá vyrobit krásný a přitom praktický nábytek.V posledních letech si na oblibě získalo teakové dřevo, které je velice tvrdé a přitom lehké. Odolává různým povětrnostním vlivům, vzdoruje plísním a škůdcům napadajícím dřevo. Typická je pro něj  tmavě zlatá barva, postupem času získává stříbřitou patinu.

Na zahradě se často objevují i modely z ratanu -  přírodního materiálu vyráběného ze stonků plazivé palmy Calamus původem z jihovýchodní Asie. Výrobci nabízejí často celé sady nábytku včetně stolů, lavic či houpaček. Sady se liší nejen zmíněným materiálem, ale také cenou.

V horkých letních dnech jistě oceníte i prostory u bazénu. Tady je třeba vybírat patřičný nábytek zvláště pečlivě s ohledem na to, že bude vystaven o něco větší zátěži. Výrobci s tím ale počítají, na nábytek určený k relaxaci u bazénu se často používají moderní umělá vlákna, která snadno osychají.

Pomerančová lehátka osvěží dusnou letní atmosféru. Foto Eurolux/Royal Botania

Jednoduchá a moderní židle, praktická zejména k bazénu. Foto: Kettler

Závěsné lůžko se zastíněním k odpočinku přímo láká. Foto Eurolux/Royal Botania

Jemná kovová kreace s originálním designem. Foto: Egoé

Tento zahradní nábytek ocení zejména přiznivci rustikální romantiky. Foto: Kettler

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám