Hlavní obsah

Zahrada, která vyrostla do krásy

Právo, Novinky, Gisela Růžičková

Ani odborně založená zahrada se nemusí rozrůstat do krásy tak, jak si původně představovali její majitelé. Rostliny se přestaly vyvíjet a nezbylo nic jiného než pozvat odborníky z konkurenční firmy. Ti zjistili, že na zahradě o rozloze 1200 m2 je jílovitá půda a že stromy i keře potřebují vytvořit vhodné podmínky.

Článek

Podle ing. Jana Kotláře, autora nového uspořádání, bylo na pozemku kromě prudkých svahů a rovných linií materiálu na tři zahrady. Borovice se tu přímo dusily, a tak bylo nutné některé rostliny přesadit a jiné použít jako dočasnou výplň. Ruku v ruce s přesazováním rostlin se měnila i kompozice zahrady.

Původní přímky a úhly architekt rozvolnil, prudké svahy zmírnil a osázel. Zmenšil plochu trávníku a rozšířil skupiny rostlin. Při úpravách použil 90 % již původního materiálu a 10 % nového. Jak se budou stromy a keře rozrůstat, bude se výplňový materiál postupně odstraňovat.

Reprezentativní vstup

Vstupní část byla na přání majitele osazena rododendrony, které tu delší dobu neúspěšně zkoušel. Nakonec se sem vysadily nové vzrostlé rostliny s tím, že se jim namíchala vhodná zemina. Po dvou letech je vidět, že se již bez problémů zapojují do výsadby. Také původní rododendrony a azalky se vzpamatovaly a spolu s nově dosazenými vřesy vytvářejí zajímavé seskupení ve vstupní části zahrady.

Další skupinu tvořila magnólie a převislá třešeň. K magnólii přibyly další dva druhy, aby se majitelé mohli déle radovat z rozkvetlých keřů. Každá je jinak barevná, kvetou v jiné době, ale všechny se vzájemně doplňují. Okrasná převislá třešeň přidává tomuto seskupení na dynamice. K další změně došlo v místě u plotu do ulice.

Majitelé pozemku využili služeb zahradního architekta. Foto Právo/Lukáš Táborský

Původní kulovitý javor, který byl přemístěn do ulice, nahradila černá borovice. Přesazovala se již jako čtyřmetrová. Dva roky stála, ale nyní se nádherně rozrůstá. Záměrem architekta bylo vytvořit v tomto místě ochrannou clonu, pro kterou je vhodnější stálezelený strom. Důstojnost černé borovice podtrhují ještě dvě méně vzrůstné borovice (lesní kultivar Watererii).

Pozvolné svahy a vlny

Rovná plocha, prudký svah, ostrý úhel, to vše architekt změnil na pozvolné svahy a volné vlny navazující na skupiny rostlin. Původní skalníky chrání a zpevňují svah. Jsou vzrůstné a musejí se stříhat. Aby bylo možné projít do vyššího patra zahrady, přibyly tu pohodlné schody.

U zadní části bazénu jsou vysazeny různé druhy kalin. Postupně nakvétají a krásně se zbarvují dočervena, takže zahrada se na podzim překrásně rozehrává barvami. Podél horního plotu živořilo ligustrum, nasázené v přímce do hlušiny. Architekt v těchto místech navrhl trávník ve tvaru přírodního řečiště a okraje osázel různými druhy rostlin.

Základ tvoří hlohyně, které přežily přesazení, a až narostou do správné výšky, budou se tvarovat a upravovat, aby vytvořily stěnu, která pozemek ochrání. Výsadbu doplňují růže, astry, šuškardy, čechravy a pivoňky ve společnosti kultivaru tavolníku japonského s panašovanými listy. V pravém horním rohu dominuje černá borovice, pod níž vynikají ruje vlasaté (kultivar Royal Purple). Borovice je už nyní podsazena tisy, které pod ní, až zmohutní, vytvoří spodní patro.

Barevné zákoutí

Mírný svah v horní partii je osázen mochnami kvetoucími od jara do podzimu. Jsou původní a tvoří větší skupinu navazující na kaliny a tavolníky. V této části mají problémy pouze hortenzie. Vzpamatují se, až je před sluncem ochrání jabloň a hlohyně, dřeviny okrasné plodem. Na jaře vyniká žlutolistý akát s nádherně bílými květy (kultivar Frisia).

Příchuť exotiky dodává i tato překrásná dřevina. Foto Právo/Lukáš Táborský

K plotu se přisazoval stálezelený zimolez Henriův, který se ovíjí a v budoucnu proroste drátěnkový plot. Také přesazované kaliny podsazené brslenem vytvoří později kompaktní skupinu. V původní výsadbě byly borovice namačkány tak, že se tísnily na malém prostoru.

Tuto partii bylo nutné provzdušnit, aby měl potřebný životní prostor také jedlovec kanadský, který se teprve nyní pomalu dostává do své role středního stromového patra.

Dočasnou výplň tvoří jalovce a túje. Vše záleží na tom, jak se budou rozrůstat borovice. Dokud nedorostou kleče, bude mít stejnou roli ve stávající výsadbě skalník. Přírodní zákoutí vytvořené z borovic doplňují vřesy a vřesovce.

Modrý cedr v záplavě vřesů

Po odstranění základních chyb získala zahrada úplně jiný ráz. Je to zřejmé i v místě, kde se tyčí krásný modrý cedr. Místo bylo původně přehuštěno keři a cedr se trápil a dusil. V dostatečné vzdálenosti byly k cedru přisazeny ještě dva pomalu rostoucí tisy. I tato skupina byla původně vysazena v přímce, proto se vytvořilo předpolí z vřesů.

Zahrada se proměnila k nepoznání. Foto Právo/Lukáš Táborský

Z terasy je krásný pohled na trávník přecházející v nízké vřesoviště, na něž navazuje cedr jako dominanta. Tento úsek je situován na východ, takže tu rostliny mají po celý den dostatek světla. Kanadské borůvky a brusinky tvoří předěl mezi okrasnou výsadbou a užitkovou zahrádkou.

Navíc netradiční ovoce působí esteticky a přirozeně propojuje dva tak rozdílné celky. Volně přechází ke švestkám, rybízu a jabloním. V užitkové partii vyniká třešeň zasazená do oblouku vytvořeném v trávníku. V bylinkové části se daří šalvěji, tymiánu, yzopu, dobromysli či mátě. Dominantou další skupiny je katalpa, která je oblíbeným stromem majitele.

V jejím pozadí se pne podražec s podobnými listy a podsadbu tvoří třezalka s kontrastujícími úzkými listy. Pro zimní efekt je tu smrk Pančičův a svída, pod nimiž se plazí mikrobiota. Ta se hodí do stínu a v zimě se barví dorezava. Jako výplň tu posloužily skalníky. Procházka po zahradě končí pohledem na korejskou jedli. Je zřejmé, že barevné a ladné křivky sluší zahradě víc než rovné přímky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám