Hlavní obsah

Nátěr jako slušivý kostým

Právo, Novinky, Jana Špatzová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vše, co podléhá korozi, je třeba natřít, ať jsou to garážová vrata, plechová střecha kůlny, plot, zábradlí nebo radiátory. Vrchní laky navíc dodají povrchu i pěkný vzhled. Cena nátěrových hmot není nijak závrtaná. I když předměty v interiéru podléhají korozi podstatně méně než ty venkovní, i tak potřebují ošetřit ochranným lakem.

Článek

V exteriéru jsou nátěry nezbytností. Všude tam, kam má voda stálý a neomezený přístup, rychle začne proces rezivění. Střechou začne zatékat do bytu, děravými okapy poteče voda na omítku a postupně ji zničí. Ani rezavý plot neudělá domu dobrou vizitku.

Správná volba

Důležitá je pojivová báze, která určuje použití vybraného nátěrového systému v konkrétním prostředí nebo namáhání. Nejčastěji se jedná o ochranu proti povětrnostním vlivům, občas požadujeme odolnost vůči kondenzované vlhkosti, agresívnímu prostředí nebo trvalému ponoření do vody.

Na ochranu proti atmosférické korozi používáme barvy alkydové, akrylátové a polyuretanové, jak vodou ředitelné, tak i klasické, u nichž k ředění používáme rozpouštědla. Dobrou přilnavost si zajistíme, když zvolíme základovou barvu určenou na konkrétní kov. Většinu základních antikorozních barev určených pro ochranu oceli nelze aplikovat na pozinky nebo hliník. 

Na úpravy dřevěných ploch ve venkovních prostorách existují speciální barvy a laky. Foto archív firem Dek Trade, Chemolak, Lipea, Presbeton, Qualichem

Univerzální vnitřní i venkovní vrchní nátěry

Obecně platí, že emaily určené pro venkovní nátěry jsou použitelné i v interiéru, obráceně to ale neplatí nikdy. Pokud natíráme okapy nebo střechy z pozinkovaného plechu, postačí nám při současné kvalitě barev systém základní barvy a vrchního emailu.

Natíraný povrch nejprve důkladně očistíme a odmastíme, např. horkou vodou se saponátem, a opláchneme. Jestliže obnovujeme starý nátěr, který se ještě neodlupuje, pouze jej odmastíme, povrch lehce zdrsníme drátěným kartáčem a natíráme. Když se loupe, musíme jej kompletně odstranit.

Speciální nátěry na kov zabrání korozi. Foto archív firem Barvy a laky, Balakryl, Balakom, Primalex

U nátěrů kovových předmětů se neobejdeme bez vypracování nátěrového systému. Pro méně náročné prostředí se skládá z jednoho nátěru základní barvou a z jednoho nátěru vrchním emailem. Čím víc je povrch ohrožován korozními vlivy prostředí, musí být nátěrový systém kvalitnější a v silnější vrstvě.

Dociluje se toho obvykle dvojnásobným až trojnásobným nátěrem vrchní barvou či emailem. Nátěrový systém lze také obohatit podkladovým nátěrem, který tvoří vrstvu mezi základním a vrchním nátěrem a mimo některé speciální vlastnosti se podílí na celkové tloušťce nátěrového systému, pomáhá tak chránit proti korozi. Používáme k tomu nátěrové hmoty, označované jako podkladové, případně i jako plniče.

Základové barvy

Základní nátěrové hmoty neposkytují filmy odolné delší dobu vlivům okolní povětrnosti, zvláště pak slunečním paprskům, dešti a plynným exhalátům. Proto musí být základní nátěr chráněn a v přiměřené lhůtě opatřen vrchním nátěrem, obvykle emailem.

Ne proto, že by nebyl kvalitní, ale základní nátěr má především jiný účel: ochranu kovu proti korozi a zajištění dobré přilnavosti a soudržnosti celého nátěrového systému.

Emaily upravující povrch

Pro vrchní vrstvu jsou vhodné barvy, které si i po zaschnutí zachovají pružnost. Lépe se tak přizpůsobí rozměrovým změnám, k nimž dochází vlivem teplotních změn.

Moderní nátěrové hmoty se neomezují jen na několik základních odstínů, lze si je podle přání nechat natónovat v prakticky neomezené barevné škále. Díky tomu můžeme v interiéru i v exteriéru barevně sladit stávající zařízení s nově natíranými kusy.

Speciálně pro radiátory

Vhodné je použít vodou ředitelné barvy na tělesa teplovodního topení. Při natírání nedochází k uvolňování škodlivých látek a nepříjemného zápachu, a proto je můžeme aplikovat v kterémkoliv ročním období.

Bez obav můžeme pracovat i za špatného počasí, protože nevyžadují intenzívní větrání interiéru, na rozdíl od běžně používaných barev. Barvy určené pro radiátory nežloutnou ani při vysokých teplotách a zůstávají pěkné i po mnoha letech. Navíc díky své pružnosti nepraskají.

Radiátory zvládne natřít s trochou trpělivosti každý. Foto archív firem Barvy a laky, Balakryl, Balakom, Primalex

Radiátory snadno natřeme sami. Nejprve povrch odmastíme a obroušením odstraníme původní nepřilnavé nátěry a rez, nejlépe drátěným kartáčem či brusným plátnem. Při aplikaci je podmínkou, že natíráme radiátory vychladlé. Nátěrové hmoty se nejlépe nanášejí štětcem - tzv. zárohákem, nebo stříkací pistolí.

Pro základní nátěr použijeme antikorozní barvu. V případě, že jsou radiátory již opatřeny základním nátěrem, stačí nátěr očistit, zamaštěná místa důkladně odmastit a natřít vrchním nátěrem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám