Hlavní obsah

Komín s dobrým tahem

Právo, Novinky, Gisela Růžičková

Při stavbě je důležitá nejen kvalita a vzhled komína, ale i způsob vytápění. Na něm závisí počet a kvalita komínů. Rozhodovat se můžete mezi některým z komínových systémů nebo zděným komínem. Většina komínových systémů je univerzální a ručí za dobrý tah, požární bezpečnost, odolnost vůči vlhkosti a korozi, vysokou životnost a jednoduchou montáž.

Článek

Na trhu je k dostání několik komínových systémů. Mezi ně patří pálené komínové bloky, jedno nebo dvouděrové komínové tvárnice vyrobené z liapor polystyren betonu a také oblíbený komínový systém UNI. Ten si můžeme opatřit jako jednoprůduchový i dvouprůduchový, bez větrací šachty nebo s větrací šachtou.

Pálené komínové bloky se hodí pro jakékoli palivo a lze do nich připojit kotle, krby, krbová nebo kachlová kamna. Žárová odolnost komínů minimalizuje pokles teploty spalin vypouštěných do atmosféry. Pálený materiál má potřebné akumulační vlastnosti, takže za chvíli dosahuje pracovní teploty. Hladký vnitřní povrch redukuje nebezpečí kondenzace spalin. Systémy jsou plynotěsné a odolné proti kyselinám.

Snadná a rychlá montáž

Předností betonových lehčených komínů je vysoká odolnost proti vyhoření komínu, protože vložky z korozivzdorné oceli nepraskají, a také vysoký tepelný odpor pláště, který tvoří tvárnice (55 cm) skládající se z 20 cm plné cihlové zdi a 35 cm kamenné vaty.

Montáž komínových vložek je rychlá a snadná stejně tak jako demontáž v případě, že měníme spotřebič a potřebujeme jiný průměr. Výhodou komínových systémů je hmotnost (od 38 kg/m výše) i fakt, že komín lze založit z jakéhokoli patra. Lehčené komíny jsou univerzální a hodí se pro všechny druhy paliv i pro kondenzační kotle. Výrobci poskytují na systémy až osmdesátiletou životnost a desetiletou záruku.

Komín by měl mít dobrý tah. Foto Právo/Petr Hloušek, archív firem ABC, EKO, Precis, Schiedel, VK Vacovský group

Dva průduchy se hodí

Komínový systém UNI lze využít pro tuhá, kapalná i plynná paliva. Je tepelně izolovaný se zadním odvětráváním. Komín je odolný proti kyselinám, korozi i vlhkosti a při změně paliva nevyžaduje převložkování jinými materiály. Systém je trvale chráněn před poškozením způsobeným vlhkostí zadním odvětráváním. Za investici do budoucnosti lze považovat dvouprůduchový komín.

Zatímco první průduch pro hlavní topení zajistí nezávislost na druhu paliva, další komín umožní instalaci kachlových nebo krbových kamen pro zvýšení komfortu bydlení. Větrací šachtu lze využít jak pro odvětrávání, tak k rozvodům instalačních vedení.

Výhodou tohoto systému je i úprava komína nad střechou, jehož prvky jsou z kvalitního a odolného materiálu, které plně nahrazují tvárnice. Povrchová úprava imituje cihly, výhodou je lehká manipulace i montáž, úspora času i peněz, ale zejména elegantní zakončení komína.

Komín se dá koupit i jako stavebnice. Foto Právo/Petr Hloušek, archív firem ABC, EKO, Precis, Schiedel, VK Vacovský group

Komín nad střechou

Hlava komína je celoročně vystavena nepřízni počasí. Voda, slunce, mráz i spaliny extrémně namáhají část komína nad střechou, která je během několika let opotřebovaná. Komínové těleso prochází celou stavbou domu, ale v místě průchodu střechou a v nadstřešní části odolává nepříznivým klimatickým podmínkám.

Proto je nutné v těchto místech komín dobře zabezpečit a dostatečně izolovat. Kontrolou komína pověříme kominíka. Dnes už existuje několik tradičních i netradičních způsobů, jak komínovou hlavu zajistit.

Klasická obezdívka

Základním způsobem, jak zabezpečit komín, je klasická obezdívka. Jde o poměrně pracný způsob, který vyžaduje odborníka. Aby celý komín čelil nepřízni počasí, je nutné při zdění pracovat s vápenocementovou maltou odolnou vůči vysokým teplotám i agresívním účinkům kouřových plynů. Komíny pro stálé vytápění nevyzdíváme z kamene, z lehčených cihel ani z betonových tvárnic, ale z dobře vypálených cihel.

Komínovou hlavu by měla tvořit betonová deska se sklonem od průduchu k okrajům, do níž se vkládá lehká výztuž proti mrazu. Prostupuje-li komínový průduch betonovou konstrukcí, ochráníme ji komínovou vložkou přesahující konstrukci nahoře i do-e minimálně o 15 cm. Dobře táhne komín, který je uvnitř hladký a má správný průměr průduchu.

Komínový plášť

Komín obezděný v nadstřešní části je nákladným řešením, které vyžaduje pečlivé provedení. Jiným východiskem je komínový plášť z desek z lehkého vláknitého betonu, který bude ladit se strukturou omítky. Předností je jednoduchá montáž. Komínový plášť se nasazuje na již hotový komín a stačí jej připevnit a vycentrovat pomocí aretačních šroubů.

Komínové pláště jsou k dostání v různých průměrech pro různé komínové systémy. Vybírat lze mezi jedno a dvouprůduchovými plášti s větrací šachtou i bez ní. K dostání jsou v délkách od 75 do 250 cm (po 25 cm).

Další možností jsou betonové segmenty s povrchovou úpravou imitace cihlové struktury, které se osadí na komínové tvárnice kolem šamotových vložek do potřebné výšky. Tím komín zabezpečíme před deštěm a mrazem. Manipulace s těmito stavebními prvky je rychlá a komín si zachová eleganci a je dostatečně chráněn před mrazem i deštěm.

Vlastní komín

Vlastní komín vyžadují otevřené krby, kotle ústředního vytápění, ale i sporáky a kamna na tuhá, plynná nebo kapalná paliva. Zatímco do komína o rozměrech 15x15 cm lze připojit dvoje kamna na stejný druh paliva, do komína o rozměrech 15x20 cm již čtyři topeniště v jednom podlaží.

Komín potřebuje ochranu před deštěm. Foto Lindab

Komínové nástavce do délky 100 cm zasuneme do hloubky 20 cm, nástavce delší zasouváme do hloubky 40 a více cm. Vložka vyzdívaného komínového průduchu musí být nad komínovou desku vyvedena nejméně 5 cm. Komíny s většími průduchy opatříme plechovou stříškou, která je ochrání před deštěm a sněhem.

Reklama

Související témata:

Související články

Správný okap je dobrá investice

Správný výběr okapového systému vám může v budoucnu ušetřit spoustu času i peněz. Proto byste se před koupí měli poradit s odborníky ve specializované firmě.

Výběr článků

Načítám