Hlavní obsah

Garážová vrata podle přání

Právo, Novinky, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při výběru garážových vrat posuzujeme nejen vzhled, ale také bezpečnost, způsob obsluhy, funkčnost, stabilitu, odolnost proti korozím a dlouhou životnost. Typ vrat pak vybíráme podle prostoru, velikosti auta, charakteru terénních úprav nájezdu, stupně zabezpečení, estetického vzhledu, způsobu ovládání a četnosti otevírání i ekonomiky provozu.

Článek

Garážová vrata se od sebe liší konstrukcí, materiálem, tepelně a zvukově izolačními a bezpečnostními vlastnostmi, ale i nároky na způsob zabudování. Vyrábějí se v nejrůznějších šířkách i výškách, na přání zákazníka i s levými či pravými postranními dveřmi.

Když je garáž mimo dům, budeme vybírat z modelů bez tepelněizolačních materiálů za relativně dostupné ceny. Pokud je garáž součástí objektu, je zateplení vrat nutné.

Jednoduchá sklopná vrata

Jsou konstrukčně nejjednodušší a snadno se obsluhují, jsou vhodná do nevytápěných garáží i do garáží s malým vstupním otvorem. Konstrukci vrat tvoří rám z ocelových profilů a stropní vodicí kolejničky zavěšené ve čtyřech bodech, které zajišťují přesné vedení křídla vrat.

Několikapružinový zabezpečovací systém nedovolí, aby v případě zlomení péra došlo ke zranění osob nebo poškození auta. Sklopná vrata se vyrábějí v omezené rozměrové škále (maximálně do šířky 3 m), na zakázku do šířky 5 m za příznivé ceny.

Nezateplená vrata z oceli s antikorozní úpravou a ručním pohonem jsou nejlevnější. Výklopná vrata se vyrábějí i z profilovaných prken.

Vrata je třeba vybírat i ohledem na celkové ladění domu. Foto archív Alulux, Ciur, Hörmann a Lomax

Úsporná lamelová vrata

Navíjecí neboli rolovací systémy se při zavírání neukládají pod strop garáže, ale navíjejí se na horizontální osu umístěnou ve schránce u stropu. Jsou velmi úsporná a hodí se do garáží s nízkým nadpražním prostorem.

Roleta se skládá z hliníkových či ocelových lamel vyplněných polyuretanovou pěnou, má dobré izolační vlastnosti. Osvědčuje se v garážích přiléhajících k vytápěným prostorám, vrata se dodávají i s otevíracím pohonem umístěným ve schránce na roletu.

Kvalitní sekční vrata

Jsou složena z několika sekcí či lamel různých šířek. Při otevírání se zvedají kolmo a po vodicích lištách umístěných na pevném rámu se zasouvají pod strop garáže. Jsou ideální pro místa s malým prostorem před garáží, např. pro řadovou výstavbu.

Kovové segmenty z kvalitní oceli nebo hliníku se vyrábějí v jednoplášťovém nezatepleném provedení nebo jako dvouplášťové zateplené s polyuteranovou pěnou. Izolace je tvarově uzpůsobena sekcím vrat, čímž vrata dosahují velmi dobrých izolačních parametrů.

Vrata najdou uplatnění v garážích bezprostředně sousedících s vytápěným objektem, ale zaujmou i zajímavým designem. Jednotlivé sekce mohou být hladké pásové i kazetové.

Dálkové ovládání je velmi komfortní.

Designová rezidenční vrata

Špičkovým designem a technologií zpracování oceli vynikají rezidenční vrata. Nabízejí pevnost oceli i krásu dřeva, tedy výhody obou materiálů. Jsou vyrobeny unikátní technologií lisovaného dřevěného vlákna, kterým je potažená kovová konstrukce.

Vyrábějí se v kazetovém provedení s vystupujícím dezénem dřeva, základní nátěr je připraven k finální úpravě - natírání a moření. Odstín dřeva se může přizpůsobit barvě domu oken. Ke špičkovým výrobkům patří i vrata z masívu.

Pohodlný elektrický pohon

Na všechny typy vrat lze napojit libovolný elektrický pohon a vrata ovládat stisknutím vypínače nebo klíčovým spínačem. Při výběru motoru je určující hmotnost vrat. Nejméně výkonné pohony otevírají vrata do 80 kg (jsou běžně dostupné).

Jedním motorem lze obsluhovat i dvoje vrata. Pohonná jednotka by měla být předimenzovaná zejména tehdy, mají-li vrata vyšší hmotnost nebo se používají vícekrát za den. Elektrické pohony lze dovybavit elektronickým dálkovým ovladačem s přijímací anténou, osvětlením, dotykovou fotobuňkou a podobně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám